Popotnik
26856 ogledov

Tih hrvaški otok iz rumenkaste mivke

Susak
1/4
Hrvoje Serdar
Čeprav leži v severnem Jadranu, zaradi svoje lege tu ni masovnega turizma. Ni niti cest, avtomobilov ali bučnih nočnih klubov.

"Susak je edinstven otok na Jadranu tako po izvoru kot po videzu," pojasnjujejo v Turistični skupnosti Mali Lošinj. Dodajajo, da je področje Suska razglašeno za sprehajalno cono, tako da na otoku ni vozil, razen traktorjev, interventnih vozil, motorjev in koles.

Poti so makadamske, nekatere pešpoti pa so betonirane. Staro središče Suska je zgrajeno iz kamnov in strešnih opek zaradi vodne prepustnosti. Promet je prepovedan, pa tudi puščanje koles in motorjev na plažah, sprehajalnih poteh in zelenih površinah.

Turistična skupnost Mali Lošinj

Na Susak lahko pridete z ladijsko linijo iz Malega Lošinja in s katamaransko linijo iz Reke ter Malega Lošinja. 

Susak | Avtor: Sandro Tariba Sandro Tariba
 

Debele sloje fine rumenkaste mivke so na kamnito apnenčasto ploščo nanesli starodavni vetrovi, ljudje pa so okrog svojih poljedelskih posestev od nekdaj sadili trstiko, katere korenine v iskanju vode prodirajo globoko v tla in jih ščitijo pred erozijo.

Turistična skupnost Mali Lošinj

Plitvi peščeni zalivi in rumenkasta mivka

Susak je majhen otok na severnem Jadranu, ki je znan po rumenkasti mivki, iz katere je otok sestavljen. Prav ta mivka, naredi Susak za tako edinstven otok v vsem Sredozemlju. Zaradi slabe povezave s celino in prepovedjo prometa je Susak tudi izjemno miren otok, kjer ni masovnega turista. Zato je idealen za tiste, ki si želijo predvsem spokojnega dopusta ob čistem morju in čudovitih zalivih.

Plaže na severovzhodni strani otoka so najbolj obiskane, saj je na tej strani tudi vasica Susak, obenem so te plaže lahko dostopne. 
Tu se nahajata tudi dve edini peščeni plaži na otoku, vsi drugi zalivi so pokriti z gramoznimi ali kamnitimi ploščami. 

Susak | Avtor: Ivan Brčić Ivan Brčić

"Otok se je na pomorskih kartah pojavil zelo zgodaj, najprej pod romanskim nazivom Sansacus ali Sansegus, kar verjetno prihaja iz »sampsychon« (grško – majeron), iz tega pa je nastal tudi hrvaški naziv Susak. Prva omemba otoka v pisanih virih je sredi 9. stoletja, ko je v njegovi bližini prišlo do spopada Saracenov in Benečanov," opisujejo v turistični skupnosti. 

Največ prebivalcev je na Susku po njihovih navedbah živelo po koncu II. svetovne vojne. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je prišlo do velikega izseljevanja v ZDA. Računa se, da danes v Ameriki živi več kot 2.500 Suščanov, v glavnem v državi New Jersey.  Prvo naselje, Gornje selo (Zgornja vas), je na plodni ravni nastalo v rimskem času, Donje selo (Spodnja vas) pa so zgradili pozneje v pristanišču, in sicer v času največjega razcveta vinogradništva konec 19. stoletja. Zaradi izolacije od drugih otokov je Susak ohranil svoj arhaičen govor, posebne običaje in slikovito nošo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

▪️sᴜsᴀᴋ 💕▪️ ---------------------------------------------------- Beautiful Susak 📸✨🏝️💫 by 👉 @vladfran.croatia Thank you 💕 • • • • • • 📍 Susak , Croatia 🇭🇷 . . . . . #croatia #croatiafullofcolours #islandlife #islandvibes #theoutdoorfolk #travelstoke #landscape_hunter #droneoffical #drone_countries #wanderout #happyweekend #visualambassadors #takemethere #ig_croatia #ig_shotz #moodygrams #stayandwander #getoutside #folksouls #wowplacestogo #beautifuldestinations #adriaticsea #summervibes #adventureisoutthere #neverstopexploring #magicplaces

A post shared by 𝖢𝗋𝗈𝖺𝗍𝗂𝖺 𝖥𝗎𝗅𝗅 𝖮𝖿 𝖢𝗈𝗅𝗈𝗎𝗋𝗌 (@croatiafullofcolours) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

📍Island of Susak 🇭🇷 • • 📸 @vladfran.croatia • • #croatiaweek #photooftheday #croatia #susak

A post shared by croatiaweek (@croatiaweek) on

anja.scuka@zurnal24.si

 

 

 

Sorodne novice