Popotnik
749 ogledov

Teden restavracij: 101 pozdrav pomladi in gurmanom

prestižna jed Profimedias
Rezervacije so restavracije začele sprejemati 2. marca, prostora za mizami pa je še dovolj.

V petek se bo začel letošnji spomladanski Teden restavracij, v katerem bo vrata gostom odprla rekordna 101 restavracija. Najboljši slovenski kuharski mojstri in mojstrice bodo izbrane menije z najmanj tremi hodi tokrat ponudili po enotni ceni 18 evrov. Tokrat bo v ospredju pozdrav iz kuhinje.

Pozdrav iz kuhinje

Letošnja najbolj množična slovenska kulinarična akcija, v kateri bo sodelovalo osem novih restavracij, bo v znamenju pozdrava. "A to konec zime ne bo le pozdrav pomladi in prebujanju narave, temveč tudi pozdrav slovenskih vrhunskih chefinj in chefov svojim gostom," so na spletni strani zapisali organizatorji, Šola okusov Vivi. Pozdrav iz kuhinje je namreč tista dobrodošlica, s katero se kuharski mojster predstavi gostom in jim napove, kaj in kako bodo uživali ob njegovi kulinarični predstavi.

Pomerjanje med chefi dviguje kakovost

"Primerjanje med restavracijami, chefi in jedmi dviguje kakovost slovenske kulinarike, zato vsak Teden restavracij poudari enega od pomembnih členov vrhunske kulinarike. Ker je ta vključen v meni Tedna restavracij, postane standard kakovosti, ki ga gostje nato zahtevajo vedno in povsod," je pojasnil selektor Tedna restavracij Uroš Mencinger.

Ustvarjanje s kakovostnih sestavin

Iz prejšnjih poudarkov Tedna restavracij je tako postalo nujnost, da kuharski mojster tradiciji dodaja lastno ustvarjalnost, da uporablja lokalne, sezonske in kakovostne sestavine ter zanje plete mrežo lokalnih pridelovalcev in dobaviteljev. Prav tako je že pričakovano, da predstavlja svoje jedi na krožniku tako, da gost hrano uživa tudi z očmi.

"V letu 2018 temu dodajamo še chefovo dobrodošlico. Pozdrav iz kuhinje je namreč hkrati znak gostoljubja tradicionalne gostilne in znak odličnosti v vrhunski kulinariki," je dodal Mencinger.

Prostora za mizami še dovolj

Rezervacije so restavracije začele sprejemati 2. marca, prostora za mizami pa je še dovolj, pojasnjujejo v Vivi. "Prve dni sprejemanja rezervacij je vedno največji naval na nekatere ljubljanske restavracije, zato so že zapolnjeni nekateri večerni termini. A Teden restavracij je namenjen tudi temu, da ga izkoristimo za potovanje, izlet, obisk tistih restavracij, ki jih še nismo obiskali, o katerih morda še nismo niti slišali," je za STA povedala Violeta Mencinger.

Z zanimanjem za Teden restavracij so zadovoljni, čeprav je spomladi obisk vsako leto nekaj manjši od tistega v jesenski akciji. "Kljub temu pa računamo, da bo v 10 dneh najbolj kulinaričnega tedna 101 restavracijo in gostilno obiskalo okrog 40.000 gostov," je dodala Mencingerjeva.

Ljubitelji dobre hrane bodo brbončice lahko razvajali do 25. marca. Akcija Teden restavracij pri nas sicer poteka od leta 2013, začela pa se je že leto pred tem v Mariboru v okviru Evropske prestolnice kulture.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.