Popotnik
5953 ogledov

Za kilogram radiča kar 15 evrov

Goriški radič
1/2
Arhiv Turistične zveze TIC Nova Gorica: goriški radič
Kljub visoki ceni, ga boste od kmeta težko kupili, saj ga v veliki meri že vnaprej zakupijo gostinci.

Njegovo ceno in priljubljenost boste razumeli v trenutku, ko ga boste videli, otipali in poskusili. Poleg njegovega edinstvenega blagega okusa, vas bo očarala tudi lepota, ki je zaslužena za pogosto poimenovanje goriškega radiča: "zimska vrtnica".

Goriški radič | Avtor: Arhiv Turistične zveze TIC Nova Gorica: goriški radič Arhiv Turistične zveze TIC Nova Gorica: goriški radič
"Goriški radič je zelo priljubljena vrtnina, ker iz njega lahko pripravimo pestro paleto različnih jedi, ne zgolj solate, ampak tudi najrazličnejše pečene in kuhane jedi ter priloge," nam je zaupala Maja Marcovich in Turistične zveze turističnega informacijskega centra Nova Gorica.

Če ga boste želeli kupiti, ga boste kar s težavo našli, saj goriški radič v veliki meri že vnaprej zakupijo gostinci, dodaja. Z malo sreče in brskanja ga lahko po visoki ceni kupite tudi od kmeta, ki ga bo imel morda dovolj tudi za prodajo na domu.

"Cena se giblje med 13 evri in 15 evri," pravi Maja Marcovich, glavna sezona pa je od sredine decembra do konca februarja.

Turistična posebnost

"Goriški radič je veliko več kot le solata. Zgodbe o njegovi pridelavi se začnejo pri selekciji semen, pri natančni vzgoji na njivah okrog Solkana in nadaljujejo v temnih kleteh, kjer mora spet pognati, da izkušena roka slednjič izpod zgubanih listov izvije bleščeče rdečo rožo goriškega radiča," ga poetično opisuje vodja Turistične zveze TIC Nova Gorica Dejana Baša.

Goriški radič ali sukenski regut je posebna vrsta avtohtonega radiča na Goriškem, kjer ga gojijo že 150 let, in sicer z zahtevnim postopkom siljenja iz lastnega semena. Vsako zimo ga tako kuharji kot dobrojedci nestrpno pričakujejo, saj je nepogrešljiv. Njegova pridelava poteka kar devet mesecev in pravijo, da gre vsaj devetkrat čez roke. 

Turistična zveza TIC Nova Gorica 

V Turistični zvezi pojasnjujejo, da se pot goriškega radiča začne s setvijo zgodaj spomladi in večkratnimi žetvami. Povpraševanja je vsako leto več od ponudbe: "Je najbolj slavna zimska solata, vendar je pripraven tudi za širšo uporabo v kulinariki." 

Njegovi začetki

V Turistični zvezi še pravijo, da se je na Goriškem pridelava začela najverjetneje po letu 1866, ko je Avstro-Ogrska izgubila območja, kjer so malo pred tem začeli gojiti siljen zimski radič (Treviso, Chioggia). "S prihodom premožnejših meščanov in njihovega osebja se znanje o siljenem radiču razširi na naš prostor," dodajajo.  

Po njihovih navedbah je baron Karl Czernig von Czernhausen (1804-1889), utemeljitelj statistične obdelave podatkov o kmetijskih pridelkih, v Das Land Görz und Gradisca, Dunaj 1873, pisal o rdečkasti cikoriji, ki jo “jeseni kmetje spravijo v hleve, kjer, izpostavljena toploti goveda in gnoja, dozori v zelo cenjeno vrtnino.” O razširjeni pridelavi radiča okoli Gorice in v Vipavski dolini je poročal tudi kmetovalec-publicist Rihard Dolenc (1849- 1919), ki je v članku Radič, celo leto fina salata (Novice, 1885) opisal in ilustriral pridelavo siljenega ali bledenega radiča.  

Zdaj radič, v maju vrtnica, kasneje šparglji

Turistična zveza TIC Nova Gorica v letu 2020 nadaljuje z zgodbo GoGourmet, znamko, ki je pred tremi leti povezala goriške gostince z namenom enotne promocije goriške kulinarike. Skupne akcije imajo različne tematike: pozimi kraljuje goriški radič, v mesecu maju pa je v ospredju vrtnica. V letošnjem letu bodo namenili posebno akcijo še špargljem.

V tokratni GoGourmet akciji Dnevi goriškega radiča bodo sodelovali naslednji gostinci: DAM BOUTIQUE HOTEL & RESTAURANT, GOSTILNA PRI HRASTU, GOSTILNA TERMIKA, GOSTILNA WINKLER LOKVE, OŠTERIJA BRANIK, OŠTERIJA ŽOGICA, RESTAVRACIJA GRAD KROMBERK, RESTAVRACIJA TIFFANY (PARK, HOTEL & ENTERTAINMENT****) in SABOTIN HOTEL & RESTAURANT, ki so obogatili svoje jedilnike z različnimi jedmi iz goriškega radiča. Med njimi je pet gostincev ocenjenih s kuharskimi kapami: eden s trema kapama, trije z dvema in eden z eno. 

Goriški radič | Avtor: Arhiv Turistične zveze TIC Nova Gorica: goriški radič Arhiv Turistične zveze TIC Nova Gorica: goriški radič

anja.scuka@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 5
  • NeAnonimni 13:47 30.januar 2020.

    Če želiš jesti hrano, ko le ta ne raste v naravi, jo pač plačaj. Kmalu bo motovilc drgač.