Popotnik
6032 ogledov

Vas mika? Od ostankov vulkana do parjenja jelenov

Kopački rit, narava, Hrvaška, HTS Goran Šafarek, CNTB
Se vam ob koncu tedna vedno znova poraja eno in isto vprašanje – kam za vikend? Med iskanjem popolnega izleta smo si drznili pogledati zunaj okvirjev in ne boste verjeli, kaj smo našli ...

Domača Slovenija nas razvaja s pestro in raznoliko pokrajino, ki navdušuje vse po vrsti, pa vendar je za odličen izlet včasih treba pogledati z nekoliko širše perspektive. Govori se, da se onstran meja nahaja čudovit kotiček pod soncem, kjer človeku niti v sanjah ne zakruli v želodcu. Če tudi vi uživate ob velikodušno obloženih mizah in naravnih čudesih, je ta izlet kot nalašč za vas.

Edina hrvaška gora z nenavadnimi vulkanskimi kamninami

Med barvitim slavonskim drevjem se nahaja Unescov Naravni park Papuk, ki slovi po dih jemajočih naravnih lepotah s pestrimi fosilnimi zbirkami iz Panonskega morja, pozornost obiskovalcev pa zagotovo krade brezkončno gozdno prostranstvo bukve, hrasta in jelke. Čarobno dolino, visoko v hribih, krasi nekaj bistrih potokov, ob katerih se krepijo številne živalske vrste, kot so srnjaki, lisice in močvirnata bitja.  

Naravni park Papuk je od Ljubljane oddaljen dobre tri ure vožnje. Impozantna drevesa, ki ga obdajajo, niso edina, ki vabijo v svoj objem. Papuk velja za edino hrvaško goro, bogato z vulkanskimi kamninami. Leta 1948 je bil na ta račun ustanovljen prvi hrvaški geološki park Rupnica. Gre za mozaik iz kamnov, naloženih v obliki kamnitih stebrov, ki jih je skozi tisočletja izoblikovala mati narava.

V bližini Orahovice se na pobočjih Krndije dvigajo mogočne ruševine ogromnega starodavnega mesta Ružica. Ostanki stolpov, obokov parapetov, strelnic in zidov so danes na ogled vsakemu radovednežu. Srednjeveška trdnjava Ružica je kar 8000 m2 velika utrdba, ki se bohoti na grebenu z nadmorsko višino 378 metrov. Grad velja za enega najlepših na Hrvaškem in predstavlja dragocen primer gotske in renesančne umetnosti.

Ružica, Papuk, grad, Hrvaška, Slavonija, Baranija | Avtor: Ivo Biočina, CNTB Ivo Biočina, CNTB

Unescov naravni park je odlična lokacija za vse ljubitelje pohodništva in kolesarstva. V njegovem osrčju lahko zasledimo grofovo učno stezo, imenovano po grofu Josipu. Če ste ubrali pravo pot, vas bo med sproščujočim sprehodom presenetil 35 metrov visok slap Skakavac. Po dolgem sprehodu se pogosto prileže tudi prava pojedina. K sreči Slavonija slavi po omamni kulinarični izkušnji in dobrem kozarcu žlahtne kapljice.  

Slap Skakavac, slap, Hrvaška, Papuk | Avtor: Nina Đurđević Nina Đurđević

Območje, kjer se parijo jeleni

Kopački rit se nahaja v Osiješko-baranjski županiji in velja za najstarejšega med naravnimi parki. Močvirnato področje, ki se nahaja okoli ustja Drave in Donave pri Osijeku, se bohoti vzdolž 238 hektarjev. Predstavlja naravni habitat jelenom, divjim prašičem ter več kot 300 vrstam ptic. Med njimi so tudi nekatere zaščitene vrste, kot sta orel belorepec in črna štorklja.

Ste že slišali za jelenov rut? Gre za sezono parjenja, ki traja od začetka do konca septembra. Dotično obdobje nakazuje glasno tuljenje jelenov, saj s tem specifičnim zvokom pritegnejo veliko število košut. Kopački rit je idealen življenjski prostor za jelene, saj omogoča obilico hrane. Splošno znano je, da je jelenjad rastlinojeda, zato se v močvirnatem delu parka lahko prehranjuje z lokvanji in drugimi vodnimi rastlinami. V neposredni bližini se nahaja tudi gozd, kjer uspevajo gozdne rastline in celo želod. Več o jelenjadi in o njihovem ekosistemu lahko izveste neposredno v naravnem parku Kopački rit. Zaposleni ponujajo poseben program, ki se odvija v mesecu septembru. Lokalni vodnik vas bo popeljal na najatraktivnejše predele, kjer boste lahko poslušali in videli jelene.

Kopački rit, jelen, Hrvaška, narava, parjenje | Avtor: Goran Šafarek, CNTB Goran Šafarek, CNTB

V slikoviti ravninski pokrajini Baranje se nahaja mogočni grad Tikveš. Pravzaprav gre za nekakšen kompleks, njegovi začetki pa segajo v zgodnje 19. stoletje. Včasih je služil kot stanovanjski objekt premožnejših družin, danes pa je popularna destinacija tako za zaljubljence kot za družine.

Kopački rit v turističnem svetu slavi po močvirnati pokrajini, na kateri so mnoga poplavljena polja. Zanimivo je, da območje zaradi nepredvidljivih razmer precej pogosto spreminja svoj videz – jezera zamenjajo močvirja, nakar se, kot bi mignil, območje spet lahko spremeni v gozdno-stepsko pokrajino. Plitvim močvirnim rokavom se obiskovalci lahko približajo s pomočjo organiziranih izletniških ladjic. V krasotah parka lahko uživajo tudi tisti, ki plujejo na večjih rečnih križarkah po Donavi, ki mimogrede predstavlja vzhodno mejo naravnega parka.

Praznujemo mesec hrvaškega turizma!

Hrvaška ni zgolj poletno-počitniška destinacija, saj je ravno tako dihjemajoča tudi v ostalih letnih časih. V obdobju med 1. oktobrom in 6. novembrom 2022 naši južni sosedje praznujejo Mesec hrvaškega turizma. Projekt izvajata Ministrstvo za turizem in šport ter Hrvaška turistična skupnost z namenom podaljšanja turistične sezone ter spodbujanja domačega turizma v obdobju po poletni sezoni. V svoj objem tako vabita domače kot tudi tuje turiste. Mesec hrvaškega turizma ob tej priložnosti ponuja dodatne popuste, ki veljajo za prevoze, gostinske storitve, nastanitve in nenazadnje tudi za ogled znamenitosti.