Popotnik
2360 ogledov

Vozička nikoli ne prekrivajte s tetra plenico!

Voziček
"Pregrevanje dojenčka je zelo nevarno! Z dojenčkom se zato nikoli ne usedite v pregret avtomobil, preden začnete vožnjo, razgret avto ohladite in prezračite," svetuje Janja Kramar iz centra gibalnega razvoja dojenčkov in otrok, Pedosana d.o.o.

Poletje in z njim peklenska vročina sta tu. To seveda ne pomeni, da moramo biti z dojenčki ves čas doma, saj bo vodna osvežitev ali sprehod z vozičkom v naravi prijal celi družini. 

Preden se podate na izlet preverite, kje lahko parkirate in ali je destinacija dostopna z vozičkom. Možnost vožnje z vozičkom preverite tudi, če greste na plažo. Dojenčka boste morda z vozičkom pomirili ali celo uspavali. Z dojenčkom pa imate tudi veliko dodatne prtljage, zato je bližnje parkirišče zelo dobrodošlo. Obenem morate biti zelo pazljivi, da se dojenček v avtu in nato na izletu ne pregreje. 

Ne tipajte ga za čelo

"Dojenčka v vročini oblecite manj, ne obujte mu nogavic. Redno preverjajte, če mu je vroče tako, da ga pretipate v predelu trupa, na prsnem košu in zadaj na hrbtu. Če se je prepotil, ga preoblecite. Seveda tega ne počnite med vožnjo," je v prenosu na Instagram strani dm drogerie markt Slovenija povedala Janja Kramar.

Opozarja, da se sposobnost uravnavanja telesne temperature pri dojenčku še razvija, zato ga opazujte in prilagodite oblačila njegovim potrebam in temperaturam.

Na temperaturo bodite pozorni tudi, ko ga vozite v vozičku. Vozička nikoli ne prekrivajte s tetra plenico, če ga želite res zavarovati pred sončnimi žarki, uporabite senčnik!

Janja Kramar

V lupinici največ 90 minut

Janja Kramar pritrjuje, da je lupinica najbolj varen pripomoček za vožnjo dojenčka v avtomobilu: "A ob tem velja nekaj pozornosti. Lupinico čim bolj prilagodimo velikosti dojenčka. Če je lupinica pregloboka, jo podložimo s pleničko s čim manj robovi, da ne bo dojenčka tiščalo. S tetra plenico zaščitimo in podpremo tudi dojenčka."

Dojenček na dopustu | Avtor: Profimedias Profimedias
Kramarjeva predlaga zvitek iz dveh tetra plenic, ki ju podložimo dojenčku med noge.

Opozarja, da je dojenček lahko v lupinici največ uro in pol skupaj: "Po tem času se ustavimo, dojenčka vzamemo iz lupinice, tudi če dojenček spi, in ga položimo na ravno podlago, da se ta premiga in prediha!"

Otroci na snegu Strokovnjaki Popotnik Počitnice: za otroka je bolj kot destinacija pomembno to

Kdaj potrebuje tekočino?

Kramarjeva pojasnjuje, da izključno dojeni otroci prvih šest mesecev ne glede na letni čas ne potrebujejo dodatne tekočine, dovolj je, da jih dojimo, kadar želijo.

Ko dojenček dopolni šest mesecev, mu ponudimo vodo: "Najbolje kar iz kozarčka in ne po steklenički, saj že novorojenčki znajo piti iz kozarčka. Otroka posedimo na kolena in mu ponudimo vodo po zelo majhnih požirkih." 

Kako vemo, da je otrok premalo popil? Če ima vdrto mečavo, živordeče ustnice, če mu na popku stisnemo kožo in se ta zelo počasi vrne v prvotno stanje - vse to so znaki, da otrok potrebuje tekočino.

Janja Kramar

Celoten posnetek lahko pogledate TUKAJ