Popotnik
8305 ogledov

V Sloveniji največ utopitev v morju in rekah

Piran Saša Despot
Bi utopljencu znali nuditi prvo pomoč? Se v tem primeru lahko izvaja umetno dihanje ali ne?

V Sloveniji se po podatkih Policije povprečno na leto utopi med deset in dvajset oseb. Leta 2017 se je v Sloveniji utopilo 11 oseb, leto kasneje 22, leta 2019 14 oseb, lani pa 17. Letos se je do 21. julija utopilo devet oseb.

Razlogi za utopitve so različni, največ jih življenje izgubi med kopanjem, samo lani 13 in letos 6. Veliko se jih utopi pri padcu v vodo, leta 2019 kar deset oseb, leta 2018 pa se je šest oseb utopilo med vožnjo.

Na Policiji vodijo tudi statistiko glede na vrsto dogodka, kjer prevladuje razvrstitev “drugo”, kjer štejejo kot razloge alkohol, naravno smrt, nenaden dvig vode in podobno. Leta 2020 je z razlogom “drugo” umrlo 11 ljudi, letos pa pet.

Največ utopitev se zgodi v morjih in rekah. V zadnjih petih letih je v morju življenje izgubilo 25 ljudi, v rekah 22, v jezerih in gramoznicah 12, na cestah dve, v bazenu pa ena oseba. Dve utopitvi sta se zgodili tudi v stanovanju, osem pa v razdelku “ostalo”, kjer štejejo vodno zajetje, mlake, ribnike …)

Velike razlike so tudi med spoloma, saj so med utopljenci pogosteje moški kot ženske. Od leta 2017 se je po podatkih Policije utopilo 56 oseb moškega spola in 17 žensk.  

Utopitev v morju | Avtor: Profimedia Profimedia
"Res dobro, a hitro premislite" 

Prvo pomoč pri utopitvah sestavljata dva dela, pojasnjujejo na Policiji: "reševanje iz vode in oživljanje po rešitvi iz vode." Prvi del, se pravi reševanje iz vode, je treba po njihovih navedbah res dobro, a hitro premisliti. Reševalec mora ostati miren in zbran, znati mora razumno gospodariti s svojimi močmi, posebno če pride v nevarnost tudi sam.

Na Policiji svetujejo, da ob morebitnem utapljanju poskusite utapljajočega najprej reševati s kopnega tako, da mu ponudite palico, vrzite vrv, konec obleke, desko, žogo ali podobno. Le če to ni mogoče, skočite v vodo.

"Pred reševanjem slecite obleko in sezujte čevlje, potapljajočemu se vedno približajte od zadaj, nikoli od spredaj," svetujejo in dodajajo, da kdor ni telesno primerno močan, naj začne z reševanjem šele, ko se utapljajoči utrudi: "Če ne morete rešiti, vedite: manjše zlo je ena smrt kakor dve."

 

To je pravilno oživljanje

"Če vam rešitev uspe, takoj začnite z oživljanjem. Nemudoma pokličite zdravnika in odstranite vse nadležneže, le zdravnik lahko ugotovi smrt," pojasnjujejo na Policiji.

Čeprav se bo marsikomu zdelo nelogično, je tudi pri utopitvah pri oživljenju potrebno umetno dihanje. "Če je le mogoče, naj reševalec začne umetno dihanje z usti že v vodi, ko začuti tla pod nogami," svetujejo na Policiji. 

Brž ko je utopljenec na suhem, ga je treba po njihovih navodilih sleči do bokov: "Na vsak način mu odpnite ovratnik in zrahljajte pas. Kadar opazite ovire v zgornjih dihalih, naglo odstranite iz utopljenčevega nosa, ust in žrela blato, pesek ali alge, prav tako tudi zobno protezo. Na možnost tujkov morate pomisliti, kadar čutite pri vpihavanju v dihalnih poteh odpor."

Ne zamujajte se s poskusi odstranjevanja vode iz pljuč in drobnih sapnic. Voda iz nosa, ust, žrela, sapnika in večjih sapnic bo odtekla, če le za trenutek dvignete utopljenca v pasu tako, da glava z oprsjem visi navzdol.

Policija

"Položite utopljenca na hrbet, sprostite dihalno pot in takoj začnite z umetnim dihanjem usta na usta pri odraslih in usta na usta in nos pri otrocih. Če utopljenec ne kaže znakov življenja, je treba hkrati z umetnim dihanjem začeti tudi z zunanjo masažo srca," svetujejo.

Če srce ne začne ponovno biti in če utopljenec ne začne sam dihati, ga je treba oživljati z umetnim dihanjem in zunanjo masažo srca, dokler ne kaže znakov življenja, dokler ne pride služba nujne medicinske pomoči oziroma dokler nismo povsem izčrpani. Prej sme prekiniti oživljanje le zdravnik.

Postopek oživljanja

Postopek oživljanja začnete s petimi začetnimi umetnimi vpihi, nato nadaljujete z masažo srca in umetnim dihanjem v razmerju 30 : 2. "Po eni minuti oživljanja pokličemo številko 112 in nadaljujemo z masažo srca in umetnim dihanjem," še velevajo. 

Utopljenca, ki se je zavedel, oblecite ali zavijte v suho obleko ali odejo, ker je izgubil mnogo toplote. Utopljenca skrbno opazujte. Na to pazite tudi med prevozom v bolnišnico! Nevarnost za utopljenca namreč še ni minila: dihanje lahko nenadoma zopet preneha. Zato ga vestno opazujte, dokler ga ne oddate zdravniku ali v bolnišnico. Policija

Vsakdo, ki se je utapljal in pri tem vdihnil nekaj vode, sodi v bolnišnico, čeprav ga ni bilo treba oživljati. Možni so namreč hudi pljučni zapleti. V spodnjem prispevku si lahko preberete več o tako imenovani sekundarni utopitvi.

Reka Idrijca Popotnik Sekundarna utopitev se pojavi z zakasnitvijo

Plavate lahko le 150 metrov od obale

Slovenci imamo sicer tudi svoj Zakon o varstvu pred utopitvami, ki v svojem 25. členu določa, da je kopanje dovoljeno le na vodnih površinah, namenjenih kopanju. 

Po tem členu morajo biti vodne površine na vodah, ki so namenjene kopanju, ločene od vodnih površin, namenjenih športnim dejavnostim in drugim dejavnostim v prostem času. Ločitev mora biti fizična ali označena z vidnimi, med seboj povezanimi plovki.

Obenem pa določa tudi, da se smejo na kopališčih na morju  kopalci nahajati v mejah 150-metrskega pasu ob obali, če ni drugače določeno.

Nadzor nad izvajanjem tega zakona in na njegovi podlagi izdanih predpisov neposredno opravljajo inšpektorji več različnih inšpektoratov. 

Policija poleg omenjenih nadzornih organov svoje naloge izvaja predvsem z opozarjanjem na nevarne situacije in svetovanjem, kako se jim izogniti. V povezavi s potapljanji, zagotavljanjem varne plovbe, označevanjem potapljanja, potapljanjem tujcev in potapljanjem na varovanih območjih pa lahko zoper kršitelje tudi represivno ukrepa z globo 400 evrov.

Policija

Pri tem je treba opozoriti, da mora policija v kopalni sezoni pri svojem delu poleg ostalih kopališč kontrolirati in nadzorovati tudi t. i. divja kopališča, še dodajajo na Policiji. 

Komentarjev 6
  • vzev 15:08 24.julij 2021.

    Samo kaznovanje, kaj še pa znajo drugega.

  • jakec1575 13:35 24.julij 2021.

    na hrvaskem niti toliko ne, ker te lahko kak idiot na skuterju ali colnu brez kazni povozi.

  • Thomas_Tracy 10:08 24.julij 2021.

    Google zdaj za spletno delo od doma plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro. Moja zadnja plača 26395 USD od te enostavne in preproste službe. To je neverjetno in zasluži super. Noben šef, Za več tukaj ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦