Popotnik
2872 ogledov

Vse to vam ponuja hrvaško podeželje

HTS Julien Duval, CNTB
Hrvaški turizem je iz leta v leto v vedno večjem razmahu, saj ga mnogi vidijo kot ključni steber poletnih počitnic. Pa vendar to ni vse, kar Hrvaška premore. Naša južna soseda se ponaša s številnimi priložnostmi za aktivno preživljanje dopusta v vseh letnih časih.

Verjetno skoraj nič ne more prekositi sproščujočega sprehoda ob obali, ko je ozračje še prijetno ohlajeno in nič ne zmoti mirnega šumenja valov. Hrvaška je odlična destinacija za kratek oddih v vseh letnih časih, za piko na i pa nas od Ljubljane do njene meje ločita zgolj nekaj več kot dve uri vožnje z avtomobilom. Marsikdo bi si mislil, da se glavni biseri hrvaške potikajo ob morju, pa vendar temu ni tako ... 

Hrvaška je pravi raj za vse, ki ne morete sedeti pri miru. Ne glede na to, ali ste zagrizeni pustolovci, ali pa če se v prostem času zgolj radi malo zmigate, smo prepričani, da vas bo celinski del naših sosedov očaral.

Nič se ne more primerjati s preprostim užitkom vožnje s kolesom ...

... no, vsaj tako je nekoč dejal John F. Kennedy, 35. predsednik Združenih držav. Mar ste vedeli, da redno vrtenje kolesarskih pedal pomaga pri spopadanju s stresom, obenem pa poskrbi tudi za našo telesno pripravljenost? To prav zagotovo dobro vedno tudi naši južni sosedje, saj so dobrih 30 kilometrov čez slovensko mejo, natančneje v Zagorju, uredili več kot 20 kolesarskih poti, ki so kot nalašč tako za tiste, ki ste malo bolj adrenalinski kot tudi za začetnike na dveh kolesih.

Krapinsko-zagorska županija ponuja kar 700 km kolesarskih poti! Poleg menjave različnih podlag (makadam, asfalt, zemeljska površina) proge sestavljajo tudi vzponi in spusti.

Če pa boste opazili, da ste na dan izleta še posebej željni znanja, vam priporočamo, da se odpravite v Varaždin, kjer so leta 2014 osnovali kolesarsko pot, ki se imenuje Od gradu do gradu. Le-ta je krožna in se vije: Varaždin–Lepoglava–Trakoščan–Cvetlin–Varaždin ter je natančno opremljena s kolesarskimi smerokazi. Pot od gradu do gradu je dolga 85,6 km, vmes pa se kolesarji lahko ustavite na okrepčilu v raznih domačijah.

Varaždin | Avtor: Zoran Jelača, CNTB Zoran Jelača, CNTB

Ena od mnogih kolesarskih stez na Hrvaškem pa povezuje obalno in celinsko Hrvaško. Le 30 kilometrov stran od Jadranskega morja se nahaja Gorski kotar, ki velja za pravi raj za vse navdušence kolesarstva, saj ponuja več kot 400 kilometrov označenih kolesarskih poti, ki povezujejo gore in Jadran v zgolj eni adrenalinski vožnji.

Gorski kotar | Avtor: Zoran Jelača, CNTB Zoran Jelača, CNTB

Evropa je bila skoraj pol stoletja na silo razdeljena na vzhod in zahod. Po tako imenovani železni zavesi danes poteka EuroVelo 13 – več kot 9.950 km dolga kolesarska pot, ki se razteza od Barentsovega pa vse do Črnega morja. Ali ste vedeli, da le-ta velja za eno izmed najdaljših kolesarskih poti?

Ko kličejo gore, se jim mi oglasimo

Slovenija ima nešteto hribov in gora. Prepričani smo, da jih ima toliko, da v enem življenju ne bi mogli osvojiti vseh. Čeprav je doma resda najlepše, moramo za novo dogodivščino včasih pogledati tudi zunaj naših okvirjev – v našem primeru na Hrvaško. 

Hrvaški Kvarner velja za zaliv, ki leži v severovzhodnem delu Jadranskega morja, natančneje med Istrskim polotokom in celino. Na eni najbolj severnih točk tega zaliva se skriva naravni park Učka, ki poskrbi, da se obiskovalcem kar zavrti od višine. Najvišji vrh v parku se imenuje Vojak in je visok kar 1401 metrov. Sledi mu Veli Planik, ki v višino meri nekaj sto metrov manj (1272m). 

Učka | Avtor: Dejan Hren, CNTB Dejan Hren, CNTB

Če Slovenci gojimo poseben odnos in spoštovanje do Triglava, bi lahko rekli, da pri Hrvatih to mesto zaseda Velebit. Gre za izredno veliko planino, ki zajema kar dva narodna parka (NP Paklenico ter NP Severni Velebit). Velebit resda ni najvišja planina pri južnih sosedih, pa vendar velja za najdaljšo, saj meri kar 145 kilometrov, kar pomeni, da je idej za pohodniški izlet na tem območju presneto veliko. 

Severni del Velebita | Avtor: Profimedias Profimedias

Ali ste vedeli, da se na Hrvaškem nahaja tudi gora z nenavadnimi vulkanskimi kamninami? Med barvitim slavonskim drevjem se skriva Unescov Naravni park Papuk, ki slovi po naravnih lepotah s pestrimi fosilnimi zbirkami iz Panonskega morja. Dolino, visoko v hribih, krasi tudi nekaj bistrih potokov, ob katerih se krepijo številne živalske vrste, kot so srnjaki, lisice in močvirnata bitja.

Ružica, Papuk, grad, Hrvaška, Slavonija, Baranija | Avtor: Ivo Biočina, CNTB Ivo Biočina, CNTB

Dežela tisočerih čudes

Hrvaška velja za deželo, v kateri vam ne bo nikoli dolgčas. Od peščenih plaž pa vse do visokogorja nas narava nikdar ne preneha presenečati. V Kopačkem ritu, v Osiješko-baranjski županiji, ste na primer lahko priča jelenovem rutu. Gre za sezono parjenja jelenov, ki traja od začetka pa vse do konca septembra. Dotično obdobje nakazuje glasno tuljenje jelenov, ki s specifičnim zvokom želijo pritegniti večje število košut.

jelen, Kopački rit, Hrvaška | Avtor: Goran Šafarek, CNTB Goran Šafarek, CNTB

Kopački rit med drugim slavi predvsem po močvirnati pokrajini, na kateri so mnoga poplavljena polja. Plitvim močvirnatim rokavom se turisti lahko s pomočjo organiziranih izletniških ladjic tudi približajo. Zanimivosti parka pa si lahko ogledajo tudi tisti, ki plujejo na večjih rečnih križarkah po Donavi, ki mimogrede predstavlja vzhodno mejo naravnega parka.

Kopački rit, narava, Hrvaška, HTS | Avtor: Goran Šafarek, CNTB Goran Šafarek, CNTB

Na Hrvaškem, še posebej v Medžimurju, boste na svoj račun prišli vsi ljubitelji narave in lokalne kulinarije. Za nekoliko bolj radovedne se v Črečanu nahaja prikupen muzej čebelarstva. Domačini mu pravijo Medeni vrt. Zgolj nekaj metrov stran od muzeja pa lahko zasledite tudi staro kovačnico, ki sicer ne obratuje več in je zato postala tudi muzej.

Čebela | Avtor: Pixabay Pixabay

Medžimurje pa ni bogato zgolj z zgodovinsko dediščino, pač pa se lahko pohvali tudi s svojim krajinskim parkom, ki se nahaja med rekama Muro in Dravo. Zaradi barvite biodiverzitete predstavlja popularno destinacijo za pohodnike in fotografe.

Ste že slišali za kanjon Vele Drage? Ta se nahaja na severozahodnem podnožju Učke v Istri. Poleg učnih poti in zanimivih geoloških pojavov pa je kanjon poznan predvsem zaradi alpinizma in prostega plezanja. Z dotičnima športoma se v Veli Dragi ukvarjajo že od leta 1931. Skozi leta je območje postalo znano plezališče, kjer številni hrvaški in evropski alpinisti ter prosti plezalci še danes pridobivajo dragocene izkušnje.

Plezanje | Avtor: Pixabay Pixabay

Več kot 90 % hrvaškega ozemlja predstavlja podeželje

Na Hrvaškem se skriva kar osem nacionalnih in 12 naravnih parkov, na desetine adrenalinskih in zabaviščnih parkov ter razglednih točk. Med izleti pa se popotniki lahko okrepčajo na turističnih domačijah, ki svojim gostom ponujajo prav posebno doživetje hrvaških vasi. 

Še nedavno povsem neraziskana podeželja počasi postajajo moderna in iskana. Zdrava hrana, domači izdelki, neokrnjena narava, svež zrak, rekreacija in raziskovanje neznanega so postali nezamenljive sestavine zdravega življenja, h kateremu danes stremijo vse generacije.

Hrvaška ponuja vse sestavine za zdravo življenje in obenem tudi ohranja svojo tradicijo. Podeželska dediščina ter lokalne dobrote se z recepti prenašajo iz roda v rod. Še preden pa se odpravite domov, nikar ne pozabite kupiti nekaj domačih pridelkov ter lokalne hrane in pijače. Čas je, da raziščete več kot zgolj hrvaško obalo. Čas je za dopust na podeželju!