Popotnik
7471 ogledov

Vozite previdno, prostovoljci na slovenskih cestah

Žabe Profimedia
Prostovoljci jih rešujejo z golimi rokami.

"Po dolgi suši je spet začelo deževati, kar pomeni, da bo vreme ustrezalo dvoživkam, ki se bodo iz Slivnice, kjer so prezimovale, selile proti Cerkniškemu jezeru," sporočajo z Notranjskega regijskega parka. Včeraj, danes - v četrtek 31.3. in petek 1.4. 2022 bo zato spet potrebno z golimi rokami poskrbeti, da jih bo do jezera, kjer se bodo razmnoževale, večina prispela živih: "Odsek Cerknica–Grahovo na regionalni hitri cesti je za krastače, žabe in pupke namreč črna točka, saj jih na tisoče konča pod avtomobilskimi kolesi."

Povzemajo tudi strokovnjake za dvoživke s Centra za kartografijo favne in flore (CKFF), ki so leta 2019 za DRSI pripravili poročilo Strokovne podlage za izdelavo navodil in tehničnih specifikacij za zagotavljanje migracijskih koridorjev dvoživk na državnem cestnem omrežju, kjer navajajo, da naj bi: "Po statističnih izračunih prišlo do izumrtja populacije navadne krastače in sekulje v primeru, da je vsako leto povoženih več kot 40 % spolno zrelih osebkov. Ta izračun ne upošteva naravnih nihanj populacije in smrtnosti mladih osebkov, zato je izumrtje lahko hitrejše (Vos & Chardon 1994)." 

Pojasnjujejo, da podatek uvršča 'Slivniško populacijo' med največje v Sloveniji, kar ob dejstvu, da se je promet motornih vozil na cesti je od leta 2010 povečal z vidika ohranjanja te populacije kliče po čim prejšnjem ukrepanju.

Žabe | Avtor: Profimedia Profimedia

Akcijo pomoči slivniškim dvoživkam vsako leto organizirata domačinki, Helena Bavec in Veronika Pavlič, pridružijo pa se jima še prostovoljci, ki jim je mar za te drobne živalice, saj imajo ključno vlogo v našem ekosistemu. Kot prostovoljci se akciji vsako leto pridružijo tudi sodelavci Notranjskega parka. V torek so dekletoma pomagali na postavljene količke nameščati folijo, ki bo zadržala/usmerjala dvoživke. 

TUKAJ najdete vse podrobnosti, če bi se želeli tej odlični akciji aktivno pridružiti. To storite lahko danes in v petek. 

Pomagate lahko tudi drugje po Sloveniji

Žabice pa nujno potrebujejo vašo pomoč tudi drugje, akcije so večinoma že v polnem teku. Na spletni strani Pomagajmo žabicam lahko TUKAJ preverite zemljevid z akcijami. 

V društvu Žverca so že leta 2008 prvič organizirali akcijo Pomagajmo žabicam v Hrašah, hkrati pa spodbudili mnoge prostovoljce po Sloveniji, da so začeli tudi na drugih kritičnih točkah organizirati podobne akcije. V društvu si sicer od pristojnih želijo dolgoročnejše rešitve, ki bi pomagale dvoživkam – z ureditvijo podhodov. Poiščite vam najbližjo akcijo in se je udeleižite. Več informacij najdete na strani Pomagajmo žabicam

Žabe | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.