Popotnik
2305 ogledov

Top deset za romantike in avanturiste

Romantično potovanje Profimedia
National Geographic je objavil seznam desetih najbolj romantičnih doživetij, kamor se lahko podate v paru. Med njimi tudi slovenski biser.

Za vse avanturiste, ki prosti čas radi preživljate aktivno in s seboj vzamete tudi boljšo polovico, je seznam National Geographica pravšnji za vas. Začne pa ga ravno Slovenija in tura po Julijskih Alpah. Poleg Slovenije je na listi še devet drugih predlogov, ki med drugim vključujejo zimsko potovanje po tirih transibirske železnice, pohode do templjev na vrhu gora, spoznavanje najbolj zanimivih živalskih vrst in še več.

Slap Kozjak Slovenci peti Popotnik National Geographic: nov "cool" seznam

Tura po Julijskih Alpah

Kot že omenjeno, se je na vrhu seznama znašla 10-dnevna tura po zahodnih vrhovih Slovenije, ki jo organizira gorska agencija Sobek. Direktorica omenjene agencije Kimberly Daley turo opiše z besedami: "Odkrivanje vrhov Julijskih Alp pare prisili, da zapustijo cono udobja in se prepustijo sporazumevanju s partnerjem brez motenj v obliki digitalne tehnologije." 

Julijske Alpe zima sneg | Avtor: Profimedia Profimedia
Tura vključuje vzpenjanje na gore Triglavskega narodnega parka, obiske jam v odmaknjeni Logarski dolini in kopanje v turkizni reki Soči. Medtem ko podnevi prehodite tudi do 19 kilometrov po čudovitih stezah, zvečer odkrivate cvetočo proizvodnjo rdečega vina in uživate ob kulinaričnih specialitetah v hotelih, kot je na primer Hiša Franko v Kobaridu. Kot pravi Daleyeva, "je okus regionalne hrane in vina ob doseženih vrhovih ter na novo odkritih mest močan ljubezenski napoj".

Dolina Soče Namig za izlet Popotnik V kraj gurmanskih specialitet in zgodovinskih dogodkov

Kolesarjenje po divji atlantski poti na Irskem

Kot drugega navedejo kolesarjenje po 644 kilometrov dolgi poti po divji atlantski poti na Irskem. 12-dnevni izlet, ki ga vodi agencija Wilderness Ireland, poteka čez tri naravne parke in osem okrajev, začne pa se na najjužnejši točki Irske – Mizen Headu. Na poti do najsevernejše točke Irske – Malin Heada lahko občudujete skalnato obalo Connemara in se razgledujete po impresivnem pogledu na Atlantski ocean s poti Sky Road ter obiščete dva ledeniška fjorda.

Irska | Avtor: Profimedia 18. Irska Profimedia

Treking z lemurji na Madagaskarju

Če ste sanjarili o pohodu v spremstvu goril v Ugandi, ste morda pripravljeni na novo pustolovščino s primati. To bi lahko bil podvig na zasebnem otoku Nosy Ankao ob severovzhodni obali Madagaskarja in bivanje v Time + Tide Miavani. "Stojim na verandi vile in nikjer, kamor seže moj pogled, ne vidim nobene luči. Zgolj svetlikajoče se zvezde," opiše Mindy Roberts iz Time + Tidea.

Hrvaška plaža turistične agencije Popotnik Ne več Hrvaška, to je nov trend med slovenskimi dopustniki

Na ekspediciji lahko spoznate več vrst lemurjev, ki živijo zgolj na območju Madagaskarja. Do njihovih prebivališč v zavarovanem  območju Loky Manambato vas bodo pripeljali s čolnom oziroma helikopterjem.

Pohod na vulkan pri gvatemalskem jezeru Atitlán

Jugozahodno visokogorje Gvatemale obdaja kamnito mestece Antigvo, sanjsko kolonialno mestece v bližini jezera Atitlán, ki ga je zajel vulkan.

"Gvatemala je z bujno pokrajino, prijetnimi domačini in ustvarjalno skupnostjo prava poslastica za popotnike," pravi Caitlin Ahern, ustanoviteljica Caravan Thread, potovalne skupine, osredotočene na obiske lokalnih obrtnikov. "V romantiki vsega se je enostavno lahko izgubiti, vendar ne zamudite priložnosti za učenje naravnega barvanja tekstila ali za okušanje kave," še doda. Na tem območju je tudi veliko priložnosti za pustolovščine, na primer kajakiranje v osvežilnem jezeru, ali pa pohod na vulkan Acatenango.

Pasja vleka po poti transibirske železnice

Le debele odeje in velike količine vodke vas bodo ogreli med 15-dnevno zimsko odpravo iz Moskve proti ruskem Daljnem vzhodu po poti transibirske železnice, ki velja za najdaljšo železniško progo na svetu. Če se želite izogniti množici ljudi, pojdite v času izven sezone in se odpravite do Bajkalskega jezera v Sibiriji, kjer se lahko udeležite vleke sibirskih haskijev.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#Transsib 🚄 is a dream trip for so many people! Internationals from 26 countries did this trip with 2RU by now. See what they say about their experience: ⠀ “It was just amazing.. Baikal Lake was so phenomenal, it was really a life-time experience. So many kilometers! And every kilometer was worth it! So.. do it!” Natalia, Germany 🇩🇪 ⠀ “I would definitely recommend it to foreigners, it’s super important to have a native speaker with you if you speak no Russian. Cause some places you go to, they know just basic English. And if you can do all the way to Vladivostok, you should.” Anita, Bulgaria 🇧🇬 ⠀ “I’m here to recommend it with all my heart, it was such a great experience, I can’t believe everything I saw; you got your own tour guides, your own buses, it’s a great way for you to know things, know people, know this amazing place that is Russia” Maria Luiza, Brazil 🇧🇷 ⠀ “Why I went to Russia is because I was dreaming about doing this Trans-Siberian trip, and I’m sure you’re dreaming about it too;) And it was amazing, we had visits in every city & could really take advantage of the time spent in every city. Our guide knew places we could go to, it’s so important when everything is in Cyrillic alphabet.” Caroline, Belgium 🇧🇪 ⠀ 📸: @ilyasenya #transsiberian #russianwinter #transsiberianrailway #transsiberiantrain #railway #exploreRussia #visitRussia #travelRussia #транссиб #байкал #сибирь

A post shared by SIBERIA DAILY ❄️ (@transsiberian) on

Sprehod skozi avstralski narodni park Ikara-Flinders

Drzni pari bodo prvovrstno pustolovščino doživeli med bivanjem na posestvu divjih grmov Arkaba Conservancy v Outbacku, ki je največje in hkrati najbolj prazno območje Avstralije. Posestvo se nahaja 400 kilometrov severneje od kraja Adelaide na jugu Avstralije. Od tu se lahko odpravite na tridnevni sprehod skozi narodni park Ikara-Flinders. Na poti si lahko ogledate naravni amfiteater Wilpena Pound, ki je nastal v 500 milijonih letih erozije, in v šotoru pod zvezdami uživate v uspavankah papagajev ter številnih drugih ptic in živali.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

R E C O N N E C T W i t h N a t u r e | A R K A B A C O N S E R V A N C Y | A u s t r a l i a | Nestled within the Flinders Ranges, the 60,000-acre private Arkaba Conservancy is an opportunity for clients to reconnect with the land, themselves and each other. Each and every stay supports active conservation work, is an immersive outback experience and an opportunity for guests to explore a different cultural approach to their own wellbeing. It’s an idyllic way to connect with nature and encourage a digital detox - devices won’t beep out here and the regular city soundscape is replaced by the sounds of galahs from the Arkaba Creek. With no televisions, telephones or the typical features of a hotel room to distract, the focus is on engaging the senses in one of the most beautiful properties in Australia. @wildbushluxury . . . #wildbushluxury #arkabaconservancy #flindersranges #outbackaustralia #southaustralia #luxurylodgesofaustralia #immerseyourselfinawildbushstory #healthyisthenewhappy #personalwellbeing #wellnesstourism #restorativeholidays #newtrend #healthfocusedholidays #boostshealth #rechargethebatteries #healthyhabits #digitallydetox #offthegridexperience #transformationaltravel #inspiredtravel #bygeorgie

A post shared by G E O R G I N A C O K E (@by_georgie_) on

Prehodite južni del Indije od obale do obale

Potovanje z agencijo Nava Traveler od vzhoda do zahoda po jugu Indije ponuja vožnjo s čolnom po zaledju in pohode do številnih templjev. Soustanoviteljica agencije Sarah Casewit celo pravi, da popotovanje po državah Tamil Nadu in Kerala, od obale do obale, presega obisk slavnega Taj Mahala. "To je pustolovščina, ki si jo posameznik zapolni za celo življenje, idealna za pare, ki iščejo potopitvena doživetja v različnih zgodovinskih, kulturnih in naravnih čudesih," opiše Casewitova.

Na poti lahko obiščete templje Maduraja, odkrivate slikovite ribiške vasice v Rameshwaramu, uživate na aromatičnih hribih čajev v Munnarju, v nacionalnem parku Periyar pa si ogledate slone in tigre v svojem naravem okolju.

S kanuji do arktičnih kitov

V koči, ki se nahaja 800 kilometrov severno od arktičnega kroga, na kanadskem otoku Somerset, lahko opazujete arktično divjino. Gre za bazo s šesnajstimi sobami. To območje je zadnje zatočišče arktičnih kitov, ki se jih med julijem in avgustom zbere približno 3000. Svoje dni lahko preživite tako, da se preizkusite v vožnji s kajaki po morju vse do Cunninghamskega zaliva, in si jih ogledate od blizu.

Ali pa si po kopnem s prilagojenimi kolesi privoščite vožnjo okoli zamrznjenega arktičnega oceana. "Somerset je eden največjih otokov na Zemlji, ki je v celoti nenaseljen," pravi glavni oskrbnik koče Tessum Weber. Meni, da življenje v divjini, neokrnjena pokrajina in popolna odmaknjenost okolja prispevajo k romantičnosti dežele.

Potapljanje okoli otočja São Tomé in Princíp v Gvinejskem zalivu

Vse do leta 1975 sta bila otoka São Tomé in Princípe del Portugalske, sedaj pa je to otočje dveh narodnosti. Nahaja se 209 kilometrov od severozahodne obale Gabona. Destinacija je po besedah potniške svetovalke Lile Fox primerna tako za eko-potnike, kot za navdušence nad morskim svetom. Foxova priporoča nočitev v eni izmed petnajstih vilah v obliki šotora.

Na otoku tropskih gozdov in neokrnjenih peščenih obal bodo potapljači odkrili pestro podmorsko življenje v okoliških vodah, v katerih plavajo kiti in želve. "To je prava destinacija za tiste, ki se želijo odklopiti, upočasniti in se preprosto potopiti v naravo," pravi Foxova. "Vkrcajte se na čoln z lokalnim vodičem, ki vam bo pokazal lepoto teh vulkanskih otokov," še doda.

S splavom po brzicah Barichare v Kolumbiji

Kot zadnji na seznamu je prekrasno kolonialno mestece v kolumbijskih Andih Barichara. Ko se jutranje meglice dvignejo nad strehami iz rdečih opek, se sprehodite do bližnjega kanjona Chicamocha, ene od najglobjih sotesk na svetu. Na skoraj 50 kilometrov dolgem splavarjenju po brzicah 3. in 4. stopnje po reki Chicamocha pa vas bodo v ozadju spremjali glasovi opic.

"Določenih čarov reke Barichare enostavno ni mogoče ujeti v objektiv," pravi Jennine Cohen, izvršna direktorica turističnega podjetja GeoEx. "Gre za kombinacijo jutranjih zvokov in vonjav eksotičnih ptic, petelinov, pražene kave in tropskih rastlin," sklene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice