Popotnik
607 ogledov

Vodeni ogledi po stopinjah Prešerna

PG Kranj
Dobra ideja za izlet: Odpravite se v Vrbo, Kranj in Ljubljano, po Prešernovih poteh.

Prešernov dan, ki bo letos zaznamovan s 170. obletnico smrti velikega pesnika, bo med drugim mogoče preživeti na vodenih ogledih po njegovih stopinjah. V Ljubljani si bodo udeleženci ogledali stavbe, kjer je France Prešere nživel, ustvarjal, se šolal in pridobival izkušnje, podobne oglede v sklopu Prešernovega smenja pripravljajo tudi v Kranju.

Po ljubljanskih ulicah bodo zbrane popeljali kostumirani liki Franceta Prešerna, Ane Jelovšek in Julije Primic, ki jim bodo posredovali tudi številne zanimive informacije o Ljubljani v prvi polovici 19. stoletja in pesnikovih sodobnikih.

Branje poezije na Prešernovem trgu v Ljubljani. | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Brezplačna vodenja, ki se bodo začenjala pred Slovenskim turističnim informacijskim centrom na Krekovem trgu, bodo organizirali danes ob 12. uri in 8. februarja ob 10. in 14. uri. Vodenje je brezplačno, potrebna pa je predhodna prijava na turistični center, so sporočili iz zavoda Turizem Ljubljana.

Voden ogled Kranja

Voden ogled Kranja po Prešernovi poti pripravljajo tudi v sklopu Prešernovega semnja, in sicer v petek, vsako uro med 12. in 16. uro, s pričetkom pred Kranjsko hišo. Kot so povedali na Turistično informativnem centru v Kranju, bodo obiskovalci dobili vtis, kako je bila gorenjska prestolnica videti v Prešernovem času.

Brezplačne vstopnice za srečanje s Prešernovimi nagrajenci lahko prevzamete pri blagajni Prešernovega gledališča Kranj, rezervirajte pa jih na telefonski številki (04) 20 10 200 ali preko e-pošte na naslov blagajna@pgk.si.

Tisti, ki vas privlači gledališče, imate jutri odlično priložnost, da si ogledate, kaj se dogaja v zaodrju. Prešernovo gledališče v Kranju namreč v okviru "Prešernovega semnja" ponuja vodene oglede. Od 11. do 12. ure se boste lahko sprehodili po fundusu, maskirnici, obrekovalnici, garderobah in drugih običajno skritih prostorih. Predstavili vam bodo sam proces nastajanja predstave in odgovorili na vsa vprašanja.

 | Avtor: PG Kranj PG Kranj

Proti večeru, ob 18. uri, bodo gostili letošnje Prešernove nagrajence, ki jih le dan po prejemu najvišjih priznanj v kulturi v Kranj že deseto leto zapored »pripelje« Galerija Prešernovih nagrajencev. Shod muz na kranjskem Parnasi se bo tudi letos začel v galeriji z odprtjem razstave portretov Prešernovih nagrajencev, in nadaljeval v Prešernovem gledališču.

Obiščite še Vrbo

V

Vrba na Gorenjskem | Avtor: Renata Škrjanc Renata Škrjanc
Osrednja slovesnost ob kulturnem prazniku bo v rojstnem kraju Franceta Prešerna v Vrbi, kjer bo zbrane pozdravil župan Leopold Pogačar, slavnosnti govornik pa bo etnolog in publicist Janez Bogataj. Pred slovesnosjo se bo ob 8. uri začel voden pohod z ogledi Po poti kulturne dediščine. Ob 12. uri boo v cerkvi sv.Marka v Vrbi nastopil Mešani pevski zbor Tineta Rožanca iz Ljubljane. Kulturno društvo dr.France Prešeren Žirovnica.Breznica pa že nocoj ob 18. uri v Čopovi hiši pripravlja Večer domačih pesniških ustvarjalcev.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.