Popotnik
1211 ogledov

Tako varna je Slovenija

Ljubljana
Zemljevid razvršča države glede na tveganje, ki popotnike čaka v določenem delu sveta.

Slovenija se ob Danski, Finski, Norveški, Švici in Islandiji in Luksemburgu uvršča med za potovanja najvarnejše države, je mogoče razbrati iz zemljevida tveganj na potovanjih 2019, so sta ga objavili organizaciji International SOS in Control Risks. Med najmanj varnimi za potovanja pa so Sirija, Libija, Afganistan in Somalija.

Zemljevid razvršča države glede na tveganje, ki popotnike čaka v določenem delu sveta. Za sedem najvarnejših velja, da je to tveganje neznatno. V preostalem delu Zahodne Evrope, vključno z Veliko Britanijo, je tveganje nizko. Enaka stopnja varnosti velja tudi za Kanado, ZDA in Avstralijo.

Travel Risk Map | Avtor: Travel Risk Map Travel Risk Map

Srednje tveganje ob obisku Rusije

Srednje tveganje za turiste pa že predstavlja denimo obisk Rusije, Turčije, Savdske Arabije in Brazilije. Visoko tveganje pa obisk Mehike, Venezuele in DR Konga. Med države z najvišjo, ekstremno stopnja tveganja pa po izsledkih organizacij poleg omenjenih Sirije, Libije, Afganistana in Somalije sodijo še Južni Sudan, Mali in Jemen.

Interaktivni zemljevid pokaže tudi tveganja za zdravje v državah po svetu. Tudi v tem pogledu je med tistimi z najvišjim tveganjem več afriških držav, med njimi Južni Sudan, Slonokoščena obala in Niger, od ostalih pa denimo Irak, Afganistan in Venezuela. Slovenija sodi med države z nizkim tveganjem.

Slabša prometna varnost

Nekoliko slabše od najboljših se naša država odreže le pri zemljevidu prometne varnosti. Ta Slovenijo sicer uvršča med države z nizkim tveganjem, vendar pa je v nekaterih državah to tveganje še nižje oz. zelo nizko. Med prometno najmanj tveganimi je večji del evropskih držav zahodno in severno od Slovenije, med njimi tudi sosednja Avstrija. Tudi v tem pogledu je stanje najmanj zavidljivo v pretežnem delu črne celine.

 

Komentarjev 2
  • ode 10:03 20.november 2018.

    Slovenija je varna država, kot trdijo v tujini. In zato, seveda, primerna za namestitev in naselitev emigrantov.

  • Avatar Leon
    Leon 10:56 18.november 2018.

    Če odmislimo pogrešane osebe in žrtve na naših cestah je kar varna država . Odlikuje jo predvsem pitna voda in hrana ,ki pa se slabša iz leta v leto ,saj so tuje korporacije pokupile smetano slovenske proizvodnje hrane in pijač.