Popotnik
7829 ogledov

Za eno leto sta se odpovedala vsakdanjemu življenju

blog Cesta dolga leto dni
1/24
Brina Sotlar
Ker trenutno še ne moremo potovati, nam misli velikokrat uidejo v čase, ko smo še lahko odkrivali skrite kotičke sveta. Da bi prekinili potovalno sušo (pa čeprav virtualno), smo se pogovarjali z avtorjema bloga Cestadolgaletodni.com Brino in Mitjem, ki sta se skoraj eno leto potepala po različnih koncih sveta.

 Kot se opišeta na blogu cestadolgaletodni.com, sta Brina in Mitja "relativno mlad par, ki se je odločil pustiti rutino vsakdanjika in udobje domačega okolja zamenjati za nova doživetja, spoznavanje različnih kultur, krajev in ljudi po vsem svetu".

blog Cesta dolga leto dni | Avtor: Brina Sotlar Brina Sotlar
Na svojem skoraj leto dni dolgem potovanju sta pobliže spoznala petnajst držav na štirih različnih celinah. Čeprav sta že kupila letalski vozovnici za svojo prvo destinacijo – Kanado, sta se že naslednji dan premislila in pot začela v Španiji. Za "ogrevanje" sta se namreč odločila prehoditi romarsko pot Camino – Via de la Plata. Hoja po skoraj tisoč kilometrov dolgi poti se jima je zdela dobra ideja, "ker sva bila mnenja, da bova na ta način najhitreje opustila določene razvade in način življenja, ki sva ga poznala doma".

Apalaška pot Komaj 19 let Popotnik "Spoznaš, kako malo potrebuješ za življenje in še vseeno lahko živiš na polno"

Pobudo za enoletno popotovanje okoli sveta je dala Brina, ki je o tem razmišljala že nekaj let, do uresničitve pa je prišlo leta 2018. Pred odhodom sta skupaj naredila še finančni plan, spisek destinacij in določila datum odhoda. Na enajstmesečnem potovanju sta uresničila skoraj vse zastavljene cilje, z izjemo obiska Nikaragve, ki se je takrat soočala s politično nestabilnostjo. Poleg že omenjenih Španije in Kanade sta obiskala še Združene države Amerike (Washington, Oregon, Kalifornija), Kostariko, Kolumbijo, Peru, Bolivijo, Čile, Argentino, Urugvaj, Tajsko, Malezijo, Mjanmar, Laos in Kambodžo.

Za naslednji podvig pa sta prihranila finančno zahtevnejše države, med drugimi Avstralijo in Novo Zelandijo.

Nina potuje Popotnik V tujino s terenskim vozilom spoznavat različne kulture

Kaj sta od tako dolgega potovanja odnesla, vaju je potovanje česa naučilo?

Predvsem sva doživela popolnoma drugačen vsakdan. Na potovanju je drugačna dnevna dinamika, ni rutine, čas teče počasneje, ukvarjaš se z drugačnimi 'skrbmi'. V mesecih po vrnitvi sva ugotovila, da pravzaprav najbolj ceniva dejstvo, da sva si v določenem obdobju privoščila popolno svobodo. Ko se ima človek vsak dan priložnost odločiti za nekaj novega, se zagotovo bolje spozna in ugotovi, kje ležijo morebitni strahovi, kakšne želje in mnenja ima in kako se to izrazi v neznanem okolju.

blog Cesta dolga leto dni | Avtor: Brina Sotlar Brina Sotlar
Med drugim sva ugotovila, da sva osebi, ki se rada počutita koristno. Potovalno brezdelje sva tako občasno prekinila s prostovoljnim delom preko portala Workaway, kjer sva se seznanila z raznolikimi delovnimi izkušnjami. Spoznala sva prekrasne ljudi, nabirala nova znanja in v zameno za posteljo in hrano pomagala v kostariških hostlih, tajskih živalskih zavetiščih, na argentinskem ranču in še mnogo drugega.

Te izkušnje si bova zapomnila do konca življenja. Poleg tega, da so nama omogočile, da sva se v različnih krajih kljub nenehnemu popotovanju počutila kot doma, sva na ta način s finančnega vidika lahko potovanje podaljšala.Tovrstne izkušnje bi priporočila vsakomur, ki rad pomaga oziroma vsakomur, ki se je željan naučiti novih veščin v novem okolju.

Bali INTERVJU Popotnik "Tudi okradli so naju, sredi ničesar sva ostala brez prevoza in denarja"

Se je bilo težko vrniti v "realnost"?

Niti ne, saj sva vedela, da bo poti enkrat pač konec. Veselila sva se dela in razvijanja novih priložnosti na poslovnem področju s pomočjo novo pridobljenih znanj. Pravzaprav je najtežje sedaj, po nekaj mesecih, ko sva vzpostavila staro dinamiko, ki pa jo dojemava nekoliko drugače, manj zavezujoče. Z veseljem bi ponovno odšla na podobno pot. (smeh)

Kakšne misli so se vama porajale, ko se je bližal dan vrnitve v Slovenijo?

Kljub temu da sva se vrnitve po svoje veselila in dejstva, da bova videla prijatelje in družino, sva čutila strah in nelagodje. Skoraj celo leto sva živela popolnoma drugačno življenje, kot naju je čakalo doma. Če bi imela možnost, bi potovanje v tistem trenutku zagotovo podaljšala.

blog Cesta dolga leto dni | Avtor: Brina Sotlar Brina Sotlar
Komu bi priporočila skok v neznano in stran od vsakodnevnih obveznosti ter skrbi?

Vsakomur, ki rad potuje in ga zanimajo druge kulture ter raznolike izkušnje. Pravzaprav vsakomur, neodvisno od interesov, saj se slednji izoblikujejo na poti.

kolesarjenje po Iranu Intervju Popotnik Tu so ljudje pristni in ni bahanja z materialnim

Katera kultura je na vaju pustila največji vtis? Sta od njih prevzela kake običaje, navade, hrano, ki jih sedaj prakcitirata v življenju v Sloveniji?

blog Cesta dolga leto dni | Avtor: Brina Sotlar Brina Sotlar
V Argentini sva naletela na zelo zanimive ljudi, v Mjanmaru naju je presenetil in osvojil njihov način življenja, Bolivija ima resnično izjemno naravo, Kambodža pa naju je presenetila v vseh prej omenjenih ozirih. Prevzela sva edino kulinarične navade, ki pa jih je v Sloveniji težko ohranjati.

S katero besedo bi opisala pet najljubših držav, ki sta jih obiskala?

Težko bi države opisala z eno besedo, vsaka je na naju naredila čisto svojevrsten vtis. Najbolj intenzivno je bilo potovati po Laosu, v majhnih prikolicah, med piščanci in kokošmi, na polomljenih klopeh, včasih po enajst ur skupaj. Tam sva res doživela največ preizkušenj.

blog Cesta dolga leto dni | Avtor: Brina Sotlar Brina Sotlar
Sta imela pred odhodom veliko težav s pakiranjem? Predvidevam, da ni ravno lahko spakirati za tako dolgo pot ...

Zaradi priprav nama pakiranje ni predstavljalo težav. Na Caminu sva bila omejena na osem kilogramov v nahrbtniku. Tam sva se tudi naučila zmernosti.

Bolj prisegata na organizirana in planirana potovanja ali spontano različico? 

Vsak malce po svoje, Mitja je pristaš spontanosti, jaz raje planiram, na ta način sva doživela precej raznolikih izkušenj. Vsak mora najti svoj potovalni način in tempo.

Hrvaška plaža turistične agencije Popotnik Ne več Hrvaška, to je nov trend med slovenskimi dopustniki

Katere države/kraje bi najbolj priporočila za obisk?

blog Cesta dolga leto dni | Avtor: Brina Sotlar Brina Sotlar
Priporočila bi vse, kar sva obiskala, če pa bi morala izbirati, bi izbrala Argentino in Kambodžo, predvsem zaradi ljudi, Bolivijo, Peru in Malezijo zaradi narave ter Mjanmar zaradi načina življenja. V času potovanja sva spoznala, da potovalnih izkušenj ni nikoli preveč in da je čisto vsak kotiček sveta vreden obiska.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.