Popotnik
4607 ogledov

Tri naravna jezera, na katerih lahko pozimi drsate

Avstrija, Austria.info Österreich Werbung/Michael Stabentheiner
Ni treba potovati daleč, da najdete popolno lokacijo za aktivne družinske počitnice.

 Le uro in pol vožnje iz Ljubljane ali zgolj dobro uro vožnje iz Maribora vas čaka prava zimska pravljica. O kateri državi je govora? O sosednji Avstriji, natančneje o zveznih deželah Koroški in Štajerski.

Nepozabno doživetje na Koroškem: Drsanje na naravnih jezerih

Koroška je znana po visokih gorah in naravnih jezerih, ki privabljajo obiskovalce predvsem v poletnem času. Mnoge pohodne poti, prekrasni razgledi in kopanje v toplih jezerih so tisto, kar tja že mnoga leta vabi tudi mnoge Slovence. Nekateri so celo klasičen dopust na morju pri južnih sosedih zamenjali za aktivnejše počitnice v Avstriji, ki vključujejo pohodništvo, kolesarjenje in kopanje v tamkajšnjih jezerih.

A Koroška nudi mnoge nepozabne dogodivščine tudi pozimi. Jezera, ki so poleti polna kopalcev, namreč v zimskih mesecih zamrznejo in se spremenijo v prečudovita naravna drsališča, primerna tako za začetnike kot tiste bolj izkušene drsalce. 

Avstrija, Austria.info | Avtor: austria.info austria.info

3 najlepša naravna jezera za drsanje na Koroškem

Belo jezero (Weissensee): jezerski dragulj tudi pozimi

Belo jezero (Weissensee) je največja zaledenela in pripravljena naravna ledena površina v Evropi. Sanjski izletniški cilj za družine.

Rjavško jezero (Rauschelesee): doživite naravno ledeno površino

Počutite se svobodno in uživajte v naravi. Zahvaljujoč svoji senčni legi je jezero v bližini Celovca eno prvih, ki zamrzne.

Dobiško jezero (Aichwaldsee): prava zimska pravljica

Majhno jezero južno od Baškega jezera (Faaker See) je prava zimska pravljica.

Še več zimskih pustolovščin na Koroškem

Poleg drsanja s prekrasnimi razgledi na pravljično zasneženo pokrajino nudi Koroška še mnoge druge zimske aktivnosti: od teka na smučeh, freeride smučanja in sankanja do plezanja po ledu, zimskega pohodništva (tudi s krplji) in alpinističnega smučanja − za vsak okus se nekaj najde. Najmlajše pa bo zagotovo najbolj navdušil nočni pohod z baklami, pospremljen s poslušanjem bajk, ter čofotanje v topli termalni vodi v katerem od koroških termalnih kopališč.

Na tek na smučeh na avstrijsko Štajersko

V Sloveniji je med najbolj znanimi in priljubljenimi lokacijami za tek na smučeh zagotovo Pokljuka, a prečudovite proge za to priljubljeno zimsko športno aktivnost se nahajajo le malo dlje oziroma severneje od Pokljuke, na avstrijskem Štajerskem.

Štajerska je znana po zares kakovostnih območjih za tek na smučeh. Tam najdete najboljše proge za tek v klasičnem in drsnem koraku (ki so prejele tudi pečat kakovosti) s prefinjenim sistemom vodenja in orientacije, na voljo imate tudi tečaje teka na smučeh, v katerih vas naučijo tehnik, in središča za tek na smučeh, kjer vam je na voljo izposoja opreme.

Avstrija, Austria.info | Avtor: Österreich Werbung/Harald Eisenberger Österreich Werbung/Harald Eisenberger

3 najboljše proge za tek na smučeh

Tek na smučeh na območju Ramsau am Dachstein

Gosti, ki se želijo podati na najdaljšo ledeniško progo za tek na smučeh, so v središču za tek na smučeh v Ramsauu na pravem mestu.

Tek na smučeh na območju planin

Drsenje na sončnih progah za tek na smučeh med planinama Teichalm in Sonnalm v naravnem parku Almenland poživi vse čute.

Tek na smučeh v regiji Murau

Ne glede na to, ali ste začetnik ali profesionalec, ali imate raje klasični stil ali drsni korak: celotna regija je usmerjena v tek na smučeh in ponuja veliko možnosti za vsakogar.

Avstrija, Austria.info | Avtor: Österreich Werbung/Leo Himsl Österreich Werbung/Leo Himsl

Navdušili vas bodo tudi tamkajšnja hrana in običaji

A tek na smučeh je le eden od več načinov, kako spoznati pravo zimsko ljubezen na Štajerskem. Poleg smučanja in turnega smučanja ter pohoda s krplji in sankanja lahko počitnikarji na svojih sanjskih zimskih počitnicah na avstrijskem Štajerskem pričakujete še odlično planinsko kulinariko in praznovanje zanimivih običajev.

Ostali zimski športi in najnovejše novice o njih, se nahajajo na naših športnih straneh.