Popotnik
1315 ogledov

Tako se po Ameriki da potovati 'zastonj'

1/9
Pogovarjali smo se z avtorjema bloga Live2Quest, ki sta eno leto in pol delala ter živela na Novi Zelandiji, pred tem pa še pet mesecev preživela v ZDA.

Edina Makovec in Jan Jurkovič sta mlad par, ki se je zavedal, da domača Prlekija ni vse, kar svet ponuja. Leta 2018 sta se še kot študenta za pet mesecev odpravila v Združene države Amerike, kjer sta sprva štiri mesece delala v družinskem kampu Rockywold Deephaven v zvezni državi New Hampshire, nato pa še mesec dni raziskovala vzhodno obalo. Poletno delo jima je pogled na življenje spremenilo za 180 stopinj; ugotovila sta, da si ne želita živeti po pričakovanjih drugih, temveč želita svojo prihodnost krojiti sama.

blog Napotovanju.si splača se vedeti Popotnik To so triki za poceni potovanje

Pot ju je kasneje vodila še na Novo Zelandijo, kjer sta zaradi epidemije bivanje podaljšala še za dodatnega pol leta, v tem času pa prepotovala celoten otok. In to kar s kombijem, ki je predstavljal njun dom na štirih kolesih približno pol leta. Takrat sta začela tudi s pisanjem bloga Live2Quest, s katerim sta želela potovanja z delovno-potovalnimi vizumi približati in predstaviti še drugim. Ko sta se sama pripravljala na pot, sta namreč ugotovila, da je bilo v slovenščini o teh vsebinah napisanega bore malo.

 | Avtor:
Vse se je torej začelo v družinskem kampu v bližini jezera Squam, kjer sta Prleka skupaj s 110 študenti z vseh koncev sveta opravljala poletno delo in skrbela, da je bil kamp za obiskovalce v čim lepšem stanju. V ZDA sta se odpravila preko agencije Nomago, ki jima je celotno izkušnjo olajšala in poskrbela, da sta vse dokumente dobila pravočasno. Z ostalimi študenti so bivali v hišicah ob jezeru, poskrbljeno pa je bilo tudi za hrano. Ta se je po njunih besedah sicer zelo razlikovala od domače; bila je bolj predelana in nezdrava. V trgovinah sta le s težavo našla kos sveže zelenjave, Jan je, kot se za pravega Prleka spodobi, najbolj pogrešal bučno olje. 

Program Work Experience CCUSA v Sloveniji deluje že od leta 2000. Možnost programa poletnega dela v Združenih državah Amerike mednarodnim študentom omogoča spoznavanje omenjene države na zelo svoboden, avanturističen način in z najmanjšimi možnimi stroški. Poletno delo v ZDA je najboljši in najcenejši način, da združiš delo, potovanje in zabavo.

Vsako leto prek organizacije CCUSA na delo v ZDA odide več kot 15000 študentov s celega sveta. Program omogoča največ štirimesečno delo na številnih lokacijah po ZDA, predvsem so na voljo sezonska delovna mesta v turističnem sektorju. Na teh lokacijah čez poletje delajo večinoma študentje s celega sveta, ki želijo svoje poletje preživeti ob delu in zabavi v drugačnem okolju, z novimi prijatelji.

Zato je v kampu pogosto zadišalo po slovenski kavi

Če odštejemo hrano sta tam preživela nepozabnih pet mesecev, to izkušnjo pa priporočata prav vsem študentom. Kljub potovanju po vzhodni obali, sta domov prinesla tudi nekaj denarja, tako da so se začetni stroški (približno 1800 evrov) pokrili.

 | Avtor:
Z ostalimi zaposlenimi sta vzpostavila tesne vezi, nazaj v Slovenijo se je namreč z njima vrnil tudi prijatelj iz Amerike, ki sta ga spoznala na delu, in tu ostal tri mesece. Bila sta dva izmed 20 Slovencev, ki so takrat delali v kampu, zaradi česar je tam velikokrat zadišalo po Barcaffe kavi, ki so si jo študenti prinesli s seboj. Veliko pa je bilo tudi Poljakov, Mehičanov, Čehov, Američanov … 

Zanje so v kampu organizirali izlete v bližnja mesta, kot je Boston, in tudi različne aktivnosti. Povesta, da je bilo v kampu le malo starejših ljudi na vodstvenih položajih, zato je tam vladalo sproščeno-mladostniško vzdušje.

       Pogoji za prijavo

Status študenta na eni izmed slovenskih fakultet/višjih šol, ne glede na državljanstvo (status dijaka žal ne zadostuje),

star moraš biti vsaj 18 let, a ne starejši od 29 let na dan 1. maj 2022,

znanje pogovorne angleščine,

za Placement/Skype/Job Fair program je pogoj, da si za delo na voljo vsaj 3 mesece, hkrati pa mora biti prvi dan, ko že lahko pričneš z delom v ZDA, vsaj med 25. in 30. junijem ali prej.

 | Avtor:

Posebnost kampa je, da koče niso imela hladilnika, temveč so velike kocke ledu, ki so jih dobili, ko je pozimi jezero zamrznilo, shranjevali v t. i. ice boxe. To je tradicija, ki se je ohranila vse do danes.

 | Avtor:
"Razvila sva drugačen pogled na potovanja; imela sva priložnost preživeti veliko časa z domačini, tako da sva se lahko naučila njihovih navad in dobila boljši vpogled v to, kako se življenje v Ameriki razlikuje od življenja doma. Opazila sva, da želijo Američani hitro začeti graditi kariero, so tudi veliko bolj samozavestni kot mi, pa čeprav smo študenti iz Slovenije dosti bolj sposobni," o tem, kaj sta z življenjem onkraj luže pridobila, razlaga Edina, Jan pa pristavi: "Vendar se znajo oni, zaradi tega ker so zelo vešči v komuniciranju, dosti bolje 'prodati'. Včasih sem se zaradi tega počutil manj sposobnega, a njihov pristop mi je pomagal, da sem po koncu bivanja v ZDA znal tudi sam ceniti svoje sposobnosti in mi jih tudi ni bilo več strah na glas izpostaviti."

Soočila sta se pojavi, ki jih v Sloveniji ni (toliko)

Onkraj luže sta se pobliže spoznala tudi s pojavi, ki v Sloveniji niso taki pogosti, in sicer rasizem in neenakopravnost. "V Sloveniji nismo izpostavljeni tako raznoliki kulturi, zato je tudi manj primerov rasizma. Tu pa smo bili temu izpostavljeni v večji meri in menim, da se lahko o tej problematiki še veliko naučimo. Še posebej, če si v stiku z družbo, v kateri so ti primeri toliko pogostejši. Veliko moraš delati na tem, da nisi tudi sam del tega problema," meni Jan.

Počitnice turistične agencije Popotnik Ta generacija je za potovanje pripravljena odšteti največ

Izkušnja iz Amerike ju je opogumila, da sta se, takoj ko je bilo mogoče, prijavila za vizo za delo na Novi Zelandiji. Vsako leto je slovenskim državljanom namreč na voljo 100 viz, ki so razdeljene že v petih minutah po odprtju prijav. Na njuno srečo sta bila izbrana oba. Več o tem pa v prihodnjem prispevku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Live 2 Quest (@live2quest)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice