Popotnik
3805 ogledov

Time Out objavil lestvico najboljših mest na svetu

Edinburg Profimedia
Time Out je že peto leto zapored ustvaril lestvico desetih najboljših mest na svetu. Razkrili so tudi najboljši kraj za enonočne avanture z neznanci.

Letošnja lestvica najboljših mest na svetu je bila narejena s pomočjo anketiranja kar 20.000 ljudi po celem svetu, ki so jih vprašali, zakaj je njihovo mesto vredno obiska in življenja.

Na prvem mestu je Edinburg. 95 odstotkov anketiranih prebivalcev Edinburga je trdilo, da je njihovo mesto v osrčju Škotske najlepše mesto na svetu.

Približno 93 odstotkov prebivalcev je glasovalo, da je Edinburg najboljše sprehajalno mesto. Avta ne potrebujete, saj je hoja prav idealna za raziskovanje zgodovinskih znamenitosti, arhitekture in prelepih zbirališč.

Time Out priročnik poroča, da 88 odstotkov prebivalcev mesta brez težav izraža, kdo so. Zanje je to nekaj kar praznujejo vsako leto na edinburškem Fringe festivalu.

 

Mesto, ki je znano po vetru

Zahvaljujoč svoji sijani ponudbi hrane in pijače, je Chicago osvojil srebro na seznamu. Čeprav je mesto znano po vetru, to ni zaustavilo 96 odstotkov oseb, za katere je Chicago odlična izbira, 95 odstotkov pa jih trdi, da je mesto polno priložnosti za ustvarjanje in uživanje v umetniških in kulturnih vodah.

Sodeč po priročniku, Chicago izpolni vse želje obiskovalcev, pa če je to vrhunska kulinarika v prestižnih restavracijah ali pa neverjetne družinske gostilne, zabave do jutranjih ur v zgodovinskih klubih, sončenje ob jezeru Michigan – Chicago si prav res zasluži svoje mesto na zemljevidu seznama.

Chicago | Avtor: Profimedia Profimedia

Na tretjem mestu je kolumbijsko mesto Medellin

Medellin, včasih dom mamilarskega kralja Pabla Escobarja, se je prav res razvil v mesto, ki ga moraš obiskati, če želiš res uživati. S presenetljivimi 97-imi odstotki se je to južnoameriško mesto povzpelo na sam vrh seznama zaradi svoje hrane in pijače ter živahnega nočnega življenja. Prav tako je osvojil 94 odstotkov za svoj lokalni duh.

Na četrto mesto se je pretihotapilo škotsko mesto Glasgow

Več kot 75 odstotkov prebivalcev ga je opisalo kot najbolj prijazno mesto na svetu.

Prav tako je Glasgow prijazen tudi denarnici, saj je sodeč po 87-ih odstotkih vprašanih to mesto drugo najbolj dostopno mesto po ceni.

Za počitniške romance

Na peto in šesto mesto sta se uvrstila Amsterdam in Praga, obe mesti sta priljubljeni zaradi svoje odprtosti in neverjetne arhitekture.

Marakeš je zasedel sedmo mesto. Kar 69 odstotkov prebivalcev je to severnoafriško mesto uvrstilo na vrh seznama počitniških romanc, saj se je tam enostavno podati na enonočne avanture z neznanci.

Marakeš | Avtor: Profimedia Profimedia

Za tiste, ki želijo sklepati samo nova prijateljstva in poznanstva, je Marakeš še vedno najboljša izbira, saj se je v tej kategoriji uvrstil na drugo mesto, v kategoriji spoznavanja sosedov pa celo na prvo.

Marakeš | Avtor: Profimedia Profimedia

Na osmem mestu stoji Berlin, Montreal pa takoj za njim na devetem. Obe mesti sta pohvaljeni zaradi svoje neverjetne umetnosti in kulture.

Na desetem in zadnjem mestu je Kopenhagen

Time Out je proglasil to dansko glavno mesto za najbolj zeleno mesto na svetu. Kopenhagen je osvojil drugo mesto za svojo obstojnost (75 %), dostopnost (86 %) in  kolesarjenje (97 %).

Seveda je nekdanje mesto pomorskega trgovanja nagradil vodne poti s hidrogliserji, lebdečimi savnami, masažnimi kadmi in celo z barskimi kajaki, ki jih je na pretek.

 

10 najboljših mest na svetu:

1. Edinburg

2. Chicago

3. Medellin

4. Glasgow

5. Amsterdam

6. Praga

7. Marakeš

8. Berlin

9. Montreal

10. Kopenhagen

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.