Popotnik
14418 ogledov

To bo letos najpomembnejši element za potovanja

Otok Silba Profimedia
Velik dejavnik pri odločitvi za potovanja ostaja uspešnost destinacije pri spopadanju s pandemijo ...

Slovenska turistična organizacija (STO) je povzela zadnje od šestih poročil Evropske potovalne agencije (ETC), ki je namenjeno spremljanju kratkoročnih potovalnih namer znotraj Evrope. ETC izvaja raziskavo na desetih največjih evropskih trgih, nanaša pa se na odnos do potovanj v naslednjih šestih mesecih.

"Delež Evropejcev, ki nameravajo potovati v naslednjih šestih mesecih, je trenutno na najvišji stopnji vseh raziskovanj in znaša 56 odstotkov," sporočajo z STO. Dobra petina jih sodeč po raziskavi namerava potovati od maja do junija, dodatnih 36 odstotkov pa razmišlja o potovanju v poletnem času. Skoraj polovica pa jih namerava potovati v drugo evropsko državo, 36 odstotkov jih pravi, da bodo potovali znotraj domače države.

Majorka Popotnik Lahko poleti pričakujemo visoke popuste? To pravijo v turističnih agencijah

Najpomembnejši element zdravje in varnost

Glavni motiv za potovanja ostajajo sodeč po razikavi prostočasne aktivnosti (66 odstotkov). Več kot petina Evropejcev, ki načrtujejo potovanja v pomladni in poletni sezoni, kaže večji interes za počitnice na morju, za počitnice v naravi kaže interes 15 odstotkov Evropejcev. 

plaža Valun, Cres | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot najpomembnejši element za potovanja v tem letu jih petina v raziskavi navaja zdravje in varnost. Velik dejavnik pri odločitvi za potovanja pa ostaja uspešnost destinacije pri spopadanju s pandemijo, ki ji sledijo fleksibilne politike odpovedi.

Kar 67 odstotkov navaja, da so strogi zdravstveni in varnostni protokoli na destinaciji ključni za varnejšo in bolj sproščeno potovalno izkušnjo.

anja.scuka@zurnal24.si