Popotnik
4620 ogledov

Tim Kores Kori: "Sprva nisem vedel, kaj vse me čaka"

Tim Kori Kores
1/2
Facebook: Tim Kores Kori
Simpatičen radijski voditelj pri Hitradio Center Tim Kores Kori je dopustoval v Ohridu v Makedoniji. Dopusta ni preživel, kot je pričakoval. In ni mu žal. Zdaj ga čaka še zadnja faza ...

"Na psičko in mladičke smo naključno naleteli na dopustu in preprosto nisem imel srca, da jih pustim tam doli, pod prikolico, med smetmi, lačne …" pripoveduje Kori, ki je sicer vsako leto med dopustovanjem hranil ulične pse.

Tokrat sem rekel, ma ne bom spet govoril ''sej bo, bodo že nekak''. Letos bom nekaj naredil in ne samo govoril. Sprva nisem vedel, kaj vse me čaka, ampak sem si obljubil, da grem do konca. In to se je zgodilo. Po vseh prevoženih kilometrih, porabljenih evrih, stresu ... Je uspelo.

Tim Kores Kori

 

 

"Cel dopust sem v akciji"

Kori je mamico in osem pasjih mladičev našel med dopustovanjem v Ohridu v Makedoniji. "Ker vsako leto hodim sem na dopust, vem da so prepuščeni milosti in predvsem nemilosti ulice, kar pomeni, da jih ne bo več dolgo med živimi," je v začetku avgusta nagovoril Facebook prijatelje. 

Čeprav sem na dopustu, kjer bi si moral odpočiti, in si pri sebi rečt: “joj bogi, mah ... sej bodo že nakak...” K*****c!! Ne bodo!

Tim Kores Kori

Psički je nosil vsak dan hrano in svoj dopust posvetil pasji družinici. Imel je veliko dela in veliko stroškov s tem, da je psom uredil potne liste, cepljenje, vsa potrebna potrdila in čipe, da jih je lahko po končanem dopustu pripeljal na varno v Slovenijo. 

"Zelo sem vesel, da je kljub vsemu negativizmu, ki prevladuje danes, še vedno toliko dobrih Slovencev pri nas. To mi je dalo še dodatni zagon, ko sem dobil od ljudi tako dober odziv, mnenja, tudi donacij, toliko sporočil, da še zdaj nisem utegnil na vsa odgovorit. To me navdaja z upanjem, da se bodo stvari počasi premikale na bolje," nam je povedal, ko je že prispel v Slovenijo. 

Družinica je zdaj v Sloveniji na varnem, kjer imajo lep začasni dom: "Ljudje, ki so jim ponudili to zatočišče, so izjemno dobri ljudje, zato sem res hvaležen."

Tim Kori Kores | Avtor: Facebook: Tim Kores Kori Facebook: Tim Kores Kori

In je res neprecenljivo, ko vidiš izraz hvaležnosti v pasjih očeh mame. Ne vem, mogoče sem zdaj čisto v tem vzdušju, mogoče to zdaj vidim samo jaz, ker sem bil od začetka do konca zraven, ampak je nekaj na tem. Verjetno bo vse skupaj prišlo še za mano.

Tim Kores Kori

Psički potrebujejo dom, pomagajte

"Seveda pa smo zdaj še pred zadnjo fazo, da tem knedlom najdem stalne domove," pravi radijski voditelj. Če bi želeli kakšnega od prikupnih psov posvojiti, ga lahko kontaktirate kar prek zasebnega sporočila na Facebooku pod Tim Kores Kori. Zelo bo vesel, če boste novico delili in mu pomagali pri iskanju odgovornih skrbnikov.

Svoj večni dom išče tudi mamica, ki jo opisuje kot prijazno, lepo, neagresivno in zelo pametno psičko.

Med dopustom v Makedoniji

Ker Slovenci pogosto potujemo v Makedonijo, smo tam pogosto priča pasjim brezdomcem, ki jim z veseljem ponudimo prigrizek. Ideji, da bi kakšnega odpeljali s seboj v Sovenijo, se hitro izognemo zaradi vseh težav z birokracijo in mejo. Zato smo Korija povprašali, kaj lahko storimo, če se znajdemo v podobnih okoliščinah.

"Če kadarkoli naletite na podobno situacijo in se v vas porodi želja, da bi pomagali, je potrebno najprej psa umirjeno spraviti na povodec. Potem v avto in ga nato peljati k veterinarju na pregled, testiranja, cepljenje, čipiranje. Nato mora prestati 21-dnevno karanteno. V prostoru, kjer je pod strokovnim nadzorom in kjer ni možnosti, da pride v stik z drugimi psi. To je postopek, da pes dobi potni list, nato potrebujete še potrdilo od inšpektorja, ki potrdi, da pes lahko potuje iz države v drugo državo," nam je opisal.

Dodaja, da je bilo veliko polemik okoli titer testa, ki naj bi ga pes potreboval, če je iz tretje države. "Res je, ampak je Makedonija izjema, je uradno oproščena titer testa iz strani EU," pojasnjuje. 

Če boste to počeli prvič, res toplo priporočam, da se obrnete na osebo Bibi Milanovsko, najdete jo na Facebooku, pod imenom BIBI MILANOVSKA. To je ženska, brez katere mi ne bi uspelo pripeljati pse iz Makedonije. Ona daje vso svojo plačo, da pomaga psom po Makedoniji. Praktično živi zato, da pomaga.

Tim Kores Kori

Tim pravi, da so plače v Makedoniji izjemno nizke, stroški veterinarjev pa podobni našim. "Bibi res ve, kako in kaj glede postopka ter sodeluje z ljudmi, ki imajo radi živali in ne počnejo tega samo zaradi denarja. Ima izkušnje, kontakte, vse. Če imate kakšen evro viška in bi želeli pomagati makedonskim zapuščenčkom, ji dajte prosim kaj donirati. Doli so žal plače tako nizke, da je vsak evro super dobrodošel. Resno mislim," je sklenil.

Tanja Vidergar Intervju Vizita za živali Tanja Vidergar: "Česa takega si človek ne more predstavljati niti v najhujši nočni mori!"

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 4
 • Avatar Brittalina
  Brittalina 01:30 26.avgust 2019.

  Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com

 • jakec1575 23:14 25.avgust 2019.

  zanimivo. za psa najdemo donatorja takoj za volkove z mladici in medvedke z mladici pa samo pusko. brez izhoda.

 • Avatar vec
  vec 21:01 25.avgust 2019.

  jest pomagam in doniram, recimo za hands of africa, ter za pitbull.e v USA, ker pri nas tako nima smisla komurkoli kaj dajat, ker jim že država da dovolj, so pač nevladniki in dobijo preko 300 miljonof letno skupaj, če ...prikaži veče jim to ni dovolj naj se ukinejo in nej se vzdržujejo samo z donacijami. Seveda dam vsake tolko časa ko je akcija za kakega bolnega slovenca, čeprav mi nebibilo treba ker 300 mio je luknja v našem szdarvstvenem sistemu letno ok raje 500 mio. Gospodiču pa želim da odda vse kužke.