Popotnik
2344 ogledov

Tako so uredili smučišče Gače

Elan smuči Boštjan Tacol
Na belokranjsko-dolenjskem smučišču Gače nad Črmošnjicami, ki ga po nekajletni prekinitvi dejavnosti in menjavi lastništva postopno prenavljajo, so pripravljeni na novo zimsko sezono.

Vse žičniške naprave so uredili in zagotovili potrebna dovoljenja, prenovili so teptalne stroje, na smučišču in v gostinski ponudbi so pripravili nekaj novosti.

Direktor podjetja Gače Borut Koprivnik je na četrtkovi novinarski konferenci povedal, da so pomembna novost snežni topovi, s katerimi lahko umetni sneg izdelujejo že pri samo poldrugi stopnji Celzija pod lediščem, česar naprave, ki so jih imeli na Gačah do zdaj, niso zmogle.

Dodal je, da so poleg temeljitega servisa vseh žičniških naprav tudi nekoliko razširili smučišče, zamenjali so odslužene dele, ki so bili razlog za pogosto zaustavljanje žičnic ter prebarvali stebre.

Ena od novosti bo tudi tekmovalna proga na žetone, na kateri si bodo smučarji lahko izmerili čas, na delovanje je pripravljeno tudi smučišče ob žičnicah Vrh 1 in Vrh 2. Da bi smučarje vnovič privabili na smučišče, v predprodaji ponujajo letno vozovnico za odrasle za le 99 evrov.

Obljubljajo tudi skrbneje urejene in še vedno brezplačne tekaške proge. Ob odprtju smučišča načrtujejo smučarski konec tedna s cenejšimi vozovnicami in z zabavo. Povečali so tudi gostinsko ploščad, novost pa je hiška s ponudbo hrane na smučišču, je še povedal Koprivnik.

Po njegovih podatkih je sicer smučišče na Gačah preteklo zimsko sezono obiskalo približno 16.000 smučarjev, pred to pa so v okviru dolgoročnega desetletnega načrta Vrnimo Gače otrokom sanirali tri žičnice in zanje dobili obratovalno dovoljenje.

Na Gačah bodo nadaljevali tudi letos začeti projekt gorskega kolesarstva in pohodništva. Za leto 2020 je napovedal ureditev nočne smuke. V naslednjih petih letih načrt predvideva gradnjo in ureditev prenočitvenih zmogljivosti z apartmaji ali morda manjšim hotelom.

V podjetju Gače sicer predvidevajo, da bodo v prihodnjih letih in ob polni zmogljivosti na Gače privabili še več smučarjev. Teh je bilo v najboljših letih na Gačah letno tudi do 27.000.

Smučišče Gače pod 965 metrov visokim Pogorelcem, edino večje dolenjsko in belokranjsko smučišče, ki na 55 hektarjih obsega 6,5 kilometra tekaških in osem kilometrov smučarskih prog s trisedežnico in petimi vlečnicami, je bilo v svojih najboljših časih priljubljena točka belokranjskih, dolenjskih in posavskih smučarjev. Med tamkajšnjimi pogostimi gosti so bili tudi hrvaški smučarji.

Zaradi dokaj nizke nadmorske višine med 700 in 965 metri ga kljub umetnemu zasneževanju rade pestijo zelene zime s pomanjkanjem snega.

Komentarjev 2
  • Ikona3 20:37 22.oktober 2018.

    Cenim. Vloženo mnogo truda, energije, znanja in veščin. Akterji so lahko zadovoljni. Zgodba o partnerskem uspehu, ki jo velja drugim dajali v primer.