Popotnik
5649 ogledov

To je najsrečnejša država na svetu. Kje je Slovenija?

Helsinki Finska Shutterstock
Že nekaj let potekajo raziskave o najsrečnejši državi na svetu. Prvih sedem mest so zasedle države severne Evrope, najmanj srečna država je Afganistan.

Že peto leto zapored je Finska na prvem mestu kot država, kjer živijo najsrečnejši ljudje na svetu. Na drugem mestu je Danska, tretjega pa je zasedla Islandija.

Na dnu seznama se nahajajo države Bližnjega vzhoda in več afriških držav.

Slovenija na 22. mestu

Na lestvici najsrečnejših držav na svetu se je Slovenija uvrstila na 22. mesto. Sosednja Hrvaška je zasedla 47. mesto, malo pred njo pa je Srbija. Srbija je skupno z Bolgarijo in Romunijo dosegla precejšni premik na lestvici na podlagi prejšnjih raziskav.

Blejski pletnarji Bled blejski grad | Avtor: Anže Petkovšek Blejski pletnarji Anže Petkovšek
Raziskava je med drugim temeljila na več dejavnikih, ki se upoštevajo. Eni izmed teh so sočutje, velikodušnost, socialna podpora, svoboda izbire ter tudi stopnja pričakovane življenjske dobe.

Na vrhu lestvice severnoevropske države

Prvih sedem mest so zasedle države severne Evrope. Najmanj srečna država na svetu pa je sodeč po raziskavi Afganistan.

Zurich | Avtor: SŽ
Med prvimi desetimi državami se nahajajo tudi Švica, Nizozemska, Luksemburg, Švedska, Norveška, Izrael in Nova Zelandija. Avstrija je na 11. mestu, medtem ko je Nemčija zasedla 14. mesto.

Kam so se uvrstile druge države, si lahko pogledate na spodnji fotografiji.

Lestvica najsrečnejših držav | Avtor: World Happiness Report World Happiness Report

Komentarjev 8
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 07:22 23.februar 2023.

    Smo tudi ponosni sosedje najbolj butaste države na svetu.. https://www.jabuka.tv/hrvatska-najgluplja-na-svijetu-srbija-4-u-bih-gluplja-drzava-od-stanovnika/ ...prikaži veča-drzava-od-stanovnika/

Sorodne novice