Zdravje > Intima
2177 ogledov

Pozabite na rože in večerjo, to pričakujejo za valentinovo

zmenek par Profimedias
V raziskavi, ki jo je opravilo podjetje Huawei, se je izkazalo, da si predvsem mladi ne želijo več tradicionalnih zmenkov, ampak raje iščejo skupne izkušnje in ustvarjajo spomine.

Za valentinovo se veliko parov pripravlja na romantični večer v dvoje, kjer si bodo izmenjali darila in voščilnice, a raziskava podjetja Huawei razkriva da si večina tega ne želi. 

Začetki valentinovega segajo v leto 269, ko so ga praznovali kot praznik svetega Valentina. Tradicija podarjanja rož, sladkarij in pošiljanja voščilnic pa je nastala šele v 18. stoletju. Približno dvesto let pozneje se običaji spreminjajo. 

Običajni zmenki so dolgočasni

Sodeč po raziskavi, sta skoraj dve tretjini (64 odstotkov) vprašanih dejali, da so naveličani običajnih zmenkov in zato raje iščejo razburljive izkušnje s partnerjem. To je še posebej značilno za mlajše, namreč 71 odstotkov v starostni skupini med 26 in 35 let je dejalo, da jih običajni zmenki dolgočasijo.

 

Namesto rož in čokolade, raje v telovadnico

Za mnoge popolni zmenek ni več sestavljen iz romantične večerje ter rož, 69 odstotkov vprašanih je namreč odgovorili, da bi raje imeli skupno izkušnjo s partnerjem, kot so dejavnosti na prostem, tečaji učenja novih veščin ter podobno. 73 odstotkov se je odločilo tudi za športne dejavnosti, pohode in celo tečaje plezanja.

Raziskava za Valentinovo | Avtor: Huawei Huawei
Tovrstni izidi kažejo, da je spreminjanje navad posledica želje po ustvarjanju trajnih spominov in skupnih izkušenj. Skoraj devet od deset vprašanih se je strinjalo s trditvijo, da skupne izkušnje zbližujejo in utrjujejo zvezo.

2023 je leto aktivnih zmenkov

Velika večina parov (91 odstotkov) načrtuje več aktivnih zmenkov, kjer partnerja doživita skupne ustvarjalne izkušnje. To velja tako za pare, ki takšno druženje načrtujejo kot za pare, ki so se že otresli tradicionalnih zmenkov. Osem od desetih vprašanih (84 odstotkov) namerava v naslednjih dvanajstih mesecih med zmenki poskusiti nove dejavnosti. 77 odstotkov načrtuje skupna potovanja, polovica (50 odstotkov) pa učenje skupnega konjička.

Vseeno pa imajo pari lahko težave pri dogovarjanju o skupnih dejavnostih. Za potovanja se tako navdušuje več žensk kot moških, medtem ko so ti bolj navdušeni nad športom. Oba spola pa še vedno navdušuje fotografiranje.

spanje, par, postelja Nogavice Zdravje Z ali brez – kaj to pove o vašem značaju?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.