Projekti
244 ogledov

Odpravite vzrok, ne le sledi

fitoval Žurnal24 main
Pogosto se sprašujemo, kako učinkovito odpraviti prhljaj. Če je trdovraten, je ponavljajoča se težava, ki jo le redki odpravijo enkrat in za vedno - zato je še toliko bolj moteč. Pomembno je odpraviti njegov vzrok, ne le sledi. V Krkinih laboratorijih so se z novimi znanstvenimi spoznanji podali nad ključni vzrok prhljaja.

Prhljaj prizadene polovico odraslih

Prhljaj je neprijetna težava, ki prizadene kar polovico odraslih v različnih starostnih obdobjih. Kaže se s čezmernim luščenjem lasišča, ki ga spremljata različno izraženi pordelost in razdraženost, pogosto pa se v presledkih pridruži srbenje. Značilno luščenje večjih skupkov odmrlih celic je različno intenzivno – od manj izraženega, ki spominja na suho kožo, do obsežnega in trdovratnega.

fitoval | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Pogostejši je pri moških kot pri ženskah. Po navadi se najprej pojavi na začetku pubertete, svoj vrhunec pa večinoma doseže na začetku 20. let in pogosto izzveni po 50. letu. Pri otrocih in starejših se pojavlja redkeje.

Prhljaj se v blažji obliki lahko kaže kot suho lasišče, lahko pa se pojavi v najhujši obliki, kot seboroični  dermatitis. Čeprav je najpogosteje težava bolj estetske narave, je zaradi svojega kroničnega značaja in nagnjenosti k ponovitvam problematičen, saj se ga težko znebimo. Ljudje, ki imajo prhljaj, se pogosto počutijo neprijetno in imajo negativno samopodobo. Čeprav ne gre za bolezen, ki bi ogrožala življenje, lahko povzroči mnogo skrbi in stisk ter vpliva na kakovost življenja.

 

Nova znanstvena spoznanja

Prhljaj povzročajo različni zunanji (način življenja, prehrana, vplivi okolja) in notranji dejavniki (imunske in nevrološke nepravilnosti, hormonsko stanje), vendar so glivice Malassezia opisane kot ključni vzrok za njegov nastanek. Opisanih  je več kot sedem vrst glivic Malassezia (M. globosa, M. restricta, M. obtuse, M. sloofiae, M. sympodialis, M. furfur in M. pachydermatis), katerih rast pospešuje izločanje sebuma in povečano proliferacijo zgornje plasti povrhnjice kože. V preteklosti je bila kot ključni vzrok prhljaja največkrat omenjena glivica M. furfur, nova znanstvena spoznanja pa so pokazala, da sta s prhljajem najbolj povezani glivici M. globosa in M. restricta.

krka fitoval | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Reševanje težav s prhljajem

Izkazalo se je, da so dermatološki šamponi najustreznejša rešitev v boju proti prhljaju. Tovrstni izdelki so pri ljudeh s prhljajem najbolje sprejeti, saj so prijetnejši za uporabo kot druge oblike izdelkov, kot so raztopine, mazila in pene. Šamponi namreč očistijo lase in z lasišča odstranijo odvečno maščobo, hkrati pa odpravljajo osnovno težavo lasišča, ki je prhljaj.

Dermatološki šamponi proti prhljaju vsebujejo različne aktivne sestavine s protiglivičnim delovanjem, s keratolotičnim delovanjem in sestavine, ki zavirajo prehitro obnavljanje povrhnjice ali njihove kombinacije, ki učinkovito odpravljajo prhljaj in so varne za uporabo. Učinkovitost  se od posameznika do posameznika razlikuje. Kombinacija izdelkov z različnimi aktivnimi sestavinami ali izdelek, ki vsebuje različne aktivne sestavine, je pogosto najučinkovitejša rešitev, še posebno pri ljudeh, pri katerih ena aktivna sestavina ne zagotavlja ustreznega učinka.

Formula Fitoval proti prhljaju – nova generacija

Nova znanstvena spoznanja v boju proti glivicam odkrivajo ključni vzrok prhljaja. V Krkinih laboratorijih ta spoznanja upoštevajo, zato so razvili novo generacijo dermatoloških šamponov proti prhljaju Fitoval (intenzivni in vzdrževalni šampon) za celosten pristop k hitremu in dolgotrajnemu odpravljanju prhljaja, tudi trdovratnega.

Premišljeno izbrane aktivne sestavine z dokazano dermatološko učinkovitostjo nadzorujejo rast glivic Malassezia,tudi M. globosa in M. restricta, ki sta opisani kot najbolj odgovorni za nastanek prhljaja,in zmanjšujejo njihovo število. Hkrati pomagajo zavirati prehitro obnavljanje povrhnjice in normalizirati njeno strukturo ter odstranijo luske. Kot so še pokazali rezultati raziskav pod dermatološkim nadzorom v centru za klinična preizkušanja v Franciji in dermatološkem raziskovalnem center v Nemčiji, tudi hitro pomirjajo neprijetno srbečico in razdraženost lasišča.

krka fitoval | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

          Uniči glivice.                           Normalizira strukturo.                       Odstrani luske.

Kdaj uporabiti izdelka?

 

Intenzivni šampon*

Vzdrževalni šampon

Namen

- pri izrazitem in trdovratnem prhljaju

- pri blagem do zmernem prhljaju in pri občasnem prhljaju

 

- pri prhljaju, nagnjenem k pogostim ponovitvam

 

 

- za dolgotrajnejši učinek in zaščito pred ponovitvijo prhljaja po zaključeni negi z intenzivnim šamponom

 

- pri srbečem in razdraženem lasišču

 

Uporaba

- 2-krat na teden 4 tedne zaporedoma; če prhljaj ni popolnoma odstranjen, še 2 tedna po 2-krat na teden

- za redno umivanje las

 

- pri izrazitejšem trdovratnem prhljaju priporočajo uporabo intenzivnega šampona

 

- za preventivno nego pri trdovratnem prhljaju, nagnjenem k pogostim ponovitvam, enkrat vsak teden ali vsak drugi teden

 

primerna sta za vse tipe las in lasišča

 

* Ni primeren za otroke, mlajše od 12 let. Ne priporočamo uporabe med nosečnostjo in dojenjem.

Preverjena varnost in dokazano dobro prenašanje šamponov, tudi na občutljivi koži.

Brez parabenov in barvil.

 Zanimivosti

  • Prhljaj se pogosteje pojavlja pozimi.
  • Luske prhljaja so vidnejše, ko pristanejo na temnih oblačilih.
  • Vaš šampon proti prhljaju lahko postane manj učinkovit, če ste razvili odpornost na njegovo aktivno sestavino.
  • V primeru prhljaja uporabljajte čim manj izdelkov za oblikovanje pričeske, kot so pene, razpršila in geli, saj lahko dodatno mastijo lasišče.
  • Pot lahko draži lasišče, pospeši luščenje in pospešuje prhljaj.
  • Po daljši uporabi izdelkov proti prhljaju se izrazitega vonja lahko rešimo z uporabo limoninega soka, ki lasem povrne lahkotnost.