Popotnik
7578 ogledov

Tako topla je voda v rekah in jezerih

soča
V dneh, ko se živo srebro povzpne tudi do 35 stopinj Celzija, se je poleg mestnih kopališč po ohladitev možno zateči tudi na katerega izmed divjih ali urejenih naravnih kopališč.

Na slovenskih rekah, jezerih in morju je kopanju namenjenih 48 odsekov – kopalnih voda, na katerih se že sicer običajno kopalci zbirajo v večjem številu in ustrezajo zakonsko določenim kriterijem za določitev naravnih kopalnih voda. Na teh odsekih se v času kopalne sezone vsake 14 dni spremlja tudi kakovost vode in sicer na morju od začetka junija do sredine septembra, na celinskih vodah pa od sredine junija do konca avgusta.

Honorarni hidrološki opazovalec je pred dnevi izmeril temperaturo reke Soče pri Solkanu malenkost pod 20°C, sledilo pa je še nekaj izjemno toplih dni. V tem tednu je temperatura dosegla že 21°C oziroma 8°C več kot pri Bovcu, je razvidno iz karte kopalnih voda. Voda ima prijetno kopalno temperaturo tudi v višjih legah. V Bohinjskem jezeru so ta teden namerili 25°C, medtem ko je bilo Blejsko jezero še za stopinjo toplejše.

Padavine v tem tednu so temperaturo v jezerih znižale na 24°C, medtem ko Soča pri Solkanu ostaja enako topla. Med najtoplejšimi so Krka, Kolpa in Sava v spodnjem toku, najhladnejše pa ostajajo kraške in alpske reke ob izvirih.

Voda toplejša v jezerih in delih rek, kjer teče počasi

''V splošnem velja, da je povprečna temperatura rečne vode podobna povprečni temperaturi ozračja na tistem predelu reke, za kraške reke ob izvirih pa velja, da imajo vse leto podobno temperaturo kot kraško podzemlje skozi katerega se pretakajo,'' pojasnjujejo na Arso.

Tako so kraške reke pozimi tudi najtoplejše, saj neglede na vremenske razmere v bližini kraških izvirov ohranjajo temperaturo med 8 in 9 °C, poleti pa z enako temperaturo sodijo med najhladnejše reke. Temperatura rek je odvisna tudi od vodnatosti reke. Tako manjše reke z manjšimi pretoki pozimi tudi zamrznejo, poleti predvsem ob sušnih razmerah pa dosegajo tudi najvišjo temperaturo okoli 28 do 30 °Cž

 

Ob dolgotrajnem vročinskem valu visoka temperatura zraka ogreje tudi reke, zlasti tiste manjše, po katerih se pretaka malo vode, pa tudi večje reke v spodnjem toku, kot so: Vipava, Ljubljanica, Krka, Savinja in Sava, kjer lahko temperatura čez dan preseže 25 °C. Približno enako temperaturo so v preteklih dneh merili tudi na Kolpi.

Kolpa | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Visoka temperatura obremenjuje živali in delovanje objektov

Zlasti v delih rek, kjer voda teče počasi, in v manjših jezerih je visoka temperatura vode nad okoli 28 °C obremenjujoča za ribji živelj, saj v vodi začne primanjkovati kisika. Visoka temperatura vode običajno sovpada tudi z malo ali sušno vodnatostjo rek, kar poleg ostalega otežuje tudi obratovanje hidroenergetskih objektov in industrijskih obratov, kateri za svoje delovanje potrebujejo hladilno vodo.

''Čeprav s pomanjkanjem vode za zdaj še nimamo večjih  težav, velja biti previden in s pitno vodo ravnati odgovorno, predvsem kar zadeva zalivanje vrtov in zelenic, pranje avtomobilov, polnjenje bazenov in podobno,'' še dodajajo na Arso.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.