Popotnik
3887 ogledov

Zato boste na blejski promenadi srečevali domačine

Bled
Pri projektu sta moči združila Turizem Bled in Turistično društvo Bled.

Obiskovalci Bleda bodo od danes dalje pa do konca avgusta zlasti na območju promenade srečevali domačine, ki se bodo v okviru projekta Ask me I'm local oziroma Vprašaj me, tu sem doma, prelevili v informatorje. Turistom bodo nudili različne informacije in jih usmerjali ter seznanjali o tem, kaj je na Bledu dovoljeno in sprejemljivo.

"Domačini imajo svoj kraj praviloma radi, o njem največ vedo in zato obiskovalce in turiste najlažje usmerjajo," so prepričani na Turizmu Bled. Zato se bodo domačini, ki so jih za to posebej usposobili, za osem ur na dan prelevili v informatorje.

Na višku turistične sezone julija in avgusta bodo na osrednjem delu Bleda, med Grand Hotelom Toplice, Grajskim kopališčem ter avtobusno postajo obiskovalcem in gostom nudili osnovne informacije o destinaciji, od tega, kje so največje blejske znamenitosti, javno kopališče in zdravstveni dom, do tega, kako se na Bledu primerno vesti.

Obisk pomeni tudi odgovornost

Kot pojasnjuje direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj, so se na Bledu zavezali varovanju okolja in ohranjanju kraja za prihodnje generacije v čim bolj naravni, avtentični obliki. Hkrati si želijo dobre odnose ter skladno sobivanje med domačini in gosti. Zato bodo goste seznanjali s tem, kaj je na Bledu dovoljeno in kaj ne, kaj je sprejemljivo in kako se na Bledu pazi na red in čistočo.

"Destinacija Bled je ena najbolj zelenih destinacij na svetu in njen obisk s seboj prinaša določeno odgovornost," poudarjajo na Turizmu Bled, kjer so izdali tudi posebno zgibanko, ki goste informira o tem, da prebivalci Bleda želijo, da gostje tako kot domačini spoštujejo izjemno naravno in kulturno dediščino. Kratek film, ki govori o isti temi, pa je trenutno še v montaži.

Ob zavezanosti Bleda zeleni shemi slovenskega turizma spodbujajo tudi trajnostno mobilnost in uporabo javnega prevoza, ki ga v poletnem obdobju dodatno krepijo. To soboto je svojo pot začel tako imenovani shuttle bus, ki bo do 16. septembra uporabnike za en evro vozil na relaciji Ribno - Blejski grad - soteska Vintgar - Zatrnik in nazaj.

Hop on hop off avtobus, na katerem je prisoten tudi lokalni turistični vodnik, pa bo za osem evrov dnevno julija in avgusta povezoval Zgornjo Gorenjsko. Ob torkih bo vozil na krožni poti Bled - Radovljica - Kropa, ob sredah na krožni poti Bled - Zabreznica - Begunje - Radovljica - Kamp Šobec - Bled, ob četrtkih na relaciji Bled - Vrba - Žirovnica - Begunje - Brezje - Radovljica - Kamp Šobec - Bled, ob petkih pa bo vozil v Tržič.

Posebej težko pa na Bledu čakajo severno obvoznico, katere gradnja se po letu dni bliža koncu. Promet bo po njej stekel prihodnjo soboto. Cesta pa bo razbremenila promet skozi center Bleda v smeri Blejskega gradu in Pokljuke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.