Popotnik
3003 ogledov

Tako pravilno nudite prvo pomoč utopljencu

Utopitev v morju
Vročinski val in visoke temperature kar silijo v mrzle reke in jezera, a previdnost ne bo odveč.

"Globalne ocene lahko znatno podcenjujejo dejanski javnozdravstveni problem povezan z utopitvami," opisujejo pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). Najbolj ogroženi so otroci, moški in posamezniki z večjim dostopom do vode. Zato je prav v tem času posebej pomembno, da imate morebitne bazene in majhne napihljive bazenčke dobro zavarovane. Otrok se namreč lahko hitro utopi tudi v zelo nizki vodi, zato jih ne smemo nikoli pustiti v bližini vode in brez nadzora odrasle osebe.  

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), je prav starost največji dejavnik tveganja pri utopitvah, saj se največ utopitev zgodi pri otrocih starih med enim in četrtim letom starosti, razlog za takšno utopitev je najpogosteje pomanjkanje nadzora. Po številu utopitev sledijo otroci stari od pet do devet let.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so utopitve drugi najpogostejši vzrok za smrtne poškodbe predšolskih otrok. "Najbolj ogroženi so otroci od 1. do 3. leta starosti, ki se največkrat utopijo ali »skoraj« utopijo v bazenu in vodah v naravi," opozarjajo. 

Prejšnji mesec se je na enem od ljubljanskih kopališč mlajši otrok pričel utapljati. Negibnega otroka je iz bazena rešil reševalec, ki mu je takoj nudil prvo pomoč. 

Statistike za Slovenijo

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pripravili podatke o nesrečah z utopitvijo, ki vsebujejo statistike od leta 2011 do 2020, podatkov za leto 2021 pa še ni na voljo.

Od leta 2011 do leta 2020 so se v kadi v Sloveniji utopile tri odrasle osebe, tri odrasle osebe pa so se utopile zaradi posledice padca v kad z vodo.

V tem času sta med kopanjem v bazenu utonila dva otroka mlajša od deset let, med zadrževanjem v bazenu je utonila tudi ena odrasla oseba. Ena odrasla oseba je utonila zaradi padca v bazen.

Zaradi utopitve v naravnih vodah je umrlo kar pet otrok in mladih starih med 10 in 19 let in kar pet mladih starih med 20 in 29 let. V naravnih vodah je med kopanjem v tem času utonilo še dodatnih 108 odraslih oseb, ki so starješe od 29 let.

Kar trije otroci so v tem času utonili zaradi padca v naravno vodo, iz istega razloga je v tem času utonilo tudi 48 odraslih.

Nevarne vode v naravi

Voda v naravi, posebej v vročih poletnih mesecih, je lahko na prvi pogled zelo privlačne za kopanje, a morda za to sploh ni primerna. Za kopanje se predvsem z otroci raje odločite na preverjena kopališča, kjer je poskrbljeno za varnost.

"Jezera in ribniki so še posebej nevarni, zato je treba otroke ves čas aktivno nadzorovati ob vodi in v njej. Voda ob obrežju jezer in ribnikov je običajno plitva, potem pa se dno strmo spusti, zato lahko otrok hitro izgubi tla pod nogami," opozarjajo na NIJZ.

Opisujejo, da je voda v jezerih in ribnikih tudi bolj motna in pod gladino lahko skrivajo posamezne skale, veje, razbito steklo in različne odvržene premete, v katere se lahko zaplete noga ali roka, ali povzročijo poškodbe: "Otroci naj bodo obuti v primerno obutev za vodo, ki ne drsi in ščiti pred poškodbami."

Soča2 | Avtor: Profimedia Profimedia

Pred skakanjem v vodo skupaj z otrokom preverite, ali je voda dovolj globoka in kakšno je dno, po priporočilih naj bi bila voda za skakanje globoka vsaj 270 centimetrov.

"Otroku razložimo, da se je treba skakanja na glavo naučiti, pri čemer roki vedno iztegnemo naprej. Zaradi varnosti naj bo prvi skok v vodo na noge. V motni vodi je nevarno, da ob skoku na glavo udarimo ob dno in si poškodujemo hrbtenico in živčno tkivo hrbtenjače," pravijo.

Ko grmi, hitro ven!

Po priporočilih NIJZ je na morje najbolj plavati n označenih kopališčih, otrokom pa razložimo, da ni varno plavati v bližini pomolov in strmih skal: "Nenadni val nas lahko vrže ob skale in nas poškoduje." Seveda vedno plavamo z otrokom.

"Tudi v morju naj bodo otroci obuti v primerno obutev, ker lahko bosi stopijo na bodice strupene ribe, kar povzroči hude bolečine z oteklino na mestu vboda. Otroke poučimo, naj ob poškodbi zaradi stika s strupeno ribo ali meduzo, takoj poiščejo pomoč odrasle osebe," pravijo.

Če pride do nenadnega poslabšanja vremena z grmenjem ali bliskanjem, pa je treba vodo, najsi bo to reka, jezero ali morje, takoj zapustiti.

Strela | Avtor: Twitter Twitter

Naučite otroka zgodaj plavati

Otroke naučite zgodaj plavati, ali jih vpišite v tečaj plavanja. Po nasvetu NIJZ, učite otroke plavati v starosti štirih let. Kljub temu pa tudi dobrih plavalcev nikoli ne puščamo brez nadzora, saj se lahko hitro pripeti nesreča.

Kako pomagati utopljencu?

Če pride do utopitve, nemudoma pokličite 112. Utopljenca, ki je nezavesten in ne diha, je potrebno oživljati. Sprva mu nudimo umetno dihanje in mu damo pet vpihov, nato pričnemo s stisi prsnega koša in umetnim dihanjem v razmerju 30:2. Če je utopljenec še v vodi, mu reševalci že pred transportom iz vode dajo prvih pet vpihov. 

Kot vsako leto znova opozarjamo še na sekundarno utopitev. Do sekundarne utopitve pride lahko denimo ob nesrečah ali bolj grobi igri v vodi, ko oseba vdihne manjšo količino vode. Sekundarna utopitev se pojavi z zakasnitvijo, tudi do več ur po tem, ko se zaradi vdihnjene vode lahko pojavi draženje pljučnega tkiva z otekanjem in se razvije pljučni endem. Starši morate biti v tem primeru pozorni na vztrajen kašelj pri otroku, težko dihanje, izčrpanost, bruhanje in motnje zavesti.

Če prizadetemu ne nudijo zdravniške pomoči, lahko oseba tudi umre. Znake sekundarne utopitve se predvsem pri majhnih otrokih lahko hitro spregleda, saj so otroci po dnevu v vodi pogosto utrujeni, razdraženi, tudi kašelj je pri otrocih dokaj pogost.

Zato je najbolje, če starši poskrbijo za preventivo in pazijo, da v vodi ne pride do nesreče, pri kateri bi otrok lahko vdahnil vodo. Če sumite, da bi lahko vdahnil vodo, če se mu je v vodi zaletelo ali je popil malo več vode, otroka opazujte še 24 ur, saj se znaki sekundarne utopitve pokažejo v tem času.

Če znaki ne izzvenijo ali se stopnjujejo, hitro obiščite urgenco. V bolnišnici bodo nadzirali njegove dihalne poti, če bo prišlo do težav, ga bodo začasno intubirali. Zdravnik James Orlowski MD s Florida Hospital Tampa v svojih raziskavah ugotavlja, da pride do sekundarne utopitve pri enem do dveh odstotkih vseh utopitev. 

 
Komentarjev 2
  • Avatar Amber_Tyers
    Amber_Tyers 09:05 26.julij 2022.

    Najboljša ponudba ... Google je za vsa spletna dela ods doma plačal 638 do 957 dolarjev na dan. Moja mlajša sestra je bila dva meseca brez dela, prejšnji mesec je bil njen ček 28537 dolarjev, tako da je delal doma ...prikaži več 3 ure dela na dan in zaslužil sčasoma lahko še večja ... Tako sem začel ................ >>>>>>>>>>>>>>>>> www.ordcash.com

  • Avatar krucefix
    krucefix 07:56 03.julij 2022.

    Čuvanje otroka in surfanje po telefonu ne gre skupaj ,če vam je otrok dolgočasen in da si s telefonom krajšaš čas,je nekaj narobe z vami