Popotnik
141 ogledov

Tudi takšen festival se bo odvil pri nas

Sir
Festival se bo odvil 2. oktobra na Brdu pri Kranju.

Združenje kmečkih sirarjev Slovenije ob 20-letnici delovanja pripravlja prvi festival slovenskih sirov, ki bo potekal 2. oktobra na Brdu pri Kranju. Svoje izdelke bo predstavilo 35 sirarjev, vsak bo predstavil po tri sire. To bo tudi priložnost, da javnost na enem mestu spozna ponudbo slovenskih kmečkih sirov.

Predsednik Združenja kmečkih sirarjev Slovenije Milan Brence je povedal, da bodo kmečkim sirarjem ob boku na festivalu stali tudi veliki državni mlekarji - od Ljubljanskih do Pomurskih mlekarn, tako da bo to res praznik slovenskega sira.

"Tudi veliki pridelovalci so spoznali, da je le v kakovosti pot naprej. Treba je narediti preboj v višji segment, kar siri zagotovo so. V sirarstvu 20 let še ni tradicija, tradicija se začne s prenosom generacij. Mladi odgovorno prevzemajo svoje pozicije, vendar to traja nekaj let," je dodal.

"Vredno jih je postaviti na krožnik"

"Današnja ponudba slovenskih sirarjev je tako velika, da potrebujemo promocijo in predstavitev potrošnikom, ki potrebujejo neko višjo raven, pa tudi ljudem, ki s ponudbo in krožnikom plasirajo Slovenijo v svet. Radi bi svoje izdelke pokazali slovenskim gostincem in če bodo ti zbrani na enem mestu, bodo spoznali, da je kmečke sire spoštovanja vredno postaviti na krožnik," meni Brence.

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič je dejal, da je združenje pomembno predvsem zaradi povezovanja in izmenjevanja izkušenj sirarjev. "Vsi ne morejo biti veliki pridelovalci z ogromnimi količinami, kjer so cene nizke. Vsak pa lahko s svojo zgodbo pride bistveno bližje potrošniku, da mu je pripravljen za kakovosten in poseben izdelek plačati več," je dodal.

Festival sira je po Zupančičevih besedah dogodek, ki ga do zdaj še ni bilo in zato ga na zbornici podpirajo. "Prav je, da se ponudba sirov predstavi in ponudi javnosti," je dejal Zupančič. Idejo za festival, ki se bo končal s slavnostno akademijo in podelitvijo priznanj, so v združenju po besedah njegove podpredsednice Monike Ravnik dobili na Tirolskem, kjer so se pred dvema letoma udeležili podobnega dogodka.

V združenju več kot 100 kmetij

Združenje kmečkih sirarjev je nastalo leta 1998, danes je vanj včlanjenih več kot 100 kmetij, ki se ukvarjajo s predelavo mleka. Združenje je aktiven sogovornik pri pomembnih zakonskih podlagah, ki urejajo delo sirarjev in je član Evropskega združenja kmečkih in obrtnih sirarjev.

Pomembnost članstva v Združenju je ilustriral tudi mladi inovativni kmet 2016 Toni Kukenberger: "Zavedam se, da so slovenske kmetije tako majhne, da tudi ena ali dve skupaj težko dosežeta močno sogovorniško entiteto, ki jo ima lahko neko večje združenje. Če želimo komunicirati z organi oblasti na dostojni ravni, moramo biti povezani in zastopati enotne interese."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.