Popotnik
2901 ogledov

Pred turo: v avtu pustite ta listek

Triglavska jezera
Ali veste, zakaj je tako pomembno vpisovanje v vpisne knjige v kočah in na vrhovih?

V soboto so že tretjič vse poti vodile na Lisco, kamor so planinska, turnokolesarska, plezalna, markacijska, orientacijska, gorskoreševalna, naravovarstvena in kulturna doživetja pripeljala dva tisoč petsto odraslih, mladih in najmlajših planincev, turnih kolesarjev, plezalcev ter drugih ljubiteljev gora in narave iz vse Slovenije in še onkraj njenih meja.

"Razveseljiva množica je tako že tradicionalno vstopila v poletno planinsko sezono," sporočajo s Planinske zveze Slovenije (PZS).

Pojasnjujejo, da je planinarjenje ena od najbolj množičnih prostočasnih dejavnosti Slovencev, ki na sončno stran Alp pripelje tudi vse več turistov: "Slovenske gore obišče 1,7 milijona obiskovalcev letno, več kot dva tisoč se jih je zbralo tudi na Lisci ob tradicionalnem začetku poletne planinske sezone. Planinska zveza Slovenije (PZS) že 37 let praznuje dan slovenskih planincev, osmo leto pa je pod krovom Dne slovenskih planinskih doživetij program obogatila s celodnevnim dogajanjem za obiskovalce vseh generacij, pri organizaciji katerega so moči združili PZS, PD Lisca Sevnica in MDO PD Zasavja, ob podpori Občine Sevnica in KŠTM Sevnica."

Ob uradnem začetku poletne planinske sezone je smiselno ponovno opozoriti na varnost v gorah. 

Nevihta Varnost Popotnik Kaj storiti, če vas ujame nevihta

Kako varneje v gore poleti?

Obiskovalcem gora, ki niso vešči gibanja v gorskem svetu in nimajo dovolj lastnih izkušenj, na Planinski zvezi Slovenije priporočajo, da se vključijo v planinska društva (PD) in se z njimi pod vodstvom vodnika PZS v organiziranih skupinah odpravijo v gore.

Priporočamo pridobitev znanja o gibanju v gorah oz. obnovitev tega. Znanje dobite v planinskih društvih in njihovih planinskih šolah ali s samoizobraževanjem preko strokovne planinske literature. PZS

Na PZS velevajo, da pred turo spremljamo vremensko napoved, izberite poti, primerne svojim psihofizičnim sposobnostim, s seboj imejte primerno planinsko opremo in se jo pred tem tudi naučite uporabljati. Preverite odprtost planinskih kočter ne uporabljajte planinskih poti, ki jih je za uporabo zaprlo planinsko društvo, skrbnik planinske poti. Odpravite se na pot dovolj zgodaj ter o svojih poteh in načrtih obvestite domače.

Uporabnike planinskih poti pozivajo, naj pred odhodom na pot – v gore, hribe – preverijo stanje posamezne planinske poti na http://stanje-poti.pzs.si/ in da podatke o morebitnih opaženih poškodbah na planinskih poteh sporočajo na e-naslov: poskodbe.poti@pzs.si, ki je odprt prav za te namene.

Pustite listek v avtu

"O vsaki turi obvestite partnerja, prijatelja ali znanca. Obvestilo naj vsebuje podatke o načrtovani poti, morebitne rezervne cilje in okviren čas vrnitve," svetujejo na PZS.

Priporočljivo je, da na vidnem mestu v avtu pustite listek s podatki o načrtovani turi, obenem se pa tudi redno vpisujte v vpisne knjige na kočah in vrhovih, ki bodo v veliko pomoč gorskim reševalcem v primeru poizvedovanja.

Obenem opozarjajo, da se baterija mobilnega telefona v gorah hitreje izprazni, zato pred odhodom do konca napolnite baterijo, telefon naj bo med neuporabo ugasnjen in na varnem. Če zaradi šibkega signala ne morete poklicati pomoči, pošljite kratko sporočilo na 112. 

anja.scuka@zurnal24.si

Sorodne novice