Popotnik
43718 ogledov

Te ulice na Krku ne more prehoditi vsak

Vrbnik Klancic najožja ulica Krk
1/3
Profimedia
Na otoku Krk se nahaja najmanjša ulica na svetu, ki jo turisti radi obiskujejo. Tam je tudi najmanjši grb, ki je kar 50-krat tanjši od pramena las.

Vrbnik na otoku Krk leži na skali nad morjem. Legenda pravi, da so tam nekoč živeli tako imenovani malčki, skrivnostna bitja, zmeraj pripravljena na razne nagajivosti. Ker nihče ne ve natančno, kako in kdaj je nastala, se mnogi držijo legende, ki pravi, da so jo zgradili t. i. Malčići, da bi se lahko nemoteno premikali po mestu. Gre za ulico, ki je v najožjem delu široka le 43 centimetrov.

Vrbnik Klancic najožja ulica Krk | Avtor: Profimedia Profimedia
"Ta ulica je še iz časa Vrbnika in jo domačini redno uporabljajo, vendar je tako ozka, da nekateri višji ljudje ne bi mogli skozi njo. Z leti je postala nepogrešljiv kraj, ki ga obiščejo vsi turisti, ki pridejo k nam, zato smo ga dodatno označili z informativno tablo, na katero smo zapisali vse, kar morajo vedeti o njem," je za 24 sata pojasnila Sanja Polonio, direktorica Zavoda za turizem Vrbnik.

Čeprav na prvi pogled ne deluje kot ulica, ampak kot naključen prehod, ki je ostal po izgradnji dveh sosednjih hiš, gre za pravo ulico, ki jo domačini uporabljajo vsak dan. "Gre pravzaprav za prehod, ki ga domačini uporabljajo, da si prihranijo nekaj minut obhodne hoje. Uradno ime ulice je Gršković Prolaz, vendar jo lahko uporabljajo samo pešci, ker je preozka za voziček. Tudi če nosite vrečke, se morate prilagoditi in dati eno roko naprej, da bo šlo gladko," je zaključila Polonio.

Ozka skrivnostna uličica je najbolj priljubljena med otroki, ki se počutijo, kot da so se znašli v mestu, zgrajenem po njihovih merah.
Čeprav je mesto prepleteno z uličicami mediteranskega tipa, kjer ne vozijo avtomobili ali druga motorna vozila, Klančić, kot mu pravijo, ostaja edinstven. Povezuje Trg Kralja Zvonimirja in Ulico Potočina s Trgom Opjice, s katerega sega pogled na obzidje in morje, na celino ter Crikvenico in Novi Vinodolski z okolico. Turistom se lokacija ne zdi zanimiva le zaradi majhnosti ulice, pač pa tudi zaradi pokrajine, ki vam bo pričarala nepozabne počitnice na Krku, še posebej, če jih začinite z okusno domačo hrano in  tradicionalnimi slaščicami. 

Najožja ulica na svetu je nemška Spreuerhofstrasse v Reutlingenu, ki je široka le 31 centimetrov in dolga 3,8 metra. Vpisana je tudi v Guinnessovo knjigo rekordov kot uradno najmanjša ulica na svetu.

Na Hrvaškem lahko najdete še eno miniaturno ulico, in sicer v Splitu. Nahaja se v bližini ostankov Jupitrovega templja Dioklecijanove palače, domačini pa jo imenujejo "Pusti me mimo". Logično, saj dva mimoidoča ne moreta srečati, ker je prehod širok 57 centimetrov, uličica pa je dolga le deset metrov.

Krk Vrbnik | Avtor: Profimedia Profimedia

 

Najmanjši grb na svetu

V Vrbniku imajo tudi najmanjši grb, ki je kar 50-krat tanjši od pramena las. Grb je s pomočjo nanotehnologije leta 2015 ustvaril znani hrvaški znanstvenik Marin Soljačić, redni profesor fizike na prestižni MIT. "V tistih dneh smo preizkušali meje nanoproizvodnje novega sistema nanoproizvodnje in zanimalo nas je, kako majhne stvari lahko izdelamo. Porodila se mi je ideja, da bi lahko naredili hrvaški grb, ker je dovolj detajlov, da bo končni produkt zanimiv," pravi Soljačić, ki je s svojo ekipo izdelal grb v grafenu, proces izdelave pa je trajal en dan.

"Posebnost je ta, da smo znali kar dobro izdelati tudi majhne detajle. Na primer, koza na grebenu je približno velikosti virusa covid. Grb hranimo še danes v našem laboratoriju, saj običajno tako izdelani sistemi ne zdržijo dolgo, če niso posebej obdelani in zaščiteni pred zunanjim okoljem, kar zahteva veliko dodatnega truda. Skratka, po sedmih letih ni več v dobrem stanju," zaključuje Soljačić. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • linlina 21:47 06.junij 2023.

    Če je grb tanjši od lasu, potem ni najmanjši, ampak najtanjši. Pri prehodu pa ovira verjetno ni višina, ampak širina. Saj se lahko pripogne, če le obseg ni prevelik :-)

  • pravičnik77 19:57 11.julij 2022.

    jaz sen jo brez problemov

  • Slavko Krizman 17:30 11.julij 2022.

    koliko pa je debel pramen las????