Popotnik
6960 ogledov

Uvedli novost: Za vstop v državo bo potrebno plačati

Heathrow, letališče, zaprto, odpoved letov Žurnal24 main
Pred vstopom v Veliko Britanijo se bo potrebno registrirati.

V Veliki Britaniji so sprejeli načrt, v skladu s katerim se bodo morali državljani EU pred vstopom v Veliko Britanijo registrirati, poroča Politico.

Namen elektronskega sistema za avtorizacijo potovanja (ETA) je zagotavljanje večje varnosti in nadzora prihodov in odhodov v državo, je ob napovedi ukrepa opozorila britanska notranja ministrica Priti Patel. Podrobnejše vsebine nove zakonodaje ni razkrila, tako da še ni znano, koliko bo predvidoma stala registracija. Napovedala je, da se bo sistem uporabljal za vse obiskovalce brez vizuma ali statusa priseljenca, ne pa tudi za britanske in irske državljane. Ministrica je dodala, da tovrsten sistem pozna več držav. Denimo za vstop v ZDA znaša taksa za registracijo 14 dolarjev.

Britanci bodo novi sistem vstopa uvedli do leta 2025.

Tudi v Evropski Uniji se dogajajo premiki v smeri sprejetja podobnega sistema za državljane tretjih držav, ki za pot v EU ne potrebujejo vizuma. Evropski sistem za potovalne informacije in odobritve (ETIAS) bo uveden v začetku leta 2022, veljal pa bi tudi državljane Velike Britanije. Registracija naj bi stala sedem evrov, obvezna pa naj bi bila za vse obiskovalce, stare od 18 do 70 let.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:55 02.junij 2021.

    Kakšnih pravil se bodo še spomnili. Se vse tako hitro spreminja, da si še zapisovati ne morem sproti.

  • badadubada 21:04 02.junij 2021.

    Meni bodo morali plačati, če želijo da jim pridem.

  • Albatroz 19:23 02.junij 2021.

    Žal je viden rezultat zaposlovanja tuje delovne sile, v kradkem bomo brali v enem od jezikov bivše juge.