Popotnik
231 ogledov

Vrt, ki bo zaživel v Spodnji Savinjski dolini

zeliščni vrt Suzette/Flickr
Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin, ki je pred 40 leti zaživel na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo v Žalcu, je postal osrednja povezovalna točka prebivalcev na področju pridelave in uporabe zelišč.

Zeliščarstvo je namreč področje, ki nudi široko paleto možnih aktivnosti in razvoja različnim skupinam prebivalstva, tudi ranljivim.

Kot so sporočili z omenjenega inštituta, je namen projekta, katerega vrednost je ocenjena na skoraj 50.000 evrov, s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj pa je sofinanciran v višini 36.200 evrov, večja vključenost mladih, žensk in drugih ranljivih skupin prebivalstva v družbo.

Natečaj za preureditev vrta

Doslej je žalski inštitut izpeljal vrsto aktivnosti, med njimi tudi natečaj za preureditev vrta, ki je bil namenjen identificirani ranljivi skupini mladi do 30 let. "Na natečaj pravočasno prispele vloge so bile vse zelo zanimive in izvirne, izbrali pa smo takšno, ki najbolj ustreza potrebam in našim možnostim za vzdrževanje," so navedli na inštitutu.

Zmagovalka je bila Nina Friškovec, ki je odlično povezala dve od najbolj pomembnih usmeritev inštituta, to sta hmelj in zelišča, in sicer je rastlino hmelja preslikala na njivo.

Tlakovana pot po celotni dolžini predstavlja hmeljevko, zelišča pa so posajena v tematskih sklopih okrog nje kot ovijajoč hmelj.

Vrt, ki bo zaživel v Spodnji Savinjski dolini, bo dostopen tudi za uporabnike z invalidskimi vozički in za otroške vozičke, saj je osrednja pot tlakovana in dovolj široka, visoke grede so na primerni višini. Urejeno bo igralo za najmlajše obiskovalce in prostor za počitek, sprostitev ter srečevanje. Urejen je tako, da bo nudil navdih za pridobivanje idej za urejanje lastnih nasadov in vrtov in idej za samozaposlitev.

Na začetku tlakovane poti bo postavljena informativna tabla z zemljevidom vrta, izdelana tako, da jo bodo lahko brali tudi slepi in slabovidni, torej da bo imela grbine in ustrezno berljivo legendo tudi v brajici. Poleg tega bodo izdelali tudi zvočni posnetek s predstavitvijo vrta, ki bo na voljo pod QR kodo, izdelano na tabli.

Tako bo vsebina na voljo tudi tistim, ki si je ne morejo prebrati v zloženkah. V sodelovanju z Društvom slepih in slabovidnih iz Celja je inštitut dogovoril obliko informativnih tabel, ki bodo postavljene ob gredicah tik ob tlakovani poti in na ustrezni višini pod kotom 45 stopinj, besedila z opisi vsebine tematskih gredic pa bodo napisana z navadnimi črkami in v brajici.

Cilji projekta, ki bo potekal do januarja 2019, je povečanje kakovosti življenja v urbanih območjih s spodbujanjem zdravega in aktivnega življenjskega sloga, ureditev površine za preživljanje prostega časa na prostem, izvajanje prireditev in izobraževanj s ciljem doseganja višje kakovosti življenja, povečanje bralne pismenosti prebivalcev Spodnje Savinjske doline, varstvo okolja in narave ter samozaposlovanje na področju zelišč in ustvarjanje zelenih delovnih mest.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.