Popotnik
7983 ogledov

Zakaj na NIJZ gorskega teka niso dovolili, Maraton Franja pa so

Zakaj NIJZ ni dovolil 100-kilometrskega gorskega teka, kjer je bila razlika med prvim in zadnjih kar 18 ur, Maraton Franja pa lahko poteka. So v ozadju politične igre?

Množične prireditve lahko predstavljajo veliko nevarnost za širjenje novega koronavirusa, zato morajo organizatorji pred dogodkom pridobiti tudi pozitivno mnenje s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). To velja tudi za prireditve namenjenjene rekreativnim športnikom, ki se počasi vračajo v okrnjenih in omejenih različicah.

Kot so nam pojasnili na NIJZ, prireditev ne presojajo glede na vrsto športne aktivnosti, temveč glede na higiensko tehnično ureditev pristopa, sanitarije, možnosti za higieno rok, ureditev čistih in nečistih poti, preprečevanja medosebnih stikov in usmerjanje gibanja obiskovalcev, za zagotavljanje medosebne razdalje.

maraton franja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Največji kolesarski maraton, Maraton Franja je s strani NIJZ prejel zeleno luč in se bo v okrnjeni meri odvijal že ta konec tedna. Startni protokol je po opisu organizatorjev tak, da ima vsak boks svoj vhod, kjer si morajo tekmovalci razkužiti roke, zaščitna maska pa je obvezna vse do minute do starta. Potem si jo lahko tekmovalci snamejo in dajo v žep. Na tleh bodo nalepljene startne števlke, kjer se vsak udeleženec postavi na svojo številko. Pred vstopom v boks mora oddati tudi vsak udeleženec podpisano izjavo o zdravju in spoštovanju ukrepov NIJZ.

Eden izmed dogodkov, ki je prejel pozitivno mnenje NIJZ je bil denimo tudi Trail Idrija 20. avgusta, organizatorji Ljubljanskega maratona pa bodo odločitev o izvedbi letošnjega dogodka v trenutnih razmerah objavili do 10. septembra.

Tri zavrnjene vloge. 

Pozitivnega mnenja s strani NIJZ kljub velikim naporom niso pridobili organizatorji gorskega teka K24 Ultra Trail racea s startom v Črni na Koroškem. Soorganizator Klemen Pušnik nam je v telefonskem pogovoru pojasnil, da so oddali kar tri vloge, ki so bile s strani NIJZ zavrnjene. “Ves protokol prireditve je bil izdelan na platformi drugega protokola, ki je dobil zeleno luč,” nam je zaupal.

Strinja se, da je zdravje na prvem mestu, a bi morala veljati ista pravila za vse. “Če je stvar resna, takšnih dogodkov sploh ne bi smelo biti,” pravi. Če pa so dogodki v okrnjenih različicah dovoljeni, bi morali dobiti organizatorji po njegovem mnenju konkretnejša navodila: “Naj jasno napišejo, kako morajo takšni dogodki potekati.”

Sami so število udeležencev za K24 Ultra Trail race že zmanjšali na 500, izognili bi se tudi masovnemu startu, saj bi naenkrat štartalo le deset tekmovalcev. Tako bi zmanjšali tudi možnost prehitevanja na progi.

Organizatorji so v obvestilu o odpovedi dogodka na Koroškem med drugim zapisali: "Več absurdov vidimo v utemeljitvi negativnega mnenja NIJZ: od razdalj in prehitevanja na progi do tega, da ne moremo jamčiti, da gledalcev (in s tem drugih pohodnikov, ki niso del tekme) nikjer ob trasi v gorah ne bo. Merila v državi niso več le dvojna, temveč so povsem nesmiselna in nelogična." 

Razlog za zavrnitev tretje vloge je Pušnik označil za popolno bedarijo: “Zadnji poskus pritožbe je bil zavrnjen, ker ne moremo zagotoviti, da se tekači na trasi ne bodo srečevali z naključnimi mimoidočimi.”

Ob tem dodaja, da je šlo tudi v prejšnjih letih za dogodek, kjer so stiki le minimalni, lanska razlika na 100-kilometrski trasi med prvim in zadnjeuvrščenim tekmovalcem je bila kar 18 ur. V iskanju pojasnil in priporočil je večkrat zaman klical na NIJZ: “Želel sem priti do nekoga, ki je obravnaval našo vlogo, da bi mi pojasnili razloge. Če sem koga iz NIJZ dobil na telefon, mi je pojasnil, da ni zadolžen za obravnavnje vlog. Želel sem priti tudi do direktorja NIJZ gospoda Kreka, a ga je praktično nemogoče dobiti.”

Maske | Avtor: Facebook Facebook
Pušnik ne izključuje niti možnosti, da gre za politično igro. Po njegovem mnenju bi lahko šlo tu za maščevanje županji Črne na Koroškem Romani Lesjak, ki je bila ena izmed glasnih kritikov vladnih nabav zaščitne opreme “in je med prvimi mahala z znamenitimi servietami z gumicami.”

Medtem ko so se na nekaterih predelih Slovenije med poletjem nahajale gruče turistov, je bil K24 Ultra Trail race po Pušnikovih besedah ena lepa priložnost, da ljudje obiščejo manj oblegano Kroško. “Tekači pridejo z družinami, so tu več dni, to je bil za Koroško en plus, ki so nam ga na NIJZ prepovedali,” je razočaran. Dodaja, da je to samo ena od možnih razlag za negativno mnenje, saj so bili prepovedani tudi nekateri drugi podobni dogodki.

Odpoved je sicer požela veliko hudovanja na socialnih omrežjih. "Katastrofa in sramota res. Ko berem, ne morem verjet zapisu! in njihovi utemeljitvi negativnega mnenja ... NIJZ sramota in žalostno res ...," je zapisala ena od uporabnic Facebooka. Druga je izpostavila tudi plaže: "Tudi plaže niso problem. Noro res ... Mi je žal, ker sem se ga ful veselila ... Organizatorju pa hvala za trud."

ODPOVED K24 ultra trail race - SRAMOTA ZA NIJZ Organizatorji koroške tekaške prireditve so hudo razočarani. Kljub trudu...

Objavil/a Slo maraton dne Ponedeljek, 27. julij 2020

"Pomembni so ukrepi, ki jih predvidi organizator"

Čeprav konkretnega primera na NIJZ ne komentirajo, so pojasnili, da izdajo negativno mnenje v primerih, ko organizator ne zagotavlja ali nezadostno opredeli način spoštovanja higienskih priporočil na preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2. “Negativna mnenja podajamo na primer v primerih, ko organizator preseže število udeležencev na prireditvi ali denimo predvidi start v centru mesta, kjer se v vsakem primeru giblje večje število ljudi, ki niso ne tekmovalci, ne obiskovalci in je zagotovitev kontrole nad dejanskim številom ljudi na površini nemogoča," opisujejo. 

Negativno mnenje izdajo, če organizator ne opredeli kontrole vstopa na prizorišče, kontrole nad številom vseh oseb na prizorišču, štetja oseb ali če ne loči prizorišča, vsaj starta in cilja, od okolice na primer s trakovi, ograjo in tako dalje.

Zelene luči ne prižgejo, če organizator ne opredeli načina zagotavljanja stalnega nadzora nad medosebno razdaljo 1,5 metra, ne zagotovi preprečevanja zbiranja oseb ob robu prireditve, ne predvidi načina ločevanja tekmovalcev in obiskovalcev, ne predvidi načina gibanja tekmovalcev in obiskovalcev, načina preprečevanja stikov, ne opredeli tekmovališča, predvidi start na premajhni površini in ne zagotovi uporabe sanitarij, s stalnim nadzorom in čiščenje, namestitve razkužil.

“Še enkrat bi želeli poudariti, da je potrebno  razumeti namen odloka: vrsta športa ni pomembna, temveč pogoji oziroma ukrepi, ki jih predvidi organizator, za preprečevanje prenosa in širjenja obolenja covid-19, ob zbiranju ljudi,” dodajajo.

Namen odloka o omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi, je po navedbah NIJZ zmanjšati oziroma omejiti število ljudi, ki potencialno prihajajo v medosebni stik, oziroma na razdaljo, manjšo od 1,5 metra, oziroma izvajajo aktivnosti, pri katerih se povzročitelj obolenja covid-19 potencialno širi na razdalji, večji kot 1,5 metra.

Dodajajo še, da za vse prireditve, ne glede na vrsto, presojajo pogoje, ki jih zagotovi organizator glede pristopa na prizorišče, izhoda s prizorišča, gibanja obiskovalcev po prizorišču, razporeditev sedežev, zagotavljanje higienskih pripomočkov v sanitarijah in zagotovitev razkužil na kritičnih točkah. V primeru, da se na prireditvi streže hrano sta pomembna tudi  stalni način vzdrževanja razdalje in način postrežbe hrane.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • Avatar ovca
    ovca 12:08 06.september 2020.

    Zakaj se vsi patanoiki ne fentate? Najmanj skode bi bilo. Vi bi sli v nebesa (baje),ostali bi pa normalno ziveli na zemlji. Aja,ocitno se bojite,da pristanete v peklu? Ni blema,zeblo vas pa ne bo 🤣😂🤣

  • matermila 09:50 06.september 2020.

    Zakaj se ne ukrepa,ko lenuhi kolesarijo vsak petek po LJ,ko število udeležencev baje presega 50,kolikor je dovoljeno.

  • mph 19:33 05.september 2020.

    V takih primerih bi moral NIJZ končat na sodišču in zadeva dobit sodni epilog. Eno je šlamparija, drugo ne razumevanje, ... namerno nagajanje pa čisto nekaj drugega.