Popotnik
1880 ogledov

Zimski trend, ki je vse bolj priljubljen med Slovenci

Krpljanje
To zimo lahko tudi vi obujete velike čevlje in se podate na dnevno ali nočno krpljanje ...

"Krpljanje je ena izmed priljubljenih oblik raziskovanja samotnih zimskih zavetij. Nekoč lesene krplje, ki so jih predniki uporabljali pri zimskem lovu, gozdarjenju in vojaških pohodih, so zamenjale plastične krplje, ki postajajo nepogrešljiv kos zimske športne opreme," opisujejo v Javnem zavodu za turizem Dolina Soče. 

Pojasnjujejo, da je v Dolini Soče nešteto možnosti za zimsko potepanje s krpljami: "Pravljične doline, zasnežene ravnice, beli travniki in gozdne poti so tako rekoč na vsakem koraku. Navdušili vas bodo čarobna Trenta, idilični Log pod Mangartom in edinstvena Šentviška planota."

Pravijo, da je hoja po snegu, za katero potrebujete par krpelj, primerno zimsko obutev, sneg, topla oblačila, ponoči pa še naglavno svetilko, odlična ideja za družinski zimski izlet. 

Če se boste odločili za samostojno krpljanje, preverite vremenske, snežne razmere in možnost sprožitve plazov.

Opozarjajo, da poti pozimi niso vzdrževane in zavarovane, zato je previdnost še posebej pomembna. 

Sneg | Avtor: Profimedia Profimedia
Nekatere športne agencije v Dolini Soče organizirajo vodene dnevne in nočne izlete s krpljami: "Vodniki poznajo najlepše kotičke zimske narave, zato vam pri tem ne bo treba skrbeti za varnost in orientacijo po belih prostranstvih. Priskrbijo vso potrebno opremo za krpljanje in vodnika ter zagotovijo, da izlet poteka varno."

Odlična družinska zabava

Tudi letošnja zimska snežna odeja na Rogli vam bo ponudila veliko priložnosti za športno zabavo. "Krpljanje je še ena od zimskih aktivnosti, ki vsako leto osvoji srca novih navdušencev, tako najmlajših kot tistih starejših. Sprehod po neokrnjeni naravi vas ne bo le pošteno razmigal in navdal z občutkom, da ste za svoje telo naredili nekaj koristnega, temveč se boste ob tem tudi zabavali, predvsem pa uživali v lepotah zasnežene pokrajine. Krpljanje je lahko tudi odlična družinska zabava," opisujejo pri Unitorju na Rogli. 

"Krpljanje je izredno popularen način gibanja v zasneženi pokrajini," so prepričani tudi na Krvavcu, kjer lahko krpljate v družbi vodnika ali pa si krplje le izposodite. Vodeno krpljanje ponujajo tudi na Veliki planini.

PAC SPORTS, Hostel pod Voglom ponuja štri priljubljene in vodene izlete: krpljanje v Bohinjski dolini, krpljanje na goro Možic, krpljanje po poteh in brezpotjih Pokljuke ter nočno krpljanje z večerjo.

Grad Štanjel Popotnik Noro, koliko turistov obišče naše kraje
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.