Popotnik
2263 ogledov

Toliko zvezdic je Michelin razdelil slovenskih kuharjem

TUŠ - Chefinja Ana Roš med pripravo skutnih njokov s pehtranom. Chefinja Ana Roš med pripravo skutnih njokov s pehtranom.
Z Michelinovimi zvezdicami se letos lahko ponaša 10 slovenskih restavracij. Tri več kot lani.

Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2022 obdržala dve zvezdici, devet restavracij pa se jih ponaša z eno.

Po eno zvezdico so na novo prejele restavracije Cob, kjer ustvarja Filip Matjaž, Milka, kjer kulinariko vodi David Žefran, ter Restavracija Strelec z Igorjem Jagodicem. Uroš Štefelin, ki si je zvezdico v preteklih letih že prislužil z Vilo Podvin, jo je tokrat na novo prejel z novo restavracijo Hiša Linhart.

Po eno zvezdico so obdržale Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem, Dam z Urošem Fakučem, Hiša Denk z Gregorjem Vračkom, Atelje z Jorgom Zupanom ter Grič z Luko Koširjem.

Michelin sicer podeljuje tudi druge vrste znakov, eden od njih so zelene zvezdice za restavracije, ki so posebej zavezane trajnostni gastronomiji. Na novo sta zeleni zvezdici letos pridobili Hiša Linhart ter Gostilna Repovž, skupaj pa je takih restavracij v letošnjem vodniku šest.

Skupno sedem restavracij si je medtem prislužilo znak Bib Gourmand za izredno kulinariko po dostopnih cenah, v Michelinov izbor priporočenih restavracij pa je letos uvrščenih 41 restavracij, od tega šest novih.

"Tretja izdaja Michelinovega vodnika za Slovenijo izraža višanje gastronomskega standarda, ki ga je moč opaziti po vsej državi. 10 novih restavracij, ki se je letos pridružilo izboru ali so napredovale, se nahaja v sedmih različnih mestih in naši inšpektorji so z navdušenjem opazovali, kako se vsako leto po vsej državi pojavljajo ali napredujejo visoko kakovostne restavracije," je Michelin v sporočilu za javnost povzel besede mednarodnega direktorja Michelinovih vodnikov Gwendala Poullenneca.

"Danes je res vesel dan za slovenski turizem," pa je ocenila direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak. "Od danes ima kar 10 restavracij v Sloveniji Michelinove zvezdice. To je precej nad povprečjem Evrope, če gledamo zvezdico na prebivalca, in tri več kot lani. To je velik uspeh, ki potrjuje vrhunskost, izjemnost, tudi zrelost slovenske gastronomije in njenih kuharskih mojstrov in mojstric, nenazadnje pa pomeni tudi ogromno promocijo Slovenije, slovenskega turizma in gastronomije," je dejala med drugim.

Michelinovo zeleno zvezdico so od lani ohranile štiri restavracije: Gostilna Krištof, chef Uroš Gorjanc; Gostilna Mahorčič, chef Ksenija Krajšek Mahorčič; Gostišče Grič, chef Luka Košir; Hiša Franko, chef Ana Roš. Novo zeleno zvezdico sta pridobili Gostilna Repovž, chef Meta Repovž in Hiša Linhart, chef Uroš Štefelin. 
  
Bib Gourmand označuje restavracije, ki ponujajo izkušnjo z dobrim razmerjem med ceno in kakovostjo. To priznanje je od lani ohranilo sedem restavracij: Gostilna na Gradu, Gostilna Repovž, Jožef, Mahorčič, Rajh, Ruj, TaBar 
  
Na seznamu restavracij, ki jih za obisk priporoča vodnik MICHELIN GUIDE SLOVENIA 2022, je 41 slovenskih restavracij:  
AS, B-Restaurant, Calypso, Cubo, Dvor Jezeršek, Etna, Galerija Okusov, Gostilna Danilo, Gostilna Francl, Gostilna Krištof, Gostilna Vovko, Gredič, Harfa, Hiša Krasna, Hiša Torkla, JB, Kendov Dvorec, Julijana, Landerik, MAK, Monstera Bistro, Ošterija Debeluh, Otočec Castle, Pavus, Pikol, Restavracija Hotela Marina, Rizibizi, Sedem, Separé, Shambala, Sophia, Stara Gostilna, Sushimama, Valvas'or, Vila Planinka 
  
Na novo je  v to kategorijo uvrščenih 6 restavracij, in sicer Altrokè, City Terasa, Restavracija 1906, Restavracija Mama Marija, Špacapanova hiša ter Vila Podvin. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar @narhist
    @narhist 20:33 08.september 2022.

    Če bo Lukcu uspel z obvezno božičnico, zna biti decembra kar gneča po teh oštarijah.

  • Ender3 16:40 08.september 2022.

    Roševa bo kljub zvezdicam, dobila kritiko s strani Ivekovih aktivistov. Zakaj? Zato, ker je na listi vodje persona non grata.

  • 4krogci 16:13 08.september 2022.

    Kako je lahko Roševa dobila zvezdice, ce pa nima vstopa v hišo, kaj šele v kuhinjo??? par mescev nazaj je bla lepa frka tam pr njih...še policija je pršla...ma ne na kosilo!