Popotnik
3021 ogledov

Uau, kakšni načrti za preureditev Zbiljskega jezera!

Zbiljsko jezero P.K.
Veliko želja in idej za razvoj okolice Zbiljskega jezera

Zbiljsko jezero vse od ureditve dobrave ob jezeru postaja zelo priljubljena izletniška točka, saj ga odlikuje predvsem bližina večjih mest, čudovita narava in veliko možnosti za preživljanje prostega časa. "Želja in idej za prihodnji razvoj je veliko, realizacijo prvih pa načrtujemo v prihodnjih letih," so za STA navedli na Občini Medvode.

Ključni dokument tudi za razvoj tega območja je občinski prostorski načrt (OPN), ki ga je občinski svet medvoške občine po 12 letih priprav in usklajevanj sprejel konec junija. OPN na novo določa območje, kjer bo mogoča gradnja parkirišča za osebna vozila in postajališča za avtodome, hkrati pa je v načrtu določeno tudi območje za gradnjo brvi čez reko Savo, ki bo enkrat v prihodnje del poti okoli Zbiljskega jezera.

Območje Zbiljskega jezera je sicer izredno prometno obremenjeno, predvsem ob sončnih dneh, vikendih in v času prireditev in dogodkov na območju Zbilj. "Na parkirišču je tako predviden tudi manjši objekt z info točko, sanitarijami, parkomatom, kolesarnico, prodajalno ... Postajališče za avtodome bi opremili z oskrbovalnimi stebrički, denimo elektriko, mizami in klopmi ter skupnim platojem za oskrbo avtodoma s pitno vodo, čiščenjem fekalij," so zapisali na občini.

Za izvedbo projekta, ocenjenega na 440.000 evrov, je treba pridobiti gradbeno dovoljenje in vsa potrebna zemljišča. Izvedba investicije je v načrtu razvojnih programov po navedbah občine predvidena v letih 2020 in 2021.

Zbiljsko jezero | Avtor: P.K. P.K.
Pot okoli jezera: raj za kolesarje in sprehajalce

Dolgoletna želja krajanov Zbilj, članov Turističnega društva (TD) Zbilje in občine je tudi izgradnja poti okoli Zbiljskega jezera, ki bi bila namenjena pešcem in kolesarjem ter bi omogočala aktivno preživljanje prostega časa in spoznavanje čudovite naravne in kulturne dediščine.

Projekt obsega več faz. Prva faza, ki je projektno tudi obdelana, obsega ureditev dela pešpoti od Zbiljske ceste do sedanje čolnarne, s premostitvijo višinske razlike med Zbiljsko cesto in nivojem jezera, ter ureditev poti nad jezerom ob obali do sedanje čolnarne.

Sprehajalna pot v dolžini 410 metrov bo potekala ob obali jezera, od "nemške ambasade" na jugu, kjer se ob izteku nahaja tudi pomol, do priključka pri hiši krajevne skupnosti na severu. Pešpot je načrtovana na betonskih pilotih, na katere bo umeščena jeklena konstrukcija z ograjo.

Primerno tudi za gibalno ovirane, starejše in vozičke

"Za pohodno površino poti ob jezeru in pomolu se bodo uporabile lesene deske. Za premagovanje višinske razlike bo treba postaviti dvižno ploščad, s čimer bomo omogočili tudi dostop za gibalno ovirane obiskovalce, starejše in vozičke," so pojasnili.

Projekt predvideva tudi obnovo gozdne steze in obvodne poti do platoja. Predlagana je kot možna alternativa dvižni ploščadi. Na območju ureditve bo postavljena tudi urbana oprema. Uredili bi še razgledni pomol s klopco Poldeta Bibiča. Za investicijo je treba pridobiti še gradbeno dovoljenje, so zapisali in dodali, da je projekt pripravljen za prijavo na morebiten razpis za pridobitev nepovratnih sredstev.

Sredstva v višini 229.000 evrov bi zagotovila občina v načrtu razvojnih programov za leto 2019, če bodo uspešni na omenjenem razpisu. V prihodnjih letih pa bi sledilo nadaljevanje, saj je želja "vseh, da bi bila nekoč vzpostavljena pešpot okoli celotnega Zbiljskega jezera".

Občina Medvode je sicer v sodelovanju s Turističnim društvom Zbilje in Savskimi elektrarnami uredila veliko prireditveno ploščad za mali nogomet, rokomet in košarko, postavili so otroško igrišče, zgradili igrišča za odbojko na mivki, vaški trg in prostor za piknike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.