Popotnik
20460 ogledov

To so stvari, ki so v Ljubljani najbolj navdušile turiste

turisti
1/11
Saša Despot
Ena od panog, ki jo je epidemija najbolj prizadela, je turizem, ki pa se počasi postavlja na noge. Preverili smo, ali so se turisti vrnili v Ljubljano in kaj jim je v naši prestolnici najbolj všeč.

Turizem Ljubljana v letošnjem letu zaznava izrazito regeneracijo turistov. V Ljubljani je namreč po podatkih Statističnega urada RS v prvih petih mesecih prenočilo kar 587 % več gostov kot v prvih pet mesecev lanskega leta. Največ nočitev še vedno ustvarijo Slovenci, sledijo jim Nemci, nato Italijani in Srbi. Zaznali so tudi 4,8 % Američanov.  

Pričakujejo boljšo sezono od predkovidne

"Hotelirji v letošnjem letu napovedujejo 90 % zasedenost hotelskih sob, vendar zaenkrat še ne poznamo dejanskega vpliva energetske draginje. Če ta ne bo močan, v letošnjem letu pričakujemo boljšo sezono od predkovidne tako v Ljubljani kot regiji," pravijo v Turizmu Ljubljana.

turisti | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Tijan lokal | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Da se pozna razlika v primerjavi s preteklima dvema letoma, povedo tudi ljubljanski gostinci. "Letos je kar veliko turistov. Imeli smo veliko Čehov, Britancev in Nemcev. Večinoma imamo goste iz evropskih držav, smo pa v tej sezoni imeli enkrat tudi Američane. Glede cen se turisti ne pritožujejo, saj večinoma prihajajo iz držav, kjer so cene višje," svoja opažanja strne Tijan, zaposleni v enem od lokalov v centru mesta.  

 

jernej lokal | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Jernej, menedžer lokala v središču mesta dodaja: "Glede na pretekle izkušnje menim, da trenutno sezona izgleda kot 'slaba, normalna sezona'. To pomeni, da ni nič posebnega, verjetno je razlog tudi, da veliko Slovencev zdaj potuje, saj imamo končno 'odprta vrata'. Turisti večinoma prihajajo iz evropskih držav glede na njihove praznike, torej imamo dva tedna Nemcev, dva tedna Italijanov ... Pri nas imamo res zelo mešano, imamo tudi Špance, Portugalce, Angleže in Američane. Izjemoma imamo tudi nekaj Korejcev in Japoncev. Glede cen pa za tujce nikoli ni nič drago, še vedno so naše cene nižje od npr. cen držav, ki so bolj severno."

turisti Ljubljana reportaža | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Zanimalo nas je, kako turistični utrip glavnega mesta vidijo domačini. Prodajalka sladoleda nam pove, da je v mestu opazno zelo veliko število turistov. "Zasledila sem kar nekaj Američanov, drugače pa mislim, da je največ Italijanov. Na tej stojnici sem delala tudi pred korono in v primerjavi z današnjo situacijo v številu turistov ne vidim prav velike razlike."

Tudi prodajalka v trgovini s spominki nam pove, da je letos zelo veliko turistov. Prihajajo iz veliko različnih držav, večinoma iz evropskih. Veliko je Francozov in Nemcev. Nekaj malega turistov je zaznala tudi iz Amerike.

turisti | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Turiste navdušila kolesa

turisti Ljubljana reportaža | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Turista iz Nemčije sta nam povedala, da jim je Slovenija zelo všeč. Prišla sta za štiri dni in nameščena sta v Kamniku. V Ljubljano sta prišla samo za en dan. Najbolj sta navdušena nad slovensko naravo, še posebej nad gorami. Všeč jima je bilo tudi, da imamo veliko koles. Nad cenami v lokalih nista imela posebnih pripomb, zdele so se jima v redu, še posebej v primerjavi s hrvaškimi. Prejšnji teden sta bila namreč v Splitu in pravita, da je tam vse skupaj veliko dražje. 

 

turisti Ljubljana reportaža | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Par iz Avstralije je prišel v Slovenijo za tri dni. Pravita, da jima je zelo všeč prijaznost ljudi pri nas in dobra možnost izposoje koles. Glede cen sta rekla, da sta mislila, da bodo nižje kot v Italiji, kjer sta bila pred prihodom v Slovenijo, vendar so cene približno enake. 

Američanki, ki sta v Sloveniji že tri dni, po Sloveniji potujeta s kolesi. Tukaj jima je zelo všeč, še posebej navdušeni sta bili nad dejstvom, da imamo povsod na voljo dostop do pitne vode. Zelo všeč jima je bila tudi tržnica, na kateri prodajajo sveže sadje. Pravita, da imamo v Ljubljani dobro atmosfero, saj je veliko družin, ljudje se sprehajajo s psi … Cene se jima ne zdijo visoke. 

turisti | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na Turizmu Ljubljana so optimistični

Gostje iščejo varne, zelene, okolju prijazne, čiste, trajnostne in čedalje bolj tudi butične destinacije, pravijo na Turizmu Ljubljana. Ljubljana je na tem področju že ena vodilnih na svetu. Zaradi povpraševanja po butični ponudbi in nišnih produktih Turizem Ljubljana že ustaljenemu in prepoznavnemu naboru - Brko tura ter Dobimo se na plac, katerima je Slovenska turistična organizacija nadela tudi naziv enkratnega doživetja Slovenia Unique Experience (SUE) – dodaja nova, kot sta doživetje Mojster Plečnik in za družine Zmajčkovo nenavadno popotovanje. 

Vsako leto oblikujejo turistično ponudbo, ki vključuje novosti, kot so ogledi in paketi, v želji, da gostje podaljšajo svoj obisk destinacije ter da tudi ob vrnitvi vedno lahko doživijo prestolnico in regijo na svež način z drugačnega zornega kota.

 


 
Med epidemijo so na Visit Ljubljana zabeležili zaprtje vsaj petnajstih ponudnikov, so pa ob pregledu situacije na terenu tudi na področju gastronomije v času epidemične situacije stopili v stik z več kot dvajsetimi novo odprtimi prostori, ki jih Turizem Ljubljana aktivno vključuje v projekte in tudi podpira skozi promocijske dejavnosti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 16:32 09.julij 2022.

    Vsak je svoje sreče kovač ...glej Instagram Borut Pahor .