Popotnik
1909 ogledov

Tako je prleški Jeruzalem dobil ime

Vse se vrti okoli nemških vitezov...

Jeruzalem je hribovska vas v Prlekiji in leži na višini (338 m). Vasica je čudovita razgledna točka, ki na severu meji na Prekmurje in Avstrijo, na jugu pa na Hrvaško. Če v današnjih časih čudovita okolica pritegne številne turiste, se je nekoč priljubil od boja utrujenim nemškim križarjem, ki so si v teh krajih poiskali zatočišče. 

Že v 13. stoletju

Legende o tem, kako je kraj dobil ime, so tri, nam je ob obisku tega slikovitega kraja, ki sicer šteje le 40 prebivalcev zaupal Boštjan Ivajnšič iz tamkajšnjega turistično informacijskega centra.

Nemški vitezi so imeli navado postavljati na hribe stolpiče z določenimi nabožnimi relikvijami.  Nemški vitezi iz reda križnikov so se vračali iz svete dežele. Tako so tudi na tem področju na vrhu najvišjega – jeruzalemskega – griča postavili v 13. stol. najprej stolp in vanj položili kopijo jeruzalemske podobe Žalostne Matere božje, ki so jo prinesli iz Palestine

Našli svoj Jeruzalem

"Ko so se križarji vračali z obrambe Jeruzalema, tistega primarnega na Bližnjem vzhodu, jih je v naših krajih zajela zima. Eden od nemških križarjev je zelo zbolel in se je zaobljubil; če mu uspe preživeti zimo in se bo še kdaj vrnil v palestinki Jeruzalem, bo prinesel od tam nek spominek. Ta vitez naj bi prinesel sliko Žalostne Matere Božje," se glasi ena od različic.

In še ena legenda, ki pa je v bistvu precej preprista. "Ta govori, da so križarji prišli v naše kraje, prevzela jih je okolica, vinski hrivi, dobro vino, prijazni ljudje in so preprosto rekli,  svoj Jeruzalem smo našli in ne potrebujemo ničesar drugega," nam je povedal vodič.

 | Avtor:
Sicer je po svetu kar nekaj mest oziroma krajev s tem imenom. "Pri preverjanju smo našli enega Avstraliji, enega v ZDA, pred kratkim sem izvedel, da ga imajo tudi v Avstriji.  Je pa res, da se  samo naš piše s črko z, drugi ga pišejo z Jerusalem," je dodal. 

Babji Klanec

Nasploh je ta kraj znan po pogumu in ena od legend tako govori o prleših ženskah, ki so leta 1664 pregnale turško četo, ki se je prek Jeruzalema vračala iz bitke pri Monoštru. O tem še zdaj priča krajevno ime Babji Klanec.

Cerkev

Tudi cerkev, ki sedaj stoji tam je povezana z zgodbico. V 17. stoletju je namreč v teh koncih prevladovala kuga, zato so se ljudje zatekali po pomoč k Mariji.  Prišla sta tudi gospodarja radgonskega gradu in se zaobljubila, da bosta na Jeruzalemu postavila cerkev, če se kuga umakne. Obljubo sta izpolnila in na kraju križarskega stolpa leta 1655 postavila cerkev. 

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.