Popotnik
4349 ogledov

Tako različni smo si Slovenci in Hrvati

Kahanamoku Beach, Waikiki, Oahu, Havaji
1/3
Žurnal24 main
Turisti iz različnih držav se med seboj precej razlikujejo, med Slovenci in Hrvati so razlike velikanske.

Nova raziskava Mediana TGI je pokazala, da veljamo Slovenci in Slovenke za največje potovalne sladokusce v regiji. 

"V raziskavo je vključenih več kot 700.000 respondentov, ki podali svoje mnenje tudi za kategorijo potovanj. Med posameznimi narodi obstajajo bistvene razlike o tem, kako dojemamo potovanja, pri čemer ne velja niti, da so si med seboj bolj podobni popotniki iz sosednjih držav. Dober primer za to sta prav Slovenija in Hrvaška," pojasnjujejo pri Mediani. 

V tujino si sodeč po raziskavi želi potovati kar 61 odstotkov Slovencev, s čemer se med izbranimi državami uvrščamo na sam vrh, pred nami so s 64 odstotki le še Ekvadorci, takoj za nami pa s 60 odstotki Perujci.

Slovenci smo tako bistveno bolj željni odkrivanja drugih držav in kultur kot naši južni sosednje. Ugotavljamo, da Hrvati še vedno najraje dopustujejo doma, saj je ideja o potovanjih v tujino blizu zgolj štirim odstotkom prebivalce Hrvaške, ki so se tako znašli čisto na repu med izbranimi državami. Lepa obala je verjetno tudi razlog, da je takšnih zgolj pet odstotkov Špancev.

Zlati rt na Braču | Avtor: Profimedia Profimedia

Novih destinacij si želi 41 odstotkov Slovencev

"So pa Španci bistveno manj konservativni od Hrvatov, ko gre za izbiro destinacije," pojasnjujejo. Med tistimi narodi, ki si vsako leto želijo dopustovati na novi destinaciji, se Španci s 55 odstotki uvrščajo na tretje mesto, takoj za Rusi in Izraelci. Medtem ko Hrvati zasedajo s 14 odstotki predzadnje mesto pred Poljaki. Nove destinacije si želi 41 odstotkov Slovencev, s čemer smo se znašli nekje na polovici lestvice, prehiteli pa so nas Srbi, ki so med izbranimi narodi takoj za Španci.

Smo pa Slovenci večji avanturisti od Srbov, saj nam je precej bolj všeč ideja o nenavadnih potovanjih. Takšno idejo pozdravlja 38 odstotkov Slovencev in le 28 odstotkov Srbov. Zanimivo se z idejo o nenavadnih potovanjih strinja največ prebivalcev Ekvadorja, kar 60 odstotkov se jih namreč strinja s to trditvijo, sledijo jim prebivalci ZDA in Indije s 54 oziroma 53 odstotki. Čeprav je Ekvadorcem všeč ideja potovanjih v tujino in nenavadnih potovanjih, pa je z letalom v zadnjem letu potovalo zgolj devet odstotkov prebivalcev. Za primerjavo se je z letalom na pot odpravilo 15 odstotkov prebivalcev Slovenije.

TGI je sicer največja mednarodna kontinuirana licenčna raziskava, ki jo v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, izvaja Inštitut za raziskovanje trga in medijev, Mediana. Kantar Media izvaja TGI raziskavo v Veliki Britaniji že od leta 1969. Trenutno pa se izvaja v 67 državah po svetu, v katerih sodeluje okoli 700.000 respondentov.

Šmartinsko jezero Popotnik Novost, ki bo popestrila turistično ponudbo na Šmartinskem jezeru
Komentarjev 2
  • alen009 15:28 26.september 2018.

    Pa kako nas sploh lahko priemrjate s Hrvati??? Haloooo??? Oni so še v kenozoiku glede tega.