Popotnik
7506 ogledov

Takšen je po novem legendarni ljubljanski hostel Celica

prenovljen Hostel Celica
1/15
Anže Petkovšek Odprtje prenovljenega Hostla Celica, s katerim upravlja Javni zavod Ljubljanski grad. Hostel sta odprla župan Zoran Janković in direktorica Javnega zavoda Ljubljanski grad Mateja Avbelj Valentan.
Temeljita prenova stavbe je bila po 15 letih delovanja in uporabe nujno potrebna.

Po tem, ko je Hostel Celica po neuspeli prodaji dobil novega upravitelja in so ga sredi januarja zaradi prenove zaprli, je z novo podobo v nedeljo znova odprl vrata.

Da bo hostel spet zaživel, so sporočili iz Javnega zavoda Ljubljanski grad, ter ob tem tudi potrdili, da so se s KUD Sestava dogovorili o sodelovanju pri kulturnem programu.

"Temeljita prenova stavbe je bila po 15 letih delovanja in uporabe nujno potrebna in prinaša dodano vrednost pri udobju bivanja, kar je v skladu s sodobnimi turističnimi trendi in kar bo še dodatno pripomoglo k prepoznavnosti in konceptu te svetovne znamenitosti, ki dviguje tudi blagovno znamko Ljubljane," so v sporočilu za javnost zatrdili upravitelji.

prenovljen Hostel Celica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Popotnike z vsega sveta vabi temeljito prenovljen hostel

Po njihovih navedbah je Mestna občina Ljubljana (Mol) kot lastnica in investitorica projekta prenove, ki jo je izvedlo podjetje Lesnina MG Oprema, na podlagi razpisa za izvedbo gradbeno-obrtniških in inštalaterskih del investicijskega vzdrževanja za prenovo hostla ter za izvedbo projektiranja in nadzora zagotovila 991.280 evrov.

prenovljen Hostel Celica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Dela so obsegala celotno prenovo površin v vseh treh etažah hostla (prenova tlakov, menjava keramičnih ploščic, obnova lesenih tlakov, menjava estrihov), celotno slikopleskarsko obnovo sten, stropov in fasade objekta, zamenjavo notranjega stavbnega pohištva, prenovo kuhinje in ureditev okolice.

V celoti so bile prenovljene kopalnice in sanitarije. Vzporedno s tem so bile v celoti prenovljene strojne in električne napeljave.

Izboljšave oziroma nove pridobitve vključujejo še energetsko obnovo toplotne postaje, novo prezračevanje mansarde, nov sistem hlajenja in ogrevanja 1. nadstropja ter generalno obnovo obstoječega sistema hlajenja in prezračevanja objekta. Poskrbljeno je tudi za večjo požarno varnost objekta. Nastanitveni deli so dobili sodoben sistem pametnih ključavnic za odpiranje vrat.

Po izvedenih gradbenih delih je bila obnovljena vsa notranja oprema objekta - restavrirane so bile vse lesene površine ter izvedeni popravki za večjo varnost obiskovalcev. Zaradi povečanja energetske učinkovitosti je bil zamenjan večji del kuhinjskih elementov ter obnovljena ali dograjena razsvetljava v tehniki LED.

Nove so vzmetnice in posteljnina, v gostinskem delu so obnovljene ali zamenjane mize in stoli, dopolnjen je gostinski inventar. Vzpostavili so novo informacijsko infrastrukturo za optimalno upravljanje z rezervacijami in gostinskim poslovanjem. Za našteto je Mol zagotovila 250.000 evrov.

prenovljen Hostel Celica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kulturno-umetniški program ostaja, tudi v sodelovanju s KUD Sestava

Prenovljeni Hostel Celica bo ob osnovni namestitveni dejavnosti tudi v prihodnje zagotavljal gostinski del in dodatno ponudbo, kot so prevozi od in do letališča ali izposoje koles, ter bo, kot so napovedali upravitelji, v njem več sinergije z Ljubljanskim gradom in njegovo ponudbo - uporabniki hostla bodo denimo imeli ugodnosti ob nakupu grajskih vstopnic. V hostlu pa ostaja še kulturno-umetniški program, tudi v sodelovanju s Kulturno-umetniškim društvom (KUD) Sestava, še posebej na področju glasbe in likovne umetnosti.

Ob torkih zvečer bo tako KUD Sestava spet prirejal glasbeni cikel Sozvočja sveta ter do konca leta v galeriji Srečišče postavil pet likovnih razstav. Na uvodnem glasbenem srečanju, 10. julija, sta nastopila multiinštrumentalista Ana Kravanja in Samo Kutin. Istega dne bo odprtje prve razstave, naslovljene Zgodbe dunajskih dreves, na kateri sodelujeta Mateja Kavčič in Ana Zavadlav.

prenovljen Hostel Celica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ljubljanski grad pa bo julija in avgusta ob petkih na letnem vrtu hostla pripravljal jazz večere, ki bodo programsko nadaljevanje vsebin Jazz Cluba Ljubljanski grad in so nastali pod umetniškim vodstvom Igorja Leonardija. Kot prva bo 6. julija nastopila zasedba Cherry Wine s projektom Amy Winehouse Tribute. V jesensko-zimskem času pa bodo v program vpeljali tudi družabne in izobraževalne vsebine, ki se bodo navezovale na literaturo in druga umetniška področja.

Pogajanja o sodelovanju pri kulturnem programu so trajala kar nekaj tednov, v tem času so se novi upravitelji hostla in nekdanji najemnik Tomaž Juvan uspeli dogovoriti za odkup blagovne znamke Celica ter opreme in umetniških del. Za to je Mol zagotovila 200.000 evrov.

prenovljen Hostel Celica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Prenova pod novimi upravitelji in po neuspešni javni dražbi

Mol je kot lastnica lani decembra Hostel Celica poskušala prodati na javni dražbi z izklicno ceno 2,34 milijona evrov, a bila pri tem neuspešna. Prodaji so od vsega začetka nasprotovali ustvarjalci kulturnega programa v hostlu, saj so se bali, da bodo kulturne vsebine ostale brez strehe nad glavo.

prenovljen Hostel Celica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Hostel se je namreč prodajal zgolj kot nepremičnina, poslovni prostor brez opreme.

To je izzvalo tudi protest na Prešernovem trgu ter pred mestno hišo na dan odpiranja ponudb za nakup omenjene nepremičnine. Nasprotniki prodaje so se zavzeli za ohranitev hostla v javni lasti ter z napisi, kot je bil "Kapital in Mol, prste stran od avtonomnih prostorov", izrazili skrb, da prodaja zemljišča, na katerem stoji hostel, vodi v privatizacijo in razprodajo avtonomnega kulturnega prostora Metelkova mesto.

Ker na dražbi ni bilo nobenega ponudnika, so konec januarja nato mestni svetniki podprli predlog sprememb sklepa o ustanovitvi Javnega zavoda Ljubljanski grad in hostel prenesli v njegovo upravljanje. Sledilo je zaprtje hostla in začetek prenove. Ljubljanski župan Zoran Janković je najprej napovedal, da bo hostel vrata spet odprl 1. marca, nato pa se je uresničila druga napoved, da bo prenova končana do konca junija.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • zdenko79 19:14 02.julij 2018.

    Sedaj imajo tudi Zabarizlji nekaj lepega!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • miki1234 14:00 02.julij 2018.

    tale, ki je fasado izbiral je barvno slep... omg

  • Matilda_Mattner 13:51 02.julij 2018.

    Google zdaj plačuje mesečno spletno delo na domu od $ 26385 do $ 36271. In sem zaslužil prvi mesec v višini 28593 $ in 34602 $ v zadnjem mesecu. Sem redno univerzitetni študent in to delo opravljam le v mojih ...prikaži več delih samo za 14 do 16 ur na teden. Vsakdo lahko dobi to delo zdaj, tako da odprete to spletno mesto v brskalniku in nato sleditee nav0dilom za branje. ●●●● ❥❥❥ ❥❥❥❥ www.WebJob8.Com