Popotnik
5088 ogledov

Ti veliki hollywoodski filmi so posneti v Sloveniji

soča Shutterstock 11. Slovenija
V Sloveniji posnetih več hollywoodskih filmov, kot morda mislimo.

Kaj imajo skupnega filmi Death Train, Winnetou in Zgodbe iz Narnije? Za vse filme so bili prizori posneti tudi v Sloveniji. Da bi filmski ustvarjalci še naprej radi hodili v naše kraje snemati filmske prizore, se je Slovenija kot odlična filmska lokacija predstavila na največji evropski filmski tržnici v Cannesu.

Te dni v Cannesu poteka 71. mednarodni filmski festival, v sklopu katerega se je Slovenija svetovni filmski javnosti predstavila kot odlična filmska lokacija. "Slovenija s svojo geostrateško pozicijo, butičnostjo, izjemno naravno in kulturno raznolikostjo znotraj štirih regij predstavlja nedvomno izredno velik potencial za prihod svetovnih filmskih ekip," je o prednostih Slovenije povedala Metka Pirc, vodja promocijskih predstavitev Slovenske turistične organizacije.

Slovenski filmski center je lani v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo izdal tudi vodič po najzanimivejših slovenskih krajih, ki bi bili lahko privlačne kot filmske lokacije. Med drugim tako predstavljajo slovenske naravne lepote, kot so Postojnska jama, Blejski Vintgar in Bohinjsko jezero, pa tudi slovenska mesta in vasi, kot so Ljubljana, Koper in Štanjel.

Štanjel | Avtor: Profimedia Profimedia
Ključna prednost Slovenije je po besedah Alana Viteziča iz produkcijske hiše Nora predvsem to, da ja za filmske ekipe pot do zelo raznolikih filmskih destinacij razmeroma kratka: "Na več lokacijah lahko snemamo v istem dnevu, saj smo dopoldan lahko med grički v Pomurju, popoldan pa že na obali ali Alpah. Slovenija ima tudi dva podnebna pasova; kontinentalnega in obalnega, ki sta za snemanje filmov več kot dobrodošla, predvsem v zimski sezoni."

Slovenija filmskim ekipam ponuja 25 % denarno povračilo

Za dodatno spodbudo Slovenija filmskim ekipam, ki bodo prizore snemali pri nas, nudi 25 % denarno povračilo vseh stroškov nastalih med snemanjem. Ukrep je bil sprejet lani, Nataša Bučar, direktorica Slovenskega filmskega centra, pa ugotavlja, da je že obrodil sadove: "Zanimanje za snemanje v Sloveniji se je v primerjavi s preteklimi leti povečalo. V prihodnjih letih pa pričakujemo še več povpraševanja in zanimanja za snemanje slovenskih edinstvenih lokacij in prostorov."

Več o Sloveniji kot filmski destinaciji si lahko ogledate na tej povezavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.