Popotnik
5234 ogledov

Zamisel za družinski izlet: Z vlakom do Kočevja

Vlak, Kočevje Tjaša Šuligoj
Če proste dneve radi preživljate aktivno in uživate v odkrivanju novih krajev naše prečudovite dežele, potem ste gotovo veseli novih zamisli za izlete. Zakaj se ne bi v dneh, ko se epidemiološka slika popravi in omejitve zaradi covida-19 ne bodo več veljale, odpravili odkrivat Kočevja, in to kar z vlakom? Ta je namreč po pol stoletja prvič znova popeljal iz prestolnice do Kočevja.

Kočevje je čudovito mesto na jugovzhodu Slovenije. Po mnogih letih je ponovno dobilo železniško povezavo z glavnim mestom, kar mu prinaša veliko novih razvojnih možnosti. Slovenske železnice so namreč pred časom odprle novo direktno linijo Ljubljana – Kočevje.

Kočevsko, Kočevje, Aktivnosti | Avtor: Nea Culpa – Jošt Gantar za Zavod Kočevsko Nea Culpa – Jošt Gantar za Zavod Kočevsko


Vseh tistih, ki ob koncih tedna radi raziskujete različne kotičke Slovenije, Kočevje zagotovo ne bo pustilo ravnodušnih. Nudi namreč mnogo zanimivosti in aktivnosti, je odlična destinacija za enodnevni izlet. Tja se lahko odpravite vse dni v tednu, tudi v nedeljo, a na ta dan pride v poštev zgolj hiter popoldanski izlet, saj vlak iz Ljubljane odpelje šele ob 12.08, nazaj proti prestolnici pa ob 19.08.

A to je povsem dovolj časa, da raziščete to prekrasno mesto na jugovzhodu Slovenije. Možnosti je res veliko, pritrjujejo tudi na Občini Kočevje.  

Ogledate si lahko Bunker Škrilj, opravite lahko kulinarično turo po Kočevju, si ogledate lokalno craft pivovarno, kjer lahko tudi degustirate piva, ali pa razstavo pokrajinskega muzeja Kočevje in Likovnega salona Kočevje. 

Kočevsko, Kočevje, Aktivnosti | Avtor: Nea Culpa – Jošt Gantar za Zavod Kočevsko Nea Culpa – Jošt Gantar za Zavod Kočevsko

Kočevje se lahko pohvali tudi z veliko neokrnjene narave. Ena od možnosti za aktivno preživljanje dneva v Kočevju je v MTB Trail Centru Kočevje, druga možnost je vodena tura z e-kolesi v Kočevskem rogu, kjer pripravijo doživetje pragozda. Na svoj račun pridejo tudi ljubitelji konj – odpravite se lahko na ježo po Skrivnostnem gozdu Slovenije – in pa pohodniki, ki lahko osvojijo vrhove Stojne.  

Dan v Kočevju

Na izlet do Kočevja smo se iz Ljubljane odpravili tudi sami. 

Po mestu

Potem ko smo izstopili z vlaka in zapustili železniško postajo, smo do središča mesta peš potrebovali le 10 minut.  

Kočevje, Vlak | Avtor: Tjaša Šuligoj Tjaša Šuligoj
Najprej smo v očarljivem mestnem središču sedli na teraso kavarne in ob srkanju kave gledali na čudovito cerkev sv. Jerneja, ki je bila ponovno zgrajena in povečana leta 1900. Pri mestni kavarni stoji tabla, kjer si lahko s pomočjo telefona preberemo zgodovino, naravne in kulturne znamenitosti, kam na rekreacijo ali prireditve, kam na kosilo ali kje prenočiti. Ob poti je postavljena očarljiva knjigobežnica, kjer si lahko izposodite knjige. 


Rudniško jezero

Nato smo se sprehodili do Rudniškega jezera, pri katerem stoji Ribičija, kjer se lahko okrepčamo ali kaj spijemo. Jezero je globoko 70 metrov. Sprehod okoli jezera vzame približno 20 minut, pot je dolga približno tri kilometre. Rudniško jezero sodi med najčistejša in najgloblja jezera v Sloveniji. Je primeren prostor za piknik. Na obali nudijo izposojo supa ali čolna. 

Vlak, Kočevje | Avtor: Tjaša Šuligoj Tjaša Šuligoj

Vrnitev v prestolnico – hitro in udobno 

Po raziskovanju Kočevja smo se nazaj do Ljubljane znova odpravili z vlakom, si med udobno vožnjo napolnili telefone in si pot nazaj do prestolnice krajšali z branjem knjige ter ogledom filma. Potovanje je minilo, kot bi mignil. Sploh najmlajšim vožnja na izlet z vlakom namesto z avtomobilom predstavlja pravo doživetje.

Kočevje, Vlak | Avtor: Tjaša Šuligoj Tjaša Šuligoj

Vožnjo do Kočevja z novim Stadlerjevim vlakom smo preizkusili tudi sami. Vlak je iz prestolnice do tega mesta na jugovzhodu Slovenije potreboval 1 uro in 13 minut, medtem ko bi z avtom tja porabili 1 uro in 7 minut, kar pomeni, da je vožnja z vlakom skoraj enako hitra. Vlak nedvomno velja za bolj varno, manj stresno in udobnejšo alternativo.

Do Kočevja z novim Stadlerjevim vlakom 

In kar je najbolje, zdaj se vam v ta konec Slovenije ni treba več odpraviti z avtom, temveč se lahko do tja hitro in udobno pripeljete z vlakom. V prihodnosti je v načrtu še nadgradnja železniške postaje Grosuplje, kar bo omogočilo dodatne izboljšave, pogostejše vožnje in več vlakov. Tako se bo izkušnja vožnje z vlakom še dodatno izboljšala. 

Vlak, Slovenske železnice | Avtor: Tjaša Šuligoj Tjaša Šuligoj

"Vlak je pomembno razbremenil naše ceste oziroma dnevne vozače, hkrati pa ponuja možnosti za razvoj turizma. Doslej smo z ministrstvom in Slovenskimi železnicami zelo dobro sodelovali, saj so znali prisluhniti predlogom županov občin ob progi. Tako smo skupaj uresničili pomembne prilagoditve in izboljšave voznega reda, kot je uvedba dodatne jutranje linije do glavnega mesta," pove Katja Godeša iz službe za odnose z javnostmi Občine Kočevje.​​​​