Popotnik
232 ogledov

V čarobni podzemni svet

Cerkvenikov most
1/12
Borut Lozej
Lansko leto je Škocjanske jame obiskalo rekordno število ljudi.

Škocjanske jame je v lanskem letu obiskalo več kot 178.000 ljudi s celega sveta. Za obiskovalce so tako privlačne, ker so vpisane v Seznam svetovne dediščine pri Unescu, kar si zaslužijo le največje svetovne naravne in kulturne znamenitosti.

Poleg tega so bile leta 1999 vpisane na seznam Ramsarske konvencije in s tem postale prvo podzemno mokrišče v Evropi. Med drugim se ponašajo z največjo doslej odkrito podzemno dvorano v Sloveniji in eno največjih na svetu sploh. Martelova dvorana ima prostornine kar 2,2 milijona kubičnih metrov, ki pa turistom žal ni na ogled.

Pravljična Paradiž in podzemna soteska

Težko je ugotoviti, kateri del Škocjanskih jam vas bo najbolj navdušil. So zelo raznolike, saj jih sestavlja splet enajstih jam, udornic, ponorov, naravnih mostov. Jame ob tem lepšajo raznobarvni in orjaški kapniki različnih oblik, orgle in ponvice, skozi jame pa teče tudi reka Reka, ki daje celotnemu spletu poseben pečat. Pohvalijo se lahko z enim največjih podzemnim kanionov na Svetu, ki ga petdeset metrov nad vodo prečka znameniti Cerkvenikov most, ob katerem vam zastane dih.

Začudeni boste nad lepoto tako imenovanega Paradiža, ki je pravi raj poln barvitih kapnikov. Prevzela vas bo tudi Velika jama, ki je dolga 120, široka 60 in visoka 30 metrov. Največji stalagmit v njej je star več kot 250 tisoč let. Za pokušino v fotogaleriji objavljamo nekaj utrinkov, ki jih je v objektiv ujel fotograf, naravovarstvenik in vodič v Parku Škocjanske jame Borut Lozej. V fotogaleriji je tudi čudovita fotografija slapu v oknu, ki je zmagala na četrtem fotografskem tekmovanju Balkan Photo Contest z naslovom Mi in jame.

Obisk Škocjanskih jam je posebej privlačen prav v hladnejšem delu leta, saj je temperatura v jami okoli 12 stopinj Celzija. V hladnejšem obdobju leta je zrak v jami še bolj čist in svež. Meglice, ki so poleti prisotne v jami, pozimi in spomladi običajno ne vidimo. V tem času lahko izkoristite tudi zimske popuste, ki za upokojence, družine in društva veljajo le še do konca marca. Park Škocjanske jame se nahaja na Krasu, slabih pet minut vožnje od najbližje avtoceste pri izvozu Divača.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.