Popotnik
3378 ogledov

Počitnice: za otroka je bolj kot destinacija pomembno to

Otroci na snegu Profimedias
Strokovnjakinje so si enotne, da destinacija ne sme biti na prvem mestu.

Pred nami so zimske počitnice. Mnoge družine si bodo privoščile dopustovanje na kakšnem smučišču, v toplicah, ali v bolj oddaljeni destinaciji. Mnogi starši bodo počitnice izkoristili za krajše izlete s svojimi otroki, a jih ne želijo razočarati z izbiro destinacije. Otroke pa starši včasih nevede razočarajo s slabo voljo in paniko.

Brez slabe volje in nervoze

Naše sogovornice so si enotne, da destinacija za otroke ni tako pomembna kot dejstvo, da si vzamemo čas zanje in uživamo v pozitivnem ter sproščenem vzdušju brez slabe volje.

Otroci in šport | Avtor: Profimedias Profimedias
“Bolj kot sama destinacija so pomembni način, počutje in 'vibracija' s katero se nekam odpravljamo. Otroku izlet blizu ali daleč nič ne pomeni, če smo mi pri tem živčni, nervozni, nezadovoljni, v paniki,” pojasnjuje psihologinja Lea Beznik, ki med drugim vodi center Platea, kjer svetuje staršem, otrokom in mladostnikom.

S tem lahko otrok po njenih izkušnjah čuti celo breme in krivdo, saj si je želel na izlet, starša pa se prepirata in sta jezna. “Otrok čuti, kot da je on kriv za to. Glede na to, da večina potovanj, izleto in odpravljanje na počitnice predstavlja kar velik stres, je pomembno, da izberemo nekaj, kar vemo da bomo zmogli prenesti brez slabe volje in nervoze,” svetuje.

Skupaj, umirjeno in spoščeno

Otroku skupen izlet ali počitnice skupaj s starši pomenijo zelo veliko, pravi tudi as. dr. Lucija Hrovat, zakonska in družinska terapevtka ter vzgojiteljica predšolskih otrok.

“Otroku pomeni izlet ali počitnice s starši predvsem biti skupaj, doživeti nekaj skupaj. Otrok s starši spoznava nove kraje, drugačne običaje, nauči se samostojnosti, načrtovanja, pripravljanja na potovanje, nauči se tudi sprejemanja drugačnosti, prilagajanja …” našteva.

Po njenih izkušnjah otroku pomeni največ prav dejstvo, da je lahko skupaj s starši: “Brez motečih dejavnikov. Da se pogovarjajo, spoznavajo lastno razmišljanje, da čutijo varnost v novih krajih, da poteka vse umirjeno in sproščeno.”

“Spomini s straši so nekaj najlepšega, kar lahko otrokom ustvarimo in jim bo na voljo celotno življenje. Ni nujno da bodo ohranjeni v podobi slik, vsekakor pa bodo ohranjeni v podobi občutkov, ki jih otroki doživljajo ob raziskovanju sveta z straši,” na pomembnost skupnih doživetij opozarja tudi psihoanalitična psihoterapevtka Eva Kokol.

Imeti pristen stik z otrokom, deliti občutke povezanosti, sproščenosti ter radosti je po njeni oceni največje darilo, ki ga starš lahko ponudi otroku in s tem krepi otrokov čustven ter osebnostni razvoj.

Cerkniško jezero ideja in pol Popotnik Ideja za dnevni izlet: Cerkniško jezero in Rakov Škocjan Vršič Po Sloveniji Popotnik Teh 8 izletov priporoča Lonely Planet

“Za otroke je ključnega pomena stik”

“Destinacija v osnovi ni toliko pomembna kot to, koliko bo otrok začutil, da mu namenite pristen čas,” pravi Eva Kokol.

Pojasnjuje, da smo v vsakdanjiku tako starši kot otroci preobremenjeni z delom: “Priprava kosila, vozačenje na takšne in drugačne treninge, delanje naloge, priprava na spanje vzame velik del časa, kjer se kvaliteten stik z otrokom po večini razgubi v obveznostih.”

Ko so počitnice pa ga lahko po njenih besedah nadoknadimo in pri tem ni tako pomembno kam gremo, temveč kako se imamo.

Svetuje, da si kot starši ne razbijate glave s tem, da morete otroku pokazati cel svet. Po zmožnostih poskusite otroku prikazati nekaj novega in mu ponuditi nove izkušnje, izkoristite danosti, ki vas obdajajo.

Če je to raziskovanje narave v bližnji okolici, je lahko to še bolj posebno doživetje, kot pa če jih peljete v lunapark. Na vas je kaj boste vzbudili v otrocih, ali se boste z njimi igrali, imeli piknik v naravi, se jim res posvetili ali jih peljali v lunapark in jih na daleč opazovali: “Ključnega pomena za otroke je stik in občutek povezanosti ter raziskovanje sveta v varnem okolju.”

Park Škocjanske jame Popotnik Izlet: s kolesom ali peš po tem slovenskem parku Nova Gorica Popotnik Na izlet v najbolj varno slovensko mesto

Kaj storiti, ko ni denarja

Tudi za manj premožne starše in družine obstajajo mnogi načini, da izkoristijo šolske počitnice za nepozabne izlete. Četudi so ti brezplačni in spoznavamo le bližnjo okolico.

“Doživetja skupaj s starši so pomembna, ker otrok čuti, da smo si vzeli čas zanj, da smo mu želeli pripraviti nekaj posebnega. Otroku ni toliko pomembno kam, ampak na kakšen način gremo, kakšne volje smo, kako se počutimo. Torej otroci se ne bodo toliko spomnili, kje vse so bili, občutek, kako so se tam in ob tem počutili, pa ostane za vedno,” zatrjuje Lea Beznik.

“Izlet v okolici lastnega kraja ali v lastni režiji je lahko vedno pozitivna izkušnja. Ni pomen počitnic, da se mora drago plačati, ker otroku denar ne pomeni nič. Največ mu pomeni, da je starš z njim. Da si starš vzame čas za otroka in da ta čas ni obremenjen s službenimi obveznostmi, da telefon ne zvoni, da ni prižgane televizije …” se strinja tudi as. dr. Lucija Hrovat.

Obenem svetuje tudi čas “brez starševskih kapric in pretiranega opozarjanja kaj otrok ne sme, groženj, s pravo mero postavljanje meje, ko je res potrebno.”

Staršem, ki si ne morejo privoščiti dragih izletov ali počitnic priporoča, da se v svoji okolici pozanimajo, kaj se dogaja. Po njenih besedah je pomembna le ena stvar: "Staršu se mora dat z otrokom ukvarjat. Posoda bo počakala. Prah bo počakal. In ne prah in ne posoda tega ne bosta zamerila (smeh).”

Dodaja, da otrok lahko zameri: “In potem v odrasli dobi tudi ne bo sam znal nakloniti čas svojih otrokom, ker se enostavno tega ni naučil. Ne se obremenjevat z dragimi stvarmi, ker bodo čez en teden ležale v kotu. Kako se otroci počutijo ob starših je važno.”

Kaj naj počnemo za počitnice?

“Predvsem bi svetovala čim več gibanja na svežem zraku. Pohod v gozd ali manjši hrib, park z drevesi je več kot odlična zadeva za odkrivanje rastlinja, krepitev mišic, izboljšanje počutja. Ogled znamenitosti prav tako, ampak moramo vedeti, da so ti ogledi kratkotrajne narave in se otroci lahko začno dolgočasiti, če so predolgi,” svetuje as. dr. Lucija Hrovat.

Svetuje, naj bo vedno zraven prisotno gibanje, ker to otrok potrebuje.

“Če si izberete destinacijo, kamor boste potovali za dlje časa, pa je seveda zaželjeno, da je otrok prisoten v tem procesu pripravljanja. Se pravi načrt kam gremo, kje bomo potovali, kako tam zgleda, kaj vse potrebujemo s sebo … Tako bo otrok lažje vzel destinacijo tudi za svojo,” še pravi.

Belopeška jezera Popotnik Namigi za pravljične izlete v neposredni bližini Goriška Brda Popotnik Kam na izlet z otroki

Upoštevajte njegove želje

“Vsekakor je seveda najbolje, če lahko vsaj v določeni meri upoštevamo otrokove želje. Če otrok sovraži hojo v hribe, lahko tak izlet slabo vpliva na naš odnos, če organiziramo samo take izlete,” opozarja Lea Beznik.

V tem primeru je po njenih izkušnjah dobro imeti ravnovesje: “Morda danes bazen, ki ga otrok obožuje, naslednji dan pa se dogovorimo za pohod. Tako bo otrok čutil, da ga upoštevamo in se hkrati učil sklepanja kompromisov. Je pa seveda najbolje, če ga vključimo v načrtovanje in raziskovanje doživetij.”

Ob tem poudarja, da so otroci zelo radi tudi doma. Nenehni izleti, potovanja, konstantno pakiranje, je za otroke zelo naporno.

“Kadar imajo počitnice je zelo dobro, da so otroci tudi doma, v miru, sami s sabo, da jim je kdaj tudi malo dolgčas. Vsak izlet, potovanje in vsa dogajanja, so lahko naporna in v času počitnic se otrok sploh ne uspe odpočiti in imeti čas zase,” svetuje.

Eva Kokol priporoča dejavnosti v naravi, daj je po njenih izkušnjah vedno manj povezanosti z naravo: “Glede na čase v katerih živimo, smo obdani z tehnologijo, pustimo jo na strani ter se z otrokom igrajmo.”

Svetuje, da prisluhnete potrebam otroka, se poglobite v njegova zanimanja ter strasti in mu poskusite še bolj razširiti ter pokazati to področje: “Spoznajte svojega otroka, namenite mu res kvaliteten čas, kjer bo čutil da je sprejet in da vas zanima.”

 

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 11:18 23.februar 2019.

    Spomnim se nekdanjega šolskega ministra ,ki je uvedel enotne zimske počitnice ter oškodoval gospodarstvo za nekaj sto milijonov. Takšne umotvore bi morali dati v špirit.