Popotnik
403 ogledov

Vodno doživetje, koncerti v intimi in doživljajsko igrišče

Mura Funkit Marketing
"Če je bilo pred covidom veliko skupin, je bilo lani veliko družin in individualnih gostov, kar je trend tudi letos v prvi polovici leta."

"Glede na prvi teden po počitnicah ter Festivala Soboški dnevi, ki poteka te dni, je čutiti večje število obiskovalcev v mestu in okolici, na primer ob jezeru in ob reki Muri. Kaj nas čaka v poletnih mesecih, pa bo pokazal čas," so nam pojasnili v Zavodu za kulturo, turizem in šport Murska Sobota.

Lani je bilo v destinaciji Murska Sobota največ domačih turistov, kar v Zavodu pripisujejo bonom. Letos je sedaj v času Festivala Soboški dnevi naše mesto obiskalo tudi nekaj obiskovalcev iz sosednjih držav.

"Če je bilo pred covidom veliko skupin, je bilo lani veliko družin in individualnih gostov, kar je trend tudi letos v prvi polovici leta. Je pa letos našo destinacijo obiskalo že nekaj več skupin, v primerjavi z lanskim letom. ki jih zanima predvsem »teambuilding« in aktivnosti v naravi," še opažajo.

Destinacije, ki jih morate obiskati, doživeti

Na Zavod Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota so nam zaupali veliko idej, kako lahko pri njih doživite izvrstno poletje. Seveda je v teh vročih dneh smiselno obiskati Soboško jezero in Expano. Kot smo pisali, Soboško jezero uradno še ne velja za koplano vodo, čeprav ima v poletni sezoni celo reševalca in redne analize vode. 

"V Interaktivnem doživljajskem parku Expano je na voljo večje število treking in e-koles, kar ponuja možnosti za odkrivanje bližnje in daljne okolice na okolju prijazen način," opisujejo v Zavodu.

Najprej bi obiskovalce povabili ob reko Muro, ki se nahaja na območju NATURA2000 in pod UNESCO zaščito. Ob reki so urejene sprehajalne in kolesarske poti. V Krogu ob reki Muri je urejeno doživljajsko igrišče ter gostinska ponudba.

Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota

Ob tem se lahko obiskovalci podajo na vodno doživetje – spust po reki Muri z licenciranimi vodniki. Od broda v Krogu vse do Otoka ljubezni v Ižakovce, kjer si lahko na odprtem ognju popečejo kruh ali klobasice, ogledajo plavajoči mlin in muzej.

Na slastno gibanico v prenovljeno središče

"V prenovljenem mestnem jedru si lahko privoščijo degustacijo prekmurske gibanice, lokalnih vin, domačih dobrot v Hranilnici prekmurskih dobrot, kjer je na voljo tudi VR doživetje in sicer ogled vizualizacije uničene murskosoboške sinagoge," svetujejo v Zavodu. Za stavbo pa se v poletnih mesecih, na skritem intimnem dvorišču odvijajo brezplačni koncerti na prostem, z glasbo, navdihnjeno z jazz, blues, funk in ostalimi ritmi. 

Priznavajo, da so večeri v mestu veliko lepši z dogodki kot je Festival Soboški dnevi, ob petkih na kulinaričnem festivalu Sočna vilica in v juliju ter avgustu koncerti Soboško poletje na Trgu kulture.

Sočna Vilica | Avtor: Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota

Spite lahko na seniku

Nepozabno pa je zagotovo doživetje v Dvorcu Rakičan, kjer za komfortno bivanje poskrbijo grajske sobe, za bolj avanturistične duše pa je pripravljen šotor na prostem ali spanje na seniku s pristnim prekmurskim zajtrkom. "Ob tem se v dvorcu nahaja več kot 20 konjev, ki vam polepšajo preživljanje dopusta v Mestni občini Murska Sobota, lahko vas celo zapeljejo s kočijo na bližnjega jezera ali reke Mure," opisujejo v Zavodu.

Murska Sobota je srce regije Pomurje. Zaradi te lege smo le dobrih 15 minut oddaljeni od Krajinskega parka Goričko, ki ponuja številne kolesarske poti, tudi med vinogradi in po gozdnih potem. Le 15 minut je do Vulkanije na Goričkem ali do stolpa Vinarium v Lendavi. Dobrih 20 min iz Murske Sobote in že se lahko sprehajate med vinogradi na Jeruzalemu ali obiščete kleti Radgonskih goric.

Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota

Izpostavili so še trenutno zelo zanimivo doživetje - Pobeg iz mesta, ki temelji na načelih Escape room igrifikacije: "Skupina ali družina se poda na odkrivanje mesta z namigi, ki so razpršeni po mestu, na koncu s kolesi pobegne na cilj, ki se nahaja izven mesta."

Kje parkirati?

Parkiranje ob Interaktivnem doživljajskem parku Expano in Soboškem jezeru je brezplačno. Tudi ob reki Muri so urejena parkirišča in je le to brezplačno, čeprav si v Zavodu želijo, da bi se obiskovalci odločili za kolesarjenje, vsaj zadnji del poti, kjer se začne območje NATURA2000 in kjer so tudi na voljo parkirišča za avtomobile in ob tem izposoja koles sistema SOBOŠKI BICIKLIN.

V mestu Murska Sobota imajo večje število brezplačnih parkirnih mest, a tudi parkiranje na modri coni, ki je plačljivo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.