Popotnik
1124 ogledov

To je ena najbolj obiskanih turističnih atrakcij v Sloveniji

Vinarium Biserka Sijarič
Lendavski festival Vinarium letos ponuja še več.

Lendavski festival Vinarium, ki se bo začel v soboto, tudi letos povezuje tri prepoznavne lendavske prireditve, tekmovanje v kuhanju ribje čorbe, Bogračfest in Lendavsko trgatev ter z množico spremljevalnih prireditev prinaša še večjo ponudbo kot lani.

Vinarium kot osrednja festivalska prireditev v širši regiji zajema tradicionalne kulinarične prireditve, obogatene s kulturnimi prireditvami in dogodki, ki zadnji teden avgusta in prvi teden septembra popestrijo dogajanje v najvzhodnejšem slovenskem mestu.

Kot so povedali na novinarski konferenc so v festivalsko dogajanje prvič umestili tudi mednarodno tekmovanje v kuhanju ribje čorbe ter ga obogatili z mednarodnim folklornim festivalom in večernimi koncerti.

V obdobju januar-julij so imeli za 11 odstotkov več nočitev, v Vinariumu tri odstotke več obiskovalcev, v Galeriji - Muzeju pa jih je bilo več za osem odstotkov.

Na tekmovanju lahko obiskovalci tradicionalno jed Panonske nižine poskusijo ali pa se preskusijo v njenem kuhanju, prireditev sicer že leta organizira madžarska narodna skupnost občine Lendava.

V nedeljo bodo pripravili 3. tek Vinarium, ko bodo tekli na razgledni stolp, od 26. do 29. avgusta pa bodo etnološki večeri s kulturo in kulinariko. Na njih se bodo predstavila hrvaška, prekmurska, romska in madžarska društva ter ponudila tradicionalno kulinariko in glasbeno-kulturni program.

30. avgusta se bo predstavila skupina džeZZva, 1. septembra pa bo koncert Violina hebreica. Nastopila bo Inga Ulokina z gosti, s čimer se Lendava pridružuje projektu Evropski dnevi judovske kulture, v katerega se vsako leto vključujejo organizatorji iz okoli 30 držav.

Bogračfest

Bogračfest, največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji, bo 31. avgusta v starem mestnem jedru. Pomerilo se bo okoli 100 ekip, ob zabavnem programu bodo v mestnem parku posebej poskrbeli za otroke. V muzeju meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva bodo odprli zgodovinsko razstavo o Miaelu Hadiku.

Drugega septembra bo dan stolpa Vinarium, ene najbolj obiskanih turističnih atrakcij v Sloveniji. Od 2. do 6. septembra bodo v kulinarični ulici predstavitev domačih društev, koncert klasične sodobne glasbe in večer lendavskega vina. 6. septembra pa bodo odprli likovno razstavo Christo & Jeanne Claude, ki je letošnja druga v ciklu velikani svetovne likovne umetnosti na lendavskem gradu. Gre za najbolj znana umetnika "prekrivanja" umetniških in kulturnih stvaritev ter poslopij.

Festival bodo sklenili s 40. Lendavsko trgatvijo, etnološko-kulinarično prireditvijo, na kateri v povorki skozi mesto predstavijo običaje, opravila in noše.

V obdobju januar-julij so imeli za 11 odstotkov več nočitev, v Vinariumu tri odstotke več obiskovalcev, v Galeriji - Muzeju pa jih je bilo več za osem odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.