Popotnik
9416 ogledov

Ta priljubljena znamenitost bo omejila število obiskovalcev

Soteska Vintgar Profimedia
Vstopnice za obisk globoke soteske reke Radovne bo odslej možno kupiti preko spleta.

Soteska Vintgar je v poletnem času priljubljena turistična destinacija, kamor se tako domači kot tuji obiskovalci radi umaknejo pred vročino in si hkrati ogledajo eno lepših turističnih znamenitosti. Zaradi velikega števila obiskovalcev v času poletne turistične sezone prihaja do preobremenjenosti soteske kot naravne znamenitosti in celotne okoliške infrastrukture, predvsem cest in parkirišč. V teh dneh poteka v okolici Vintgarja tudi kar nekaj gradenj in prenov cest, kar še bolj obremenjuje promet in lokalno prebivalstvo, opozarjajo v Turističnem društvu Gorje.

V poletni sezoni največ gostov pride v sotesko v času med 10. in 14. uro, posledično pa prihaja do preobremenjenosti soteske kot naravne znamenitosti in celotne okoliške infrastrukture, predvsem cest in parkirišč. V teh dneh poteka v okolici Vintgarja tudi kar nekaj gradenj in prenov cest, kar še bolj obremenjuje promet in lokalno prebivalstvo.

Z namenom razbremenitve soteske in zmanjšanja gneče na cesti ter v soteski je dnevno na voljo omejeno število vstopnic, ki jih je mogoče kupiti tudi v naprej preko spletne strani in si tako zagotoviti želeni termin obiska soteske na vzhodnem robu Triglavskega narodnega parka.

Soteska Vintgar | Avtor: Profimedia Profimedia
V višku sezone do 4.000 obiskovalcev dnevno

''Stremimo k prehodu na zgolj spletno prodajo vstopnic, kajti tako lažje pričakujemo dnevno število obiskovalcev in se posledično seveda temu primerno tudi organiziramo,'' je poudaril Tomaž Bregant, strokovni vodja Turističnega društva Gorje, kjer v višku sezone beležijo tudi 4.000 obiskov dnevno.

''S tem želimo doseči več ciljev. Prvi je zagotovo zaščititi Vintgar kot naravno znamenitost tudi za naše zanamce na eni strani, na drugi pa želimo današnjim gostom omogočiti prijetno izkušnjo, ki je zagotovo bolj sproščena, če je v soteski obvladljivo število ljudi. Pomemben cilj pa je seveda tudi razbremenitev prometne infrastrukture in posledično izboljšanje kvalitete življenja okoliškega prebivalstva,'' poudarja Bregant.

Obiskovalce spodbujajo, da parkirajo na bližnjih parkiriščih in do soteske dostopajo peš ali s kolesom, na spletni strani pa redno posodabljajo informacije o možnostih dostopa do soteske.  

dezurni@styria-media.si

 

Turistično društvo Gorje

Komentarjev 1
  • eminenca 14:14 23.junij 2022.

    4000 obiskov dnevno, vsak mora kupit karto, le kam gredo z dnarjem ... naj začnejo vlagat vzdrževanje ... isto sranje kot na bledu, zaračunal bi še njihov zrak, a vložili pa čim manj ... kam gre denar? za goro uradnikov ...prikaži več ki sedijo po občini