Popotnik
6947 ogledov

To je prvi slovenski hotel brez odpadkov

Hotel Ribno & Glamping Ribno Bled
1/5
Hotel Ribno & Glamping Ribno Bled
S tem se lahko pohvali slovenski hotel.

Hotel Ribno je v začetku maja 2018 postal prvi slovenski Zero Waste hotel. Pot do pridobitve certifikata je trajala dobri dve leti. V tem času je hotel naredil prestop k bolj ekološki naravnanosti predvsem z osveščanjem zaposlenih kot tudi gostov s ciljem ustvarjati čim manj odpadkov.

Italijanski navdih

"Zgodba se je začela, ko so v Slovenijo prišli pobudniki ideje iz Italije, ki filozofijo Zero Waste izvajajo že skoraj deset let in so tudi pristojni za podeljevanje certifikatov, če hotel doseže določene kriterije. Za pot Zero Waste se je odločilo vodstvo Hotela Ribno in to vsekakor ne zaradi trženjskih razlogov. Gre za to, da moramo vsi pazljivo ravnati z okoljem v katerem živimo in eden od prvih korakov je skrbno in racionalno ravnanje z odpadki,“ nam je povedala Katarina Strgar iz Hotela Ribno in dodala, da so bili pred uvajanjem sprememb vsi zaposleni vključeni v izobraževanje in praktična usposabljanja. "Najprej smo začeli z vzorčnim pregledom odpadkov, odloženih v smetnjake. Skupaj smo pregledali od kje prihajajo, jih stehtali in pri tem preverjali ali znamo odpadke pravilno ločevati. V nadaljevanju smo se pogovorili kako slediti strategiji Zero Waste, zakaj uvajamo ukrepe in seveda o sami vlogi zaposlenih pri tem."

Takšne pa so spremembe v hotelih

V začetku leta 2017 so po hodnikih v hotelu postavili zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov (embalaža, steklo, papir, biološki odpadki, mešani odpadki) in iz sob odstranili vse koše. Vse prostore, kjer se gibljejo gosti so opremili z novimi, lesenimi komunikacijskimi tablami preko katerih jih poskušamo informirati o naši Zero Waste usmerjenosti. Za sobe pa so nabavili večje embalažne posode (milo, šampon), v restavraciji so odstranili vse pakirane proizvode (marmelade, paštete, maslo, sladkor), ki jih sedaj strežejo v večjih embalažah, prav tako uporabljajo reciklirane serviete. V pisarnah za tiskanje uporabljajo recikliran papir, za zmanjšanje odtoka energije pa so namestili nova lesena okna.

Hotel Ribno & Glamping Ribno Bled | Avtor: Hotel Ribno & Glamping Ribno Bled Hotel Ribno & Glamping Ribno Bled
Azijski gostje nezadovoljni

"Lahko rečemo, da so odzivi gostov na Zero Waste koncept večinoma pozitivni, predvsem od tistih, ki jim je ta usmeritev življenjski cilj. Lahko rečemo, da sem spadajo gosti iz Evrope, medtem ko gosti iz Azije niso najbolj navdušeni, da morajo ločevati odpadke, prav tako, kljub temu, da v kuhinji spremljamo dnevni obisk po narodnosti in poskušamo prilagoditi hrano različnim potrebam glede na narodnost, ustvarjajo največ bioloških odpadkov, saj jim evropska hrana ni blizu,“ je povedala Strgarjeva.

Tako so postali "Zero Waste" hotel

Po pregledu vzorčnih meritev ločenih odpadkov so ugotovili, da je največ zbranih odpadkov bioloških, saj v skupnem deležu predstavljajo kar 50% vseh odpadkov in večina nastane v kuhinji. Druga ugotovitev je bila, da se je zmanjšala tudi skupna količina odpadkov. "Primerjave se delajo tako, da se meri količina ustvarjenih odpadkov na gosta in izkazalo se je, da precejšno količino odpadkov prinesejo s seboj gosti in jih potem odložijo v hotelu. Prav zato je zelo pomembno dobro informiranje gostov. Pred kratkim smo posneli video s katerim poskušamo predvsem skupinam, ki se k nam pripeljejo z avtobusom že pred prihodom prikazati kako se ravna z odpadki in ta video se vrti tudi po oglasnih plazmah v hotelu,“ je pojasnila Strgarjeva. Ves hotel je opremljen s tablami, na katerih je v petih jezikih zapisano kaj pričakujemo od gostov. Najbolj ključnega pomena pa so zaposleni, predvsem receptorji, ki vse te informacije o pričakovanem obnašanju gostov in ravnanju z odpadki podajo gostu ob prihodu. Zadovoljni smo, da smo v tem času povečali delež ločeno zbranih odpadkov s 40% na 92 % in tako dosegli pogoj za pridobitev certifikata, ki znaša 90% ločenih odpadkov.

Komentarjev 2
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 10:16 13.julij 2018.

    Mislim,da svizec,ko neha zavijat čokolade vzame smeti in jih nese na komunalo Bled v sortirnico.Druga možnost pa je,da jih morajo gostje hotela požret za zajtrk???