V Sloveniji bo med 10. in 19. oktobrom znova potekal Teden restavracij, eden najbolj priljubljenih kulinaričnih dogodkov pri nas, ki gastronomske užitke približa širši javnosti po dostopnejših cenah. Slovenski Teden restavracij sicer poteka že od leta 2012, a organizatorji poudarjajo, da bo tokrat še posebej rekorden.
Rekordno število Michelinovih priporočil
Na Tednu restavracij še nikoli ni sodelovalo toliko restavracij z Michelinovim priporočilom kot letos – kar 40. Organizatorji poudarjajo, da je ta številka dokaz, da so slovenske gostilne in restavracije iz leta v leto boljše in bolj prepoznavne tudi v mednarodnem prostoru.
Skupno se bo predstavilo 117 restavracij, od tega jih bo šest sodelovalo prvič. V izboru jesenskega Tedna restavracije 2025 najdemo kar tri restavracije z eno Michelinovo zvezdico, šest restavracij z zeleno Michelinovo zvezdico, pet restavracij z oznako Bib gourmand ter 32 restavracij z Michelinovim priporočilom.
Cene menijev
Teden restavracij že od začetka velja za priložnost, da vrhunsko kulinariko okušamo po prijaznejših cenah. Letos so meniji razdeljeni v štiri cenovne razrede:
- 36 evrov – v osmih restavracijah,
- 32 evrov – v 33 restavracijah,
- 28 evrov – v 41 restavracijah,
- 25 evrov – v 35 restavracijah.
Za primerjavo: leta 2012 je bila cena menija na Tednu restavracij zgolj 12 evrov. A v tem času se je cena jedi in menijev v slovenskih gostilnah in restavracijah občutno dvignila, pojasnjujejo organizatorji Tedna restavracij. Tako kljub višjim cenam ostaja izredno privlačen. "Na Tednu restavracij še vedno lahko dobite meni po prijazni ceni. Razmerje cene in kakovosti je celo vedno boljše. Na Tednu restavracij dobimo vedno več in vedno boljše," pravijo organizatorji.
Naj kar majo te drekce pekce na talarju, mi gremo na kosilo k noni.
raje napišite kaj dobim za teh 30 eurov in ali bo za ta denar se najedel ? torej za 25 eurov se v precej dobri restavraciji da dobro najest. no zato jest grem v restavracijo- da se najem - do… ...prikaži več sitega. ker drugač lahko za cca 3 eue se tudi najem do sitega, laško pivo in 2 sendvica iz štacune pa je. a zdej naj grem po vaše najrej v fenši lokal potem pa v mercator po sendvič. ma nehajo naj tile gostinc bluzit. v gostilno se grem najest, tako kot grem v kupleraj fukat- ne gledat .
Pol žličke omake, en list nevem česa, pač karkoli, tgo je za 30eur.