Popotnik
3778 ogledov

Zbirajo pomoč za živali, za hrano in ogrevanje

činčila Anže Petkovšek
Današnjo novinarsko konferenco je zmotil tudi Žak ...

Ne zgodi se pogosto, da nas med tiskovno konferenco zmoti sivi žako Žak, ki poleti nad obiskovalci in se vmes veselo oglaša. Tudi njega lahko spoznate v sklopu razstave živali, zatočišča in naravoslovnega muzeja na Bledu ...

Vodja zatoščišča, biologinja Nika Leben namenja več kot petnajst let posebno skrb eksotičnim živalim, posebno tistim, ki so izgubile svoj dom. Eksotične živali zdaj že tretje leto gostujejo na Bledu, saj so Nika in njene živali našle tu svojevrstno zatočišče. Posvojene, rešene in najdene živali so potovale z njo po Sloveniji, začenši na Gorenjskem, preko Dolenjske, Obale in nazaj na Gorenjsko, kjer živi sedaj več kot 130 živali.

Z ekipo in prostovoljci skrbimo, da so vse nahranjene, imajo dovolj vode in bivajo na primerni temperaturi, zagotavljamo jim tudi veterinarsko oskrbo. Tu v novih prostorih želimo pokazati živali na edinstven način, ki je kombinacija razstave, zatočišča in naravoslovnega muzeja.

Nika Leben, biologinja

Med živalmi, ki jih lahko tudi vi obiščete na Bledu vsak dan med 10. in 18. uro,  tako najdemo zeleno anakondo, zelene legvane, burmanske, kraljeve in kratkorepe pitone, ameriške gože, orjaško krastačo, številne vrste orjaških ptičjih pajkov ter  paličnjakov.

Tu so še bradate agame, tepih pitoni, udavi ter še kar nekaj drugih vrst kač in kuščarjev, pa žabe, škorpijoni.

Ne manjkajo pa niti prisrčne puhaste živali, činčile, hrčki, skakači, deguji, morski prašički in kunci.

Naše odprto in naravoslovno zatočišče za živali, ki sprejema tako izgubljene kot zapuščene živali, je zašlo v finančne težave. Zato so začeli z akcijo ČUDEŽNE ZVERINICE POTREBUJEJO POMOČ. Vsi, ki bi želeli finančno pomagati, lahko svojo donacijo nakažete na transakcijski račun: Društvo Čudovite živali, Senožeti 42, Spodnja Besnica, 4201 Zgornja Besnica, SI56 6100 0002 5092 598, Delavska hranilnica Kranj.

Pomagate lahko preko portala gogetfunding, kjer poiščete akcijo z imenom Čudežne živali potrebujejo pomoč. Sredstva bodo od 4. 3. 2022 zbirali tudi prek SMS sporočil na telefonski številki 1919 z geslom ANAKONDA5.

Čudežne zverinice Bled | Avtor: Čudežne zverinice Bled Čudežne zverinice Bled

Marsikdo premaga strah in predsodke

»Vsaka žival ima za sabo svojevrstno zgodbo. Našim obiskovalvem te zgodbe predstavimo in povemo marsikatero zanimivost iz živalskega sveta, določene z dotikom spoznajo v živo zato je obisk svojevrstno doživetje. Marsikdo pri nas prvič premaga strah in predsodke pred temi živalmi,« pripoveduje Nika.

Čudežne zverinice Bled | Avtor: Čudežne zverinice Bled Čudežne zverinice Bled
Konec lanskega leta so se preselili na novo lokacijo, tako jih sedaj najdete na Ljubljanski cesti 13a na Bledu: »Nismo več pri jezeru ampak bližje cesti, v bližini je kar nekaj parkirišč in nas tako zlahka najdete. Z novo lokacijo so za nas povezani tudi novi samostojni začetki. Izbrali smo si novo ime Čudežne zverinice – Magical Beasts Bled. Čudež je namreč, da smo čase epidemije preživeli in obiskovalci se pri nas res čarobno dobro počutijo.«

Nika pojasnjuje, da je preživetje v teh časih težavno, saj je treba poskrbeti za ogromno živali. Zavetišče deluje in živi izključno od vstopnin in prispevkov z delavnic. Te so bile v zimskih mesecih zaradi protikoronskih ukrepov močno omejene, tudi selitev na novo lokacijo je globoko posegla v finančna sredstva zavetišča.