Popotnik
1346 ogledov

Spite lahko v 178 planinskih kočah, zavetiščih in bivakih

Planinska koča
S toplim vremenom veliko ljudi zaide v gorski svet. V kolikor tam želite tudi prenočiti, pred tem preverite ceno in si uredite rezervacijo.

Bližajo se poletni dnevi, ko so planinske koče polne ljubiteljev gora. Veliko med njimi, posebej nižje ležeče in koče v sredogorju, so svoja vrata že odprle, medtem ko se bodo koče v visokogorju zaradi snega ponekod odprle najkasneje do konca junija. Kot nam povedo na Planinski zvezi Slovenije (PZS), imamo v slovenskem gorskem in planinskem svetu 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov. Ker se podatki dnevno spreminjajo, je njihovo razpoložljivost smiselno preveriti na spletni strani PZS oziroma spletni strani planinskega društva.

Koča na Klemenči jami pod Ojstrico | Avtor: Manca Čujež Manca Čujež
Obiskovalcem gora je pri nas na voljo skoraj 7.400 ležišč in več kot 10.000 sedišč. Na PZS planincem priporočajo, da "si za spanje v vsaki planinski koči predhodno uredijo rezervacijo prenočišča, v kolikor v kočo ne bodo prišli prespat, pa naj o tem pravočasno obvestijo osebje". 

Ob tem svetujejo, naj imajo obiskovalci, ki bi želeli v planinski koči prenočiti, s seboj posteljnino oziroma spalne rjuhe, saj se na ta način zmanjša obremenitev na okolje, ki bi ga povzročilo pranje posteljnin. To je še posebej pomembno pri visokogorskih planinskih kočah.

 

Planinci Popotnik To je "Naj planinska koča 2018"

PZS ne določa najvišjih cen

S spremembo Statuta leta 2016 PZS ne določa več najvišjih cen, ampak jih le priporoča. Spodaj so njihova priporočila. O cenah se je pred odhodom tako priporočljivo pozanimati pri posamezni koči in tudi urediti rezervacijo prenočišča.

Cene prenočišč v planinskih kočah | Avtor: Planinska zveza Slovenije Planinska zveza Slovenije

Na naše vprašanje, če imajo dostop do koč dovoljen tudi naši štirinožci, nam je Manca Čujež s PZS dejala, da Hišni red za vse planinske koče, ki so vpisane v register določa, da "psov in drugih živali ni dovoljeno spuščati v planinske koče". Ne glede na navodila pa so "v večini koč obiskovalci z vzgojenimi psi zaželeni gostje in se osebje v okviru možnosti potrudi tudi za dobro počutje psov". 

Prav tako se moramo v planinskih kočah držati določenega bontona oziroma pravil obnašanja, ki so zapisana v Hišnem redu planinskih koč, ki med drugim določa tudi, da se morajo vsi obiskovalci v planinski koči in njeni okolici vesti tako, da ne motijo drugih.  Prav tako ne smejo povzročati hrupa in puščati za seboj smeti in drugih odpadkov. Vsak mora svoje smeti odnesti s seboj v dolino.

Dom pod Storžičem Dom pod Storžičem Slovenija Grejejo se v koči, hrano imajo s Hoferja

Planinci | Avtor: Profimedia Profimedia
"Že vrsto let pozivamo obiskovalce planinskih koč, naj svoje smeti odnesejo s seboj domov in jih doma reciklirajo, ne pa, da jih odlagajo na mize ali v koše v planinskih kočah. Stanje se je sicer v zadnjem desetletju precej izboljšalo, a puščanje lastne embalaže in ostalih smeti v kočah pomeni dodatno obremenitev za obratovanje koč," pove Čuježeva.

Dodaja, da "ne glede na to, da smo v gorah praviloma bolj veseli, sproščeni in prijazni, prosimo za strpnost obiskovalcev v kočah. Še posebej ob obremenjenih dnevih, ko nekatere koče pokajo po šivih in je tudi osebje v kočah pod pritiskom".

Čuježeva zaključi z napotkom, naj vsak izbere turo, za katero je ustrezno psihofizično pripravljen in ima zanjo ustrezno opremo, s katero zna rokovati. "Pred odhodom v gore naj se obiskovalci gora skrbno pripravijo na turo, preverijo naj vremensko napoved, stanje planinskih poti in odprtost planinskih koč, priporočljiva je tudi rezervacija prenočišča in uporaba lastne posteljnine," sklene.

Aljažev stolp Triglav 5 najvišjih Popotnik Pet najvišjih slovenskih vrhov
Sorodne novice