Popotnik
1921 ogledov

Neverjetno, koliko stvari ponuja naša država

Otvoritveni dogodek letošnjega poletja v Izoli Lestat
Po Sloveniji se odvija ogromno prireditev in festivalov, ki bodo ob poletnih večerih zabavali domače in tuje goste. Preverite, kje lahko uživate popolnoma brezplačno.

Ni boljšega kot mirne poletne večere preživeti na prostem ob dobri glasbi ter pijači. Še boljše pa je, če za to ni treba plačati. Spisek, kje lahko vse to doživite, ni kratek in ni dolgočasen.

Dogajanje v Ljubljani

Ana Desetnica že razigrala ulice | Avtor: Bojan Okorn Bojan Okorn
Zagotovo najbolj poznan mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica bo letos prostor zavzel med 3. in 6. julijem. Ana Desetnica predstavlja sodobne ustvarjalne tokove na področju uličnega gledališča in je v dobrih dveh desetletjih gostila že več kot 5000 uličnih umetnikov iz več kot 40 držav sveta s šestih različnih kontinentov, ki so uprizorili vsaj 1000 različnih predstav in intervencij ter z njimi nagovorili že skoraj milijon slovenskih in tujih obiskovalcev. Festivalski program obsega cirkuške in plesne predstave ter intervencije, žive kipe, site specific performanse, inštalacije in delavnice.

Vsi ljubitelji alternativne scene bodo v Ljubljani na svoj račun prišli na Metelkovi, ko se bo med 1. in 31. julijem od ponedeljka do petka odvijal Letni vrt Gale hale. Na prijetnem letnem vrtu lahko pričakujete pester glasbeni program, ki ponuja žanrsko raznolikost in nastope praviloma manj prepoznavnih domačih glasbenikov in DJ-jev. Skoraj vsi dogodki so brezplačni, saj je dogajanje zasnovano kot lokal s kulturnim programom, kjer se lahko ob pijači družite z ostalimi obiskovalci in hkrati uživate v dobri glasbi.

V že 33. ediciji se v Ljubljani, natančneje v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (Grad Tivoli) in umetniški rezidenci v Parku Tivoli, od 7. junija in vse do 29. septembra odvija mednarodni grafični bienale z naslovom Vice v lisice. Tema letošnjega grafičnega bienala bo satira kot izrazito vizualen jezik, kuriral pa ga bo umetniški kolektiv Slavs and Tatars.

Tromostovje, Ljubljana Magazin Ljubljana bo navdušila ljubitelje kulturnih prireditev

Ljubljana bo poleg številnih drugih (plačljivih) dogodkov ponudila tudi tradicionalni festival Poletje v Stari Ljubljani, ki bo vse do 28. avgusta v cerkvah, atrijih in na trgih v starem mestnem jedru s sporedom koncertov klasične glasbe popestril počitniško dogajanje. Vstop na dogodke je v večini primerov prost.

S turnirjem Ljubljana Beach Volley Challenge, ki bo potekal med 2. in 4. avgustom na Kongresnem trgu, bodo na okus prišli tudi športni sladokusci. Na prvenstvu, ki je že v svoji krstni izvedbi leta 2014 vzbudil veliko pozornost v svetovnem merilu, se bodo dokazovale odbojkarske dvojice iz različnih držav. Prvenstvo bodo spremljali tudi brezplačni treningi za osnovnošolske otroke, glasbeni in animacijski program ter nočna zabava.

Dogajanje drugod po Sloveniji

Z željo, da bi razblinili kulturno praznino med poletjem, bodo na mestni ploščadi v Kočevju od 4. julija do 29. avgusta organizirali Poletne večere. Zabavne in družabne poletne večere za vse okuse soustvarjajo tako pop kot rock glasbeniki, narodno zabavni ansambli, hrvaške klape, izvajalci etno glasbe, folklorne skupine in stand-up komiki. Na svoj račun bodo prišli tudi najmlajši, ljubitelji gledališča, plesa in literature.

Na Trgu kulture v Murski Soboti pa se bo vsak petek med 5. julijem in 30. avgustom odvijala glasbena in zabavna prireditev Soboško poletje. Letošnji nastopajoči bodo Êdna (5. 7., 21.00), Regina& Band Kabum (12. 7., 21.00), Ricardo Luqoe & Prijatelji (19. 7., 21.00), JSB (26. 7., 21.00), Noreia (2. 8., 20.00), Klapa Capris (9. 8., 20.00), Marko banda in Prekmurke (16. 8., 20.00), Take Nine Orchestra (23. 8., 20.00) in The Gold Dixie Band (30. 8., 20.00).

Četrkovi večeri (4. 7. - 8. 8.) v mesecu juliju in dva v mesecu avgustu bodo v Radovljici tudi letos rezervirani za glasbeno-kulinarično prireditev Poletje v Radol'c. Šest koncertov na Linhartovem trgu (Elevators, Like the Rolling Stones, Fadeouts, Mrfy in Maja Keuc) s kuliso srednjeveškega mestnega jedra in Okusi Radol'ce s street food ponudbo hrane bodo poskrbeli za prijetno vzdušje in druženje ob glasbi, hrani in pijači.

Med 15. in 18. avgustom se bodo v najstarejšem slovenskem mestu – na Ptuju odvijale Rimske igre, ko se bo Ptuj spremenil v rimski Poetovio. Mesto bo zasedlo več kot 800 gladiatorjev, legionarjev, senatorjev, vestalk in ostalih Rimljanov, ki že deseto leto pripravljajo eno največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope. Večina dogodkov je za obiskovalce brezplačnih.

Na tradicionalni poletni prireditvi Hotiški ribiški dnevi (19. 7.- 21. 7.) ki je obogatena s kulturnimi dogodki in glasbeno-zabavnim programom, boste lahko spoznali življenje in neokrnjeno naravo ob reki Muri. Najpomembnejši del prireditve so zagotovo ribe, pripravljene na poseben hotiški način, ki ima več kot stoletno tradicijo. Prireditev Hotiški ribiški dnevi je ena izmed največjih turistično-kulturnih prireditev v občini Lendava in ena izmed največjih kulinaričnih prireditev v Pomurju, kjer jo vsako leto obišče od 7000 do 10.000 ljudi iz celotne Slovenije, sosednje Hrvaške, Madžarske in Avstrije.

Občino Dolenjske Toplice bos med 20. in 21. julijem poživila osrednja kulturna prireditev omenjene občine - kulturna prireditev Topliška noč. Ta sovpada s praznovanjem občinskega praznika, ki ga v občini praznujejo 22. julija.

Tolmin 12. - 14. julij Kaj dogaja Butik Festival 2019

V Brežicah bo v sredini avgusta potekal desetdnevni glasbeno-kulturni festival Seviqc Brežice (14. 8. - 24. 8. ), ki je sinonim za staro glasbo. Takrat se bodo namreč zvrstili najlepši koncerti stare glasbe z vrhunskimi umetniki z vsega sveta v najlepših kulturnih spomenikih Slovenije. Koncertni program Seviqc Brežice predstavlja bogastvo evropske glasbene dediščine od srednjega veka do začetka 20. stoletja, ki jih glasbeniki izvajajo z avtentičnimi inštrumenti in historičnim izvajalskim pristopom.

Poletne večere bodo v Novi Gorici do 31. avgusta preživljali s v družbi dobre glasbe, gledališča, plesa, potopisnih predavanj in filmov. Poteka namreč Poletna scena, v sklopu katere bodo med drugim nastopili Challe Salle, SuRealistas (IT), Marko Črnčec trio feat. Jonathan Hoard (ZDA), Demolition Group, New York Ska-jazz Ensemble (ZDA), Orlek, La Fanfarria del Capitan (ARG), Elvis Jackson, Omar Naber, Balkan Boys, Avtomobili & Goriški pihalni orkester, Raggalution ... Vstop na vse dogodke, ki jih finančno omogoča mestna občina, bo prost. V primeru slabega vremena bodo projekcije Letnega kina, predavanja in gledališke predstave za otroke v veliki dvorani novogoriške mestne hiše

V Semiču pa se bo od 23. do 25. avgusta odvil prav poseben dogodek, imenovan 25. Semiška ohcet. Organizatorji ga opisujejo kot "doživetje drugačnega poročnega obreda, s pridihom ljudskih šeg in navad v belokranjski narodni noši". Omenjen dogodek bodo spremljali še 5. festival ŠtrudlFest, kolesarjenje, razstave, delavnice in tržnica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Just another ordinary day in Bela krajina.... #semiskaohcet #belakrajina #ifeelslovenia

A post shared by Sebastjan Štarkel (@sebastarkel) on

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice