Projekti
173 ogledov

Izberite prave kose mesa

govedina Shutterstock
Za suhe in hitre načine priprave izberite teletino, govedina je večinoma primerna za mokre postopke priprave.

Različne vrste mesa so primerne za pripravo različnih jedi. Ali veste za kaj se uporabljajo posamezni kosi mesa? Izberite prave kose in razveselite svoje najdražje s slastnimi mesnimi dobrotami.

Teletina

Teletina je svetlo rožnate barve, mastnina je bela, vezivnih tkiv je malo, zato je meso mehko in nežno. Telečje stegno brez kosti je malo zamaščeno meso in spada v I. kategorijo kakovosti. Primerno je za pečenje ali praženje, torej za suhe in hitre načine priprave hrane.

Junčevina je meso 12 do 14 mesecev starih in na poseben način pitanih bikcev in junic, je torej meso mladega goveda. Živali so v mladosti polnomesnate in razmerje med kostmi, maščevjem in mesom je v prid mesa.

Govedina

Površina mlade govedine je na svežem prerezu temneje rdeča kakor pri drugih vrstah mesa, so pa nekateri kosi svetlejši, drugi temnejši. Površina mesa je rahlo zrnata zaradi mišičnih snopičev. Ker so veziva v celoti toplotno odpornejša je govedina večinoma primerna za mokre postopke priprave, poleg tega pa jo je potrebno kuhati dalj časa, da se ustrezno zmehča.

Mlado goveje meso je svetlo rdeče barve, mastnina je bela do bledo rumenkasta, meso je polnega okusa. Ima malo vezivnih tkiv, zato spada v III. kategorijo kakovosti mesa. Uporabljamo jo za pripravo golažev, juh in podobnih jedi. Meso mladih govejih reber je mehko, z žilavimi vložki in sočno ter okusno. Mlada goveja rebra spadajo v II. kategorijo po kakovosti. Meso je malo zamaščeno, 
uporabljamo pa ga lahko za mokre načine priprave hrane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.